varroabestrijding met groene stroom

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Plaats reactie
Hennie Peters
Berichten: 965
Lid geworden op: ma 26 aug 2002, 14:35
Locatie: Nederland
Contacteer:

varroabestrijding met groene stroom

Bericht door Hennie Peters »

Deze pagina beschrijft een varroa bestrijdingsmethode d.m.v. gloeidraden in de kustraat van darrenbroed.

http://www.mitezapper.com/manuscript/zapperpaper.htm

Door de raat te verwarmen tot 44 °C gaan de mijten dood en blijven de darren in leven.

Zou dit werkelijk mogelijk zijn ?

Volgens de auteur is de investering lager dan de aanschaf van chemische middelen !
Conclusion

We are currently searching for a manufacturer to produce the Mitezapper. There will be a few engineering problems to be solved, but the principle of using heat generated by foundation wires works. The final product is estimated to be less than $10 a piece and can easily last up to 10 years. The cost would be $1 per colony per year, compared to $8 per colony per year if using chemicals. This would save beekeepers in the U.S. millions of dollars per year with a current estimate of 2.3 million colonies and assuming 50% of colonies receive chemicals for mite control.

I anticipate that the Mitezapper will be proven to be an effective tool for varroa mite control. The device takes the advantages of the week point in the mite biological cycle. No chemicals are used, so that honey produced this way is truly "organic" and "green".
Hugo
Berichten: 366
Lid geworden op: zo 18 feb 2001, 00:00
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: varroabestrijding met groene stroom

Bericht door Hugo »

... varroa bestrijdingsmethode d.m.v. gloeidraden ...
Zou dit werkelijk mogelijk zijn ?
Te klasseren onder de originele doch volstrekt nutteloze bijengadgets.
Met deze medemens is al aardig wat afgelachen op bee-l.
Ik heb onlangs iets gelijkaardigs gelezen over een bloemsuiker-varroa-bestrijdings-masjien. Ik plaats het straks wel even op het forum.

Er bestaat zelfs een website voor dergelijke gizmo's (speeltjes) :

http://groups.yahoo.com/group/BeeGadgets/

tot straks,

Hugo (de halve bij die waanzinnige ideeen wel waardeert, maar zelden zelf toepast)

Nobodies prefetc
Hugo
Berichten: 366
Lid geworden op: zo 18 feb 2001, 00:00
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: varroabestrijding met groene stroom

Bericht door Hugo »

...Ik heb onlangs iets gelijkaardigs gelezen over een bloemsuiker-varroa-bestrijdings-masjien. Ik plaats het straks wel even op het forum .....


Honingindustrie gonst rond nieuw "varroa-tuig"


Aangezien 1 april nog ver weg is, zullen we maar aannemen dat volgend verslag met de nodige ernst dient gelezen te worden. Oordeelt U zelf maar.



Maandag 4 nov 2002 - The Associated Press
Salem - Oregon

Een imker uit Salem heeft een machine ontworpen die de varroamijt verdelgt met bloemsuiker in plaats van met chemicaliën. De varroamijt is een parasiet die al ontelbare bijenkolonies over heel de wereld ten gronde heeft gericht. Er staan miljoenen dollars op het spel in de honingindustrie en in de tuin- en akkerbouw, waar de opbrengst van vele gewassen afhankelijk is van de bestuiving door honingbijen. De varroamijt verspreidt zich over heel de Verenigde Staten sinds 1987. Alleen Hawaï is tot nu aan deze massale plaag ontsnapt. De bijenkolonies die in het wild leefden, zijn allemaal verdwenen en de plaag wordt een dure zaak voor de ca. 200.000 imkers in de VS. Experten hebben vastgesteld dat de chemische bestrijdingsmiddelen die aanvankelijk goed werkten tegen de varroamijt, nu onbruikbaar zijn geworden omdat de mijten zich hebben aangepast.

Wetenschappers die de varroamijt bestuderen, hebben vastgesteld dat de mijten hun greep op de bijen verliezen door het contact met poedersuiker, alhoewel het nog lang niet geweten is hoe dit juist komt. De mechanische "mijtenveger" van Vanderpool is iets volledig nieuw waarvoor de imkerswereld vol verwachting staat te zoemen.
Deze machine zou hèt alternatief moeten worden voor de chemische oorlogsvoering die gedurende de voorbije 15 jaar wereldwijd werd gevoerd om de varroaplaag de kop in te drukken.

Harry Vanderpool beweert dat zijn uitvinding - een tuig dat hij Mitey Victor (*) noemt - en een paar pakjes bloemsuiker volstaan om de varroaplaag te overwinnen. Het idee van Vanderpool lijkt zo veelbelovend dat het Ministerie van Landbouw van Oregon hem een financieel steuntje van $12.000 in de rug heeft gegeven om een prototype van zijn Mitey Victor te bouwen.

De bijen komen eerst terecht in een vat dat met fijne poedersuiker is gevuld, ze gaan daarna over een trillende rooster, en komen tenslotte - bevrijd van alle varroa's - uit de wondermachine. Het toestel bestaat uit twee roosters die aan het trillen gebracht worden door een 12-V batterij. De roosters zijn gemaakt uit roestvrij staal; het geheel is gemonteerd op een aanhangwagen.

"Dit is geen spitstechnologie", geeft Vanderpool toe. "De bijen en de poedersuiker worden bovenaan langs een vulopening in de machine gegoten. De mijten en het overschot aan suiker vallen aan de onderkant in afzonderlijke laden. De varroamijten drogen uit en zijn binnen het uur in de varroahemel. Het merendeel der bijen verlaat na de behandeling vrolijk fluitend de machine. Slechts een klein aantal bijen blijft versuft achter, en wordt door een transportband uit de machine gevoerd. Vanderpool, die 50 bijenvolken heeft op zijn landgoed in Salem, zegt dat zijn bijen door de Mitey-Victor passeren zonder enige averij op te lopen.
Bloemsuiker wordt in de US veelvuldig gebruikt om antibiotica toe te dienen aan bijen omdat de insecten de suiker gretig opnemen.

Ken Kite, een hobbyimker uit Stayton, heeft de machine van Vanderpool getest. Hij was tegelijk onder de indruk en geamusseerd door het tuig. "De met bloemsuiker bepoederde bijen vallen op een hoopje uit de machine. De bijen ondergaan hun reis door de Mitey Victor zonder veel problemen", zegt Kite, "en verschillende testen hebben aangetoond dat na de behandeling slechts weinig varroamijten overblijven in de bijenkolonies."

Gelijkaardige trilinrichtingen worden in de industrie ook gebruikt in commerciële bakkerijen en in rotsbreekinstallaties. Maar de Mitey Victor is gepatenteerd: Vanderpool heeft een voorlopig patent genomen op zijn uitvinding, en hoopt binnen het jaar een volwaardig patent te krijgen voor deze installatie.

(*) Mitey Victor = Mijtachtige /Meid-achtige /Machtige Victor (kies zelf maar een naam)


fote van Vanderpool bij zijn 'mijtenveger'
Hennie Peters
Berichten: 965
Lid geworden op: ma 26 aug 2002, 14:35
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: varroabestrijding met groene stroom

Bericht door Hennie Peters »

Leuk verhaal Hugo maar je zegt dat je deze persoon kent. Nu plaats je een verhaal over iemand anders.

Omdat het verhaal waar ik naar verwees eruit zag als een wetenschappelijke verhandeling heb ik Professor Zachary Huang even nagetrokken op de zoekpagina van de universiteit van Michigan. Deze zoekpagina laat een paar honderd links naar deze prof zien. De meeste van zijn publicaties gaan over bijen omdat zijn studierichting Ethomology is met als specialisme bijen. Hij schijnt al vanaf 1988 bezig te zijn met bijen.

Waar haal je de informatie vandaan dat ook dit een hoax is ?
Hugo
Berichten: 366
Lid geworden op: zo 18 feb 2001, 00:00
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: varroabestrijding met groene stroom

Bericht door Hugo »

Waar haal je de informatie vandaan dat ook dit een hoax is ?
Hennie,

Het gaat niet over hoax'en maar over gizmo's ;-)
Meer "gedachtewisselingen" over de "mitezapper" vind je op :
Zoek naar "mitezapper" of "Zachary Huang"



Vooral op de Ierse bijendiscussielijst nam de discussie over de mitezapper tussen 'beesatmsu' en 'Dr. Reimund Schuberth' hilarische proporties aan.
Zoek in het archief naar "mitezapper" en lees in chronologische volgorde (begin onderaan).

mvg,

Hugo (de halve bij die denkt dat professoren en advocaten ook maar mensen zijn)

Nobodies prefetc

Bijgewerkt door - Hugo op 18/01/2003 10:57:07
Hennie Peters
Berichten: 965
Lid geworden op: ma 26 aug 2002, 14:35
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: varroabestrijding met groene stroom

Bericht door Hennie Peters »

Bedankt voor deze links Hugo,

Ik heb even een aantal reacties bekeken. Er zijn voor en tegenstanders van deze techniek.

Er wordt door een deelnemer aan de discussie gesteld dat het niet effectiever is dan het uitsnijden van darrenraat of bevriezen van darrenraat. Dit als men ervan uitgaat dat in alle gevallen de darren doodgaan aan de verwarming/bevriezing/verwijderen.

Als de bijen de temperatuurverhoging kunnen overleven dat zou deze methode een optie kunnen zijn. De bijen kunnen een hogere temperatuur verdragen dan de mijten, maar het temperatuurverschil is maar een paar graden. Het controleren van de temperatuur is moeilijk en het inbouwen van een thermostaat in iedere raat maakt het weer duur.

Mijn conclusie:
Laat de prof. nog maar een poosje prutsen met zijn uitvinding, mogelijk wordt het dan (ooit) nog wel wat.

Hennie.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 72 gasten