actie bijenkastkever

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
ris
Berichten:11
Lid geworden op:zo 17 mar 2002, 13:43
Locatie:Nederland
Contacteer:
actie bijenkastkever

Bericht door ris » zo 18 mei 2003, 20:03

In 'Bijen'werd er aandacht aan besteed. Bezoek de volgende site eens.

http://www.bienenstockkaefer.de/bienenstockkaefer.nl/

Misschien moeten we nu al in actie komen?

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:14
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:

Re: actie bijenkastkever

Bericht door Hans van der Post. » zo 18 mei 2003, 22:51


henkvanderscheer
Berichten:82
Lid geworden op:ma 26 nov 2001, 09:31
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: actie bijenkastkever

Bericht door henkvanderscheer » wo 21 mei 2003, 14:51

Beïnvloeding van het beleid in zake de kleine bijenkastkever

In het jongste nummer van 'Bijen' (mei 2003) staat een prima voorlichtend verhaal over de kleine bijenkastkever (Aethina tumida). Het verhaal is een bewerking van redacteur Onno Bakker van een vertaling van Albert Muller van een artikel van Kerstin Ulmer en Margit Kircherr-Rohbeck. De twee laatst genoemden behoren tot een werkgroep van de vereniging Mellifera e.V., gelieerd aan de Fischermühle te Rosenfeld in Duitsland, een onderzoekinstelling gebaseerd op biologisch-dynamische (BD) grondslag. Het verhaal in 'Bijen' eindigt met de oproep om de aktie van de werkgroep in Duitsland te ondersteunen door het plaatsen van uw handtekening en/of een gift te storten en mensen voor de zaak te winnen die invloed op het beleid kunnen uitoefenen.
Op zich juich ik die oproep toe, ware het niet dat de mensen die het beleid kunnen beïnvloeden, allang bezig zijn. Dat had Bakker kunnen weten. Nu komt het verhaal over alsof alleen de BD zich het lot van de bijen aantrekt en dat is niet het geval.

Reeds in februari 2000 wees de Deutscher Imkerbund e.V. (DIB) in haar schrijven aan dhr. Laurent Lourdais, secretaris van de honing-werkgroep van de COPA/COGECA, op het gevaar van insleep van de kleine bijenkastkever. In april 2001 schreef de DIB een tweede brief en die werd op verzoek van de DIB besproken in de eerstvolgende bijeenkomst van genoemde werkgroep van de COPA/COGECA. Die organisatie is een koepel waar alle landbouworganisaties van de EG-landen zijn aangesloten. Die koepel heeft o.a. een werkgroep honing waarin afgevaardigden van de imkerorganisaties uit de EG-landen (o.a. de Bedrijfsraad uit Nederland) overleggen. Besloten werd dat de werkgroep een gezamenlijk standpunt in deze zou innemen (importstop van volken uit niet EG-landen, c.q. een stringente controle van geïmporteerde volken). Dat standpunt werd eind 2002 geformuleerd en is onder de aandacht gebracht van dhr. Fischler, de Europese landbouwminister. Wellicht ten overvloede heeft de Bedrijfsraad daarna op 7 april j.l. over de kwestie een brief geschreven aan dhr. Veerman, onze eigen minister van LNV en hem verzocht in EG-verband de insleep van de kleine bijenkastkever tegen te gaan door een stringente alle volken te controleren die geïmporteerd worden.

Volgens het artikel in 'Bijen' zou de kleine bijenkastkever niet te bestrijden zijn met insecticiden. Dat is niet correct en dat kunt u checken door eens op het internet te zoeken. Wel zijn er uiteraard op dit moment geen middelen in ons land toegelaten voor dat doel. Zou dat wel het geval zijn/worden, dan biedt dat echter geen soulaas voor de BD-teelt en de BD-imkerij. Volgens het BD-gedachtengoed mogen geen synthetisch chemische middelen worden toegepast. en dat zal wel de reden zijn van de sterke verontrusting over de kleine bijenkastkever bij juist die groepering.

Henk van der Scheer

Ed Pieterse
Berichten:346
Lid geworden op:do 16 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: actie bijenkastkever

Bericht door Ed Pieterse » do 22 mei 2003, 10:36

De bijenkastkever is een gevaarlijk fenomeen.
Vorig jaar zijn in Duitsland ongeveer 10000 volken geimporteerd uit Nieuw Zeeland. Er worden ook uit andere landen bijen geimporteerd binnen de EEG, maar ook van buiten de EEG. Zulke enorme hoeveelheden zijn niet tegen te houden en misschien is er al wel een besmetting. Dus het is wachten op de mededeling dat de kever hier ook is gesignaliseerd.

We moeten dus maatregelen nemen in die zin, dat er middelen te verkrijgen moeten zijn om de kever te bestrijden. Gelukkig is het zo dat andere landen hier sneller mee voor de dag komen als Nederland. Het is dus een kwestie van een paar kilometer meer rijden om de juiste middelen te kopen. Dat kan dus ondanks dat het hier verboden zou zijn om het in de handel te verkopen. Er zijn geen wetten die het gebruik verbieden.

Graag wil ik wel onderstrepen dat we voorzichtig moeten zijn en dus goed moeten onderzoeken of er risico's aan import verbonden zijn. Als het adres betrouwbaar is waar we levend materiaal vandaan halen zal er geen besmetting komen. Maar waar ligt de maatstaf van betrouwbaarheid. Eigenlijk zijn alleen wetenschappelijke instituten in deze te vertrouwen, maar daar zijn in het verleden ook wel eens fouten gemaakt.

Ed Pieterse

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten