Pagina 1 van 1

De kleine kastkever(Aethina tumida)

Geplaatst: wo 14 aug 2019, 23:15
door G,A3.
Wat denken jullie, gaat de kleine kastkever net zo'n ramp worden als de Varrao? G,A3.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31236232

http://www.imkerpedia.nl/downloads/Klei ... tkever.pdf

Re: De kleine kastkever(Aethina tumida)

Geplaatst: wo 14 aug 2019, 23:21
door crunx
Varroa is geen ramp, goed behandelbaar. Zoals ik met name in deze periode blijf opperen; hier al jaren geen wintersterfte door juiste behandel methode.

Klein kastkever, heb ik niet dus geen spullen op kunnen uittesten.

De eerste jaren dat die op duikt in een nieuw gebied zullen er problemen zijn, maar ik verwacht dat wij ook deze kunnen behandelen.

Re: De kleine kastkever(Aethina tumida)

Geplaatst: do 15 aug 2019, 09:46
door Hans van der Post.

Re: De kleine kastkever(Aethina tumida)

Geplaatst: do 15 aug 2019, 10:31
door w merkus
De kleine kastkevers zijn goed te bestrijden met fipronil(het middel tegen kippeluizen).Helaas een zwaar chemische bestrijding.
Ik zie jaarlijks bij mijn zoon, die in Australie imkert, dat dat heel goed gaat. Met cassettes die boven op de raten worden gelegd met dat middel(dat ook wordt gebruikt tegen kakkerlakken) die voor de bijen ontoegankelijk zijn maar voor de kevers als schuilplaats worden opgezocht en die daar hun dood vinden.Is de cassette vol dode kevers wordt hij ofwel opnieuw gevuld met gif of vervangen door een nieuwe. Als de kevers niet worden bestreden is het daar zo afgelopen met de bijen.Je krijgt gistende honing en de bijen vertrekken uit de kast.
De bestrijding is vergelijkbaar met varoa bestrijding in de jaren tachtig tot heden; zelf begonnen met perizine,amitraz mierenzuur en oxaalzuur en binnenkort hopelijk succesvol met onder andere genetische aanpak.

Re: De kleine kastkever(Aethina tumida)

Geplaatst: vr 16 aug 2019, 20:54
door Klaas133
w merkus schreef:
do 15 aug 2019, 10:31
De kleine kastkevers zijn goed te bestrijden met fipronil
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Fipronilcrisis

In de kast, of buiten de kast?

Re: De kleine kastkever(Aethina tumida)

Geplaatst: za 17 aug 2019, 09:55
door w merkus
boven op de raten

Re: De kleine kastkever(Aethina tumida)

Geplaatst: za 17 aug 2019, 19:24
door JanvdR
Volgens Prof Dr Jamie Ellis is het goed mogelijk dat de kleine kastkever in Nederland overleven kan. het klimaat is geschikt. Hij suggereert dat het gebruik van water, dat in Nederland overvloedig aanwezig is, een goede oplossing is. Zet je kasten in een vijver, hoeft niet diep te zijn, en de larven van de kever zullen verdrinken. Larven kunnen tor 100 meter ver lopen en graven zich dan in om te verpoppen. Bij water voorkom je dat ze zich verpoppen. Een plaag hoeft het dus niet te worden.
Deze wijsheid opgedaan bij het laatste symposium Bijengezondheid in Wageningen.

Groet, Jan.

Re: De kleine kastkever(Aethina tumida)

Geplaatst: zo 18 aug 2019, 00:28
door G,A3.
Hoorde net in onderstaand filmpje dat men verwacht/verondersteld dat de larven van de kleine kastkever ook mogelijk bestreden kunnen worden met roofmijten. G,A3.

https://www.youtube.com/watch?v=rcVbtplV9oQ

Re: De kleine kastkever(Aethina tumida)

Geplaatst: di 27 aug 2019, 16:20
door MH1995
Zover ik weet, ook Jamie Ellis, is er goed mee te werken met de kleine kastkever. Het zal in het begin een probleem zijn, maar daarna kun je er mee omgaan, een aantal dingen zijn belangrijk: geef de bijen pas ruimte als ze het nodig hebben, dus niet vroeg in het jaar een bk of hk geven als het volk er nog niet aan toe is en waarschijnlijk ook niet meer laten overwinteren op 2 of 3 bk, ook al weet ik niet hoe ze het in de winter doen. Volwassen exemplaren overwinteren wel in de tros, maar de larven zijn er denk ik niet meer. Gooi geen braamraat rond de kast en laat geen ramen slingeren, daar lok je ze mee. Wel kan het samen met varroa een probleem zijn, als een volk verzwakt door varroa komen en raten vrij waar de KBK kan leven.
Ik denk ook dat volken die veel propolis gebruiken er beter mee om kunnen gaan. Volken die veel kitten zullen de kiertjes en speeltjes waar de KBK de eitjes legt goed dichtsmeren met propolis. Ook denk ik dat te zachtaardige bijen mogelijk niet meer zo optellend zijn naar wat er in de kast rond kruipt. De KBK kan zelfs om voedsel bedelen bij bijen.
De Afrikaanse bijen kitten de volwassen exemplaren vast in hoeken en kieren, mogelijk is daar op te selecteren.

Re: De kleine kastkever(Aethina tumida)

Geplaatst: di 04 feb 2020, 22:40
door G,A3.
Spinnengif tegen de kleine kastkever. G,A3.

https://translate.google.nl/translate?h ... rev=search