Pagina 3 van 3

Re: Kristalsuiker

Geplaatst: za 27 jan 2007, 13:29
door Willem de Jong
Vele reactie's op mijn vraag over biet/rietsuiker. Ik zat het boek van kevin Trudeau "Natural Cures "They" Don't Want You To Know About" ISBN 0-9755995-0-X te lezen en daar kwam ik het volgende tegen over Bietsuiker: Pagina 179. How to read the labels. I quote:"product name: White sugar - Ingredients:Sugar (Even though the ingredient list from the supermarket simply says "Sugar,"this is a lie. The food industry has lobbied congress to allow them to use the word "Sugar," when in fact they should say: "Sugar that has been grown chemically, highly processed, using dangerous chemicals, stripped of all of its nutritional value, bleached with highly poisonous chemicals to make it look beautifully white crystal powder, which should be classified as a dangerous addictive drug."
Dit lezende dacht ik, dat voer je toch niet aan je bijen? Laat staan dat je het zelf tot je neemt. Het altenatief was rietsuiker. Maar ik begrijp dat de reststoffen voor de bijen ook niet zo gezond zijn. Dus blijf ik bij maar bij biet (kristal) suiker.
Groeten,

Willem de Jong

Re: Kristalsuiker

Geplaatst: za 27 jan 2007, 16:34
door maartenkleijne
Volgens mij heb je gelijk Willem.
Ik heb eens de door Hans vermelde veegsuiker geprobeerd: wat een troep was dat.
Er komt een dag dat suikerbieten niet meer economisch te telen zijn (als de subsidies en importheffingen staken), en dan gaan we met z'n allen over op rietsuiker.

Re: Kristalsuiker

Geplaatst: za 27 jan 2007, 17:39
door Gerard van Gastel
"Dit lezende dacht ik, dat voer je toch niet aan je bijen? Laat staan dat je het zelf tot je neemt."

Niet te veel lezen Willem, want dan blijft nauwlijks iets eetbaars over....

Re: Kristalsuiker

Geplaatst: za 27 jan 2007, 17:43
door de vos roger
maartenkleijne schreef:

Er komt een dag dat suikerbieten niet meer economisch te telen zijn (als de subsidies en importheffingen staken), en dan gaan we met z'n allen over op rietsuiker.
Ik denk dat die subsidies al ernstig aan het slinken zijn.
Is hier in België al goed te merken,de laatste twee jaar zijn hier de suikerbietvelden al bijna tot de helft gereduseerd.
En hopelijk komt er koolzaad in de plaats.[;)]

roger

Re: Kristalsuiker

Geplaatst: za 27 jan 2007, 18:47
door marc
Het is te hopen Roger, maar in het Haspengouwse, toch jarenlang dé bietenplek in België, zie je die bietenvelden allemaal veranderen in aardappelvelden. Brengt veel meer op dan koolzaad, zeker als je zoals die grote aardappelbedrijven nu doen, zelf afgewerkte producten ervan maakt en verkoopt (diepvriesfrietjes, diepvrieskroketjes, chips...).
Als dat de toekomst wordt van de bietenvelden, zijn we met onze bijen weer een stap achteruit, want er wordt nogal wat afgespoten op die aardappelvelden.
Sorry voor de afwijking op het onderwerp [:)]

Re: Kristalsuiker

Geplaatst: za 27 jan 2007, 21:38
door Lammert van Beek
maartenkleijne schreef:
Mij lijkt het sterk dat de winterbijen een soort electromotors zijn, die alleen energie nodig hebben om te overleven, en sterk en gezond weer de winter uit te komen.
De genoemde extra ingredienten aan vitamines en mineralen in rietsuiker (geaffineerd en niet gere-affineerd) zijn bepaald niet onverteerbaar.
Hallo Maarten en de andere deelnemers aan deze discussie,
Volwassen uitgegroeide bijen hebben in de winter meer nodig dan alleen meer energie die ze uit al dan niet volledig geraffineerde suiker kunnen halen. Je kunt ook niet op voorhand stellen dat de mineralen en vitaminen in onzuivere riet- of bietsuiker meer of minder goed benutbaar zijn voor de bij. Je kunt wel stellen dat honing en stuifmeel voldoende energie, eiwit, vet, mineralen en vitaminen bevatten voor volwassen uitgegroeide (winter) bijen. Daarom is het dus ook goed om voldoende honing en stuifmeel als wintervoorraad in de kasten te laten.
Lammert

Re: Kristalsuiker

Geplaatst: zo 28 jan 2007, 11:08
door Lammert van Beek
buckfast_beekeeper schreef:
Veel gezondheidsites promoten de kunstmatige zoetmakers. Al eens iemand een kunstmatige zoetmaker zoals Canderell in zijn mond gestoken? Naar wat smaakt dit? Als mijn info klopt, is aspartaam reeds meer dan 20 jaar verboden in Amerika door de FDA. Hier wordt het probleemloos toegestaan.
Onze bijen overleven op bietsuiker. Op rietsuiker zal het ook geen probleem zijn. Dat ze overleven op aspartaam en zijn collega's durf ik enorm te betwijfelen.
mvg Theo
Hallo Theo,
Hoewel er af en toe verhalen opduiken over de (vermeende?) schadelijkheid van aspartaam, is deze zoetstof niet verboden, ook niet in de VS.
Aspartaam wordt in de handel gebracht onder verschillende namen, waaronder Canderel®.
Aspartaam is geen suiker, heeft in feite ook geen energiewaarde en het heeft dus geen zin om het aan bijen te voeren. Dat geldt trouwens voor de meeste kunstmatige zoetstoffen.
Lammert