Het houden van bijen als hobby.

Praktijk-onderwerpen.

Moderator:Hans van der Post.

Anneke Epping
Berichten:3
Lid geworden op:zo 20 feb 2005, 20:18
Locatie:Nederland
Contacteer:
Re: Het houden van bijen als hobby.

Bericht door Anneke Epping » za 26 feb 2005, 19:45

Ja, van Jan Gooijer heb ik veel informatie gekregen. Van alle reacties heb ik trouwens wat kunnen opsteken.
Maar wat bedoeld Jan eigenlijk met het "scheppen" van bijen? En als er bijen zijn die zich in een nestkast gaan huisvesten, dan heb ik er toch geen twee kasten voor nodig?
Ons doel is meer het aantrekken van vogels en deze. Ook zien we graag het heen en weer gevlieg van de bijen met hun nectar.

Groeten Anneke

A Epping

Jan Gooijer
Berichten:12
Lid geworden op:di 07 sep 2004, 21:54
Contacteer:

Re: Het houden van bijen als hobby.

Bericht door Jan Gooijer » za 26 feb 2005, 21:33

Dag Anneke,
Als je een bijenkast krijgt of koopt met een zwerm er in, gebeurt er het eerste jaar niets. Maar het volgende jaar gaat dat volk waarschijnlijk zwermen. Dat betekent dat de oude koningin er met een flink deel van het volk tussenuit trekt. Dat wil zeggen gaat zwermen. Want de bijen met de oude koningin, die er uit gaat noemen we een zwerm. Als je daarna in de kast kijkt zie je een aantal heel grote cellen. Dat zijn koninginnecellen of moerdoppen. Daar komen neuwe koninginnen uit. Als je die laat zitten komt er meestal nog een zwerm uit. Een nazwerm. Dat zwermen is de natuurlijke manier van vermeerderen.Als je die zwerm ook in een kast stopt heb je dus drie volken. Dat zwermen is een heel mooi gebeuren. Op een mooie warme dag, meestal in het begin van de middag komen er plotseling duizenden bijen uit de kast. De hele lucht is dan vol met bijen. Een prachtig gezicht. Vaak gaat zo'n zwerm niet ver van de kast in een struik of boom zitten. Ze hangen dan als een hele grote tros druiventros aan elkaar.Als je niets doet, gaat de zwerm na een tijdje weg. De zoekbijen hebben dan een plaatsje gevonden waar ze denken te kunnen gaan wonen.
Het pakken van zo'n zwerm heet "scheppen". Dat kun je doen met een schepkorf( zijn te koop) of in een emmer. Je houdt die vlak onder de zwerm, schut flink aan de tak waar die aanhangt waardoor de zwerm in de emmer valt.Een schepkorf is beter, want die zet je dan voorzichtig omgekeerd op de grond. Aan één kant doe je een klosje hout of een tak onder de korf zodat er een opening blijft van een centimeter of 5. Met het scheppen heb je lang niet alle bijen te pakken gekregen, maar als de koningin in de korf zit komen de andere bijen vanzelf ook naar beneden en kruipen in de korf. Na een uurtje kun je de zwerm naar een klaarstaande kast brengen en er in leegstoten. Ze gaan dan de nieuwe woning netjes inrichten en vormen een heel nieuw volk.
In Nederland is het nodig om die zwerm in de volgende dagen te voeren met suikerwater om ze op gang te helpen.
Het behandelen van de kast waar de zwerm uit is gekomen is een apart verhaal. Het ging nu alleen over het "scheppen".
Je moet toch eens een boek over bijenhouden kopen.
Hartelijke groeten. Jan Gooijer.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 54 gasten