APV en oxaalzuur

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:
APV en oxaalzuur

Bericht door Piet Jager » wo 21 dec 2005, 10:35

APV en oxaalzuur

APV = Acute Paralyse virus = een virusinfectie bij honingbijen, waarbij verlamming optreedt. Het snel werkende APV komt in veel bijenvolken voor, zonder enige schade te veroorzaken. Grote uitzondering hierop vormt het gelijktijdig optreden met een varroabesmetting. In dit geval leidt deze combinatie tot de ondergang van het bijenvolk.

Infectie langs de voeding wordt normaal verhinderd door de goede werking en bescherming van het darmepitheel. Door de bloedzuigende activiteit van de varroamijt kan men zich echter voorstellen hoe deze natuurlijke darmbarrière wordt omzeild en de bloedcellen, het vetlichaam en vooral de speekselklieren worden aangetast. Door speekselklierafscheiding in de voedseloverdracht komt het APV-virus ook in het maagdarmkanaal van de bijen. Door de goede werking en bescherming van het darmepitheel kan dat echter verder geen kwaad.

Maar wat als de goede werking en bescherming van het darmepitheel is ontregeld door een aantasting van de agressieve werking van het oxaalzuur? Wel eens over nagedacht ????

Oxaalzuur opgelost in water is een matig sterk zuur, maar reageert heftig met sterke basen. Contact met huid en ogen dient vermeden te worden en het wordt zelfs door de huid opgenomen!

Nou niet zeggen, dat oxaalzuur van nature ook voorkomt in o.a. spinazie en rabarber en dat het dus een natuurlijk middel is, dat absoluut geen kwaad kan. Net als mierenzuur is ook oxaalzuur een technisch vervaardigd product, dat wil zeggen dat het langs chemische (scheikundige ) weg tot stand is gekomen.

Als het darmepitheel zou worden aangetast door het oxaalzuur in de sproei- en druppelmethode is het hek van de dam. Infectie vindt dan niet meer alleen plaats via een 'wondje' door de bloedzuigende activiteit van de parasiet, maar ook door een frequente voedseloverdracht op de nog niet door varroa geïnfecteerde bijen. Je krijgt dan een zeer acuut proces met het oxaalzuur als 'trigger'.

!Piet (... van kritisch bijenbeheer)

Gebruikersavatar
Gerard van Gastel
Berichten:440
Lid geworden op:wo 09 jun 2004, 13:49
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: APV en oxaalzuur

Bericht door Gerard van Gastel » wo 21 dec 2005, 14:13

Een reden te meer om de middelen af te wisselen, daardoor varroabesmetting te onderdrukken (minimaliseren), en dus ook APV?
(Maar het blijft natuurlijk: wat als.....)

holleman
Berichten:10
Lid geworden op:za 03 feb 2001, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: APV en oxaalzuur

Bericht door holleman » zo 25 dec 2005, 00:44

Beste Thomas,
honingbijen hebben niet de interesse van de dierenbescherming, zou dit wel zo zijn dan had je inmiddels een inspecteur van de dierenbescherming op je stoep gehad.
Bijen moet je gewoon met rust laten in deze tijd van het jaar.
Ik snap uberhaupt dat overgedreven gedoe niet om de laatste varroamijt uit je kast te krijgen, geloof me dat lukt je toch niet.
Een vraagje,ik heb begrepen dat je een dochtertje hebt, nu komt hoofdluis redelijk vaak voor onder kinderen die op school zitten.
Stel dat je dochtertje met hoofdluis thuiskomt, ga je dat dan ook behandelen met oxaalzuur?

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten:3582
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1974
Aantal volken:3
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:hilversum
Contacteer:

Re: APV en oxaalzuur

Bericht door maartenkleijne » zo 25 dec 2005, 10:02

Beste Gerard, de vraag is niet aan mij gericht, maar als het mogelijk was de kleine tegen hoofdluis te behandelen met een 3% oplossing van oxaalzuur in suikerwater zou dat verre de voorkeur verdienen boven de sterke giffen in luizenshampoo waar de luizen nu al zowat resistent voor zijn.
Het prikt ook minder in de ogen en ze mag d'r vingers erbij aflikken zonder bezwaar.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 36 gasten