Dirk,Dirk Blanken schreef: Koud geslagen honing is een uitdrukking die enkel aangeeft dat de honing niet verhit is boven de 35 a 40 graden.
Hoe kan je een onderdeel uit een bericht eigelijk als citaat aangeven?
Ik heb het nu maar samengevat.
Eigelijk wisten we dit al wel maar Jozef je hebt het prima weten te achterhalen hoe een verder eigelijk nutteloze term nog een poos gebruikt wordt.
Dirk
dertiende
Ik denk dat je, je vergist.
Zo nutteloos is de term niet. Er is heel veel honing op de markt die wel verhit wordt. Als was het maar omdat deze honing, in warme streken,tropen, subtropisch en landklimaat, in vaten gestockeerd staat. Of bij de overslag in de zon staat of in scheepsruimen zit. De temperatuur kan hoger oplopen dan de toegestane veertig graden. Koelhuizen voor honing bestaan bij mijn weten niet. Wij hebben ooit vaten honing zien staan in blakke zon. In de schaduw was het meer dan veertig graden. (Hongarije) Mijn zoon die toen zo'n 14 jaar was en de vaten het eerst opmerkte zei toen al: "amaai va, dat zal ook een kwalitatief goede honig worden".
Het is niet omdat honing geslingerd word, dat dit ook als "koud geslagen" kan bestempeld worden. Het hele productie proces met vervoer, stockage en afvullen telt in dit geval mee. Bijen houden de honing op een temperatuur van rond de dertig graden. Eens de kast verlaten, kan de honing afkoelen, maar evengoed in warme streken opwarmen. Dit geeft steeds een kwaliteit vermindering tot gevolg. Deze honig zou het predikaat "Koud geslagen" in principe niet mogen krijgen.
Maar of leveranciers daar altijd rekening mee houd, of er van op de hoogte is, is een andere discussie.