Pagina 1 van 1

Nazorg voorzwerm

Geplaatst: vr 28 mei 2010, 21:34
door zanna
Na een beetje opzoeken ben ik tot de volgende conclusie gekomen (denk ik[:I])

-In het seizoen dat je hem schept, geen honing ermee halen.

-De zwerm voeren maar niet te veel.
Maar wat is niet TE veel?

-Bij voorzwermen desnoods na een tijdje een leeg raampje voor de darrenraat inhangen, dat je verwijdert zodra het gesloten is.
Daarmee beheers je de mijtenpopulatie en vertraag je de zwermdrift.

Klopt dit zo een beetje of zijn er nog dingen waar ik moet op letten?

groeten

Re: Nazorg voorzwerm

Geplaatst: vr 28 mei 2010, 23:08
door Robbert
Volgens mij wordt er geen darrenraat meer aangezet nu. Zwermen is voortplanting en zorgt voor nieuwe moeren. Die moeten bevrucht worden door darren die er dan al moeten zijn.
Kort na het zwermen zijn de darren eigenlijk nutteloos geworden. Die darrenraat methode moet je vanaf 1 april gebruiken.

Ik heb afgelopen zondag een zwerm gevangen op 10 ramen. Aangezien het afgelopen woensdag geen vliegweer was heb ik ze in totaal 4,5 liter suikerwater gegeven. Dat is 3 kilo suiker op 3 liter water. Twee liter was denk ik ook genoeg omdat het donderdag en zeker vandaag weer goed weer was.

Re: Nazorg voorzwerm

Geplaatst: za 29 mei 2010, 13:37
door lamheuv
Dag Jan.

Vervang de darrenraat methode voor een andere bestrijding tegen de Varroa.

En niet teveel voeren is een suikeroplossing van 1:1 in een jampot met enkele gaatjes in het deksel (verkregen dmv. een spijker en een hamer).
De pot omgekeerd op een gat in de dekplank en de boel in de gaten houden.
Zo voeren geeft een moer de stimulans om te leggen doordat er voedsel binnenkomt.

M.vr.gr. Elze Lammerts.

Re: Nazorg voorzwerm

Geplaatst: za 29 mei 2010, 19:15
door joselito
-De zwerm voeren maar niet te veel.
Maar wat is niet TE veel?



De zwerm mag je niet dadelijk voeren. Ze hebben zelf voedsel meegebracht. Maar na 2 dagen mag je ze voeren zoals Robbert beschreven heeft. Veel hangt af van of er iets te halen is of niet. Maar de zwerm moet zoals ieder volk in weelde leven. Een voederkrans boven het broed is perfect.

Re: Nazorg voorzwerm

Geplaatst: za 29 mei 2010, 23:49
door Bart de Coo
Met een voorzwerm die je een of twee weken geleden geschept hebt, kun je prima honing halen. Als je er bij het begin van de lindedracht een uitgebouwde honingkamer bovenop zet, dan zou je wel eens begin juli fijn kunnen gaan slingeren van dat volk!

Wat mensen er misschien van weerhoudt om met voorzwermen zomerhoning te halen, dat is de oxaalzuurbehandeling. Als zo'n zwerm een paar dagen in de kast zit, dan kun je hem heel mooi benevelen met oxaalzuuroplossing. Maar niet iedere imker vindt het een goed plan om er datzelfde seizoen nog honing mee te halen, vanwege de kans op een verhoogde oxaalzuurconcentratie in de honing.

Maar je geeft zelf al aan dat je een darrenraam in zou kunnen hangen. Verder kun je na de afname van de honing gaan bestrijden met mierenzuur.

In juli moet je oppassen voor een 'maagdenzwerm'. Dit volk kan tegen die tijd heel goed opnieuw op de vleugels gaan. Dat kun je beheersen door opnieuw een veger te maken en de veger na tien dagen weer te verenigen met het hoofdvolk, nadat je daarin de doppen gebroken hebt. Een andere methode is veel broed afnemen.

Overigens heb ik zelf twee grote voorzwermen opgezet. Ik heb beide zwermen nog helemaal niet gevoerd. Er zit volgens mij zo'n gigantische overlevingsdrift in zo'n zwerm, wat in combinatie met een beetje dracht het voeren al gauw overbodig maakt.


Groet,

Bart