Wat een variatie aan reacties inzake dit onderwerp van zowel ervaren als onervaren imkers = leuk
Even wat opmerkingen die mij van het hart moeten:
Als het gewas "rijp" (stamper en meeldraden) is om bestoven te worden vliegen bijen. Hommels vliegen altijd ook als de bloemen niet bestoven kunnen worden.
Hommels knagen als er onvoldoende rijpe bloemen zijn, gaten aan de zijkant en proberen op deze manier bij de nectar te komen. Overbodig om te zeggen dat er dan geen
bestuiving plaatsvindt.
Bijen zijn bloemvast en de bijen die op dat moment ook daadwerkeijk op de aarbeien bloemen vliegen, blijven dat ook gedurende hun hele vlucht doen. Kortom er vindt alleen zinvolle bestuiving plaats.
Hommels vliegen bij meer wind als bijen; in de kas/serre heb je geen wind en is dus ook niet een valide argument.
Hommels vliegen bij lagere temperaturen; de temperaturen waarbij aardbeien in een kas geteeld worden zijn altijd boven de 12 graden C en dat is nu net de grenswaarde waarbij bijen in kassen vliegen (buiten in pincipe bij 7 graden C).
Bijen kunnen communiceren en vertellen elkaar waar meer waardevolle drachtbronnen te vinden zijn. Van de 40% bijen in de volk die daadwerkelijk fourageren, blijven er nog altijd een groot deel op de aarbeien vliegen en dat zijn in verhouding tot een hommeldoos altijd nog duizenden meer.
conclusie:
Hommels worden door de commerciele kwekers velen malen beter aan de man gebracht dan onze bijen, omdat hier een heel marketing systeem achter zit. Inmiddels zijn hommels ook goedkoper dan bijen. Hommels koop je rond de €35,- en kan je gedurende 10 weken (afhankelijk van de teelt) gebruiken. Het is wel zo dat er tijdens de bloei hommeldozen bijgezet moeten blijven worden.
De vele hobby imkers kunnen geen leverbetrouwbaarheid waarborgen. Het ene jaar kan je als kweker volop bijenvolken huren en het volgende jaar zijn ze dood. Hierdoor krijgt het image van de serieuze bestuivingsimkers een behoorlijke deuk. Telers/kwekers kunnen het onderscheid niet maken tussen hobby imkers en bestuivingsimkers.
De huidige gebruikte chemische middelen in de groente- en fruitteelt is nog maar een schijntje van hetgeen in het verleden is geweest. De gebruikte middelen zijn bij de meeste bedrijven integreerbaar (= geeft geen schade aan bestuivers en andere biologische bestrijders) omdat er bijna geen telers meer zijn die alleen chemie gebruiken.
Kortom hobby imkers als je aan bestuiving denkt te kunnen gaan doen, realiseer je dat de teler en zijn medewerkers van hun gewas moeten leven en er geen ruimte is voor fouten te wijten aan de bestuiving. Bestuiving is een zeer complexe materie, zeker in kassen, dus doe dit alleen als je zeker bent van je zaak.
Begrijp mij niet verkeerd, ik wil niemand afschrikken maar alleen waarschuwen.
PH, EC, relatieve luchtvochtigheid, vochtdeficit = iets anders dan het voorgaande, bestrijdingsmiddelen, lux van de assimilatie belichting, instelling van de zwavelverdampers, temperatuur, aantal beurten per etmaal, etc. allemaal zaken die invloed kunnen hebben op de bestuiving buiten de bijen om.