artikel in NRC

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Plaats reactie
Bijenkoning07
Berichten: 52
Lid geworden op: vr 06 feb 2015, 19:56
Imker sinds: 1977
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): carnica en Buckfast
Locatie: Vught
Contacteer:

artikel in NRC

Bericht door Bijenkoning07 » do 24 jan 2019, 14:01


Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8246
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: artikel in NRC

Bericht door Hans van der Post. » do 24 jan 2019, 20:18

Ja het is interessant :?:
Even de tekst uit het art. :

Al ruim 30 jaar zorgt hij in Nederland voor grootschalige sterfte onder honingbijen: Varroa destructor, de varroamijt. En al zo’n 50 jaar denken wetenschappers dat deze wereldwijd voorkomende parasiet zich voedt met het bloed van de bijen. Dat blijkt niet te kloppen. De ronde, platte mijt heeft het gemunt op het vetlichaam van de bijen, schrijven entomologen van de universiteit van Maryland in PNAS. Die nieuwe informatie kan in de toekomst wellicht leiden tot effectievere bestrijding van de mijt.

De varroamijt is verwant aan de teek en andere bloedzuigende mijten. Daarom lag het voor de hand dat hij zich zou voeden met hemolymfe, het kleurloze bloed van insecten. Maar opvallend genoeg zijn de uitwerpselen van Varroa destructor heel droog en eiwitrijk – niet zoals je zou verwachten bij vloeistofdrinkende mijten.

De Amerikanen kwamen dus met een alternatieve theorie: de dodelijke parasiet zou zich met vetlichamen voeden. Die komen bij alle insecten voor, en bevatten naast vet ook koolhydraten en aminozuren. Verder zijn ze betrokken bij de afbraak van afvalstoffen; ze zijn te vergelijken met de menselijke lever. Een honingbij met slecht functionerend vetlichaam is vatbaarder voor ziektes en pesticiden, en kan minder goed overwinteren.

Met verschillende kleurstoffen in het vetlichaam en de hemolymfe van de bij toonden de Amerikanen aan dat de mijt inderdaad van het vetlichaam at. In het lab bleek ook dat mijten zich op een dieet van vetlichaampjes succesvol voortplantten.

De Leidse hoogleraar Koos Biesmeijer: „Dit is nu topwetenschap. Stukjes bewijs kloppen niet met de hypothese dat de mijten bloed drinken, je bedenkt dus een alternatief en gebruikt de nieuwste technieken om dit uit te zoeken. Heel goed gedaan!”
!Hans.

Lippe

Re: artikel in NRC

Bericht door Lippe » vr 25 jan 2019, 11:08

Wellicht dat dit ook een puzzelstukje legt in de onderzoeken naar hoe de mijt door de winter komt. Men denkt dat ze net als de bijen een soort van langlevende wintermijten voortbrengen. Het eitwitverlichaam van een winterbij is erg rijk, aangezien deze bij niet of nauwelijks broedzorg heeft gehad. Lekkere vette hap voor de mijten die mee overwinteren dus. Kan uiteraard ook dat dit er niets mee te maken heeft en de wintermijten zich volvreten alvorens in de 'winterslaap' te gaan. Dit verklaart dan weer het feit dat een volk meestal ineenstort in november en begin december.

Wanneer een mijt te oud wordt neemt de vruchtbaarheid af, maar toch zijn ze er ieder jaar weer na enkele maanden broedstop. Ondanks dat zo'n 80% van de mijten in het broednest zitten vraag me dan wel af waarom de mijten dan toch ook op de vliegbijen zitten, terwijl de huisbijen een veel rijker vetlichaam hebben. Dit zal vermoedelijk te maken hebben met verspreiding.

Ben erg benieuwd naar de vervolgonderzoeken. Er komen op dit moment nog veel meer vragen bij me op.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 25 gasten