Pagina 1 van 1

Honing in de diepvries

Geplaatst: do 05 aug 2010, 21:17
door Giel
Hallo, de laatste tijd kan je regelmatig op duitse imkerforums lezen over het invriezen van honing.
Heeft iemand van jullie ervaring met deze toch wat vreemde manier van honing bewaren?
Groeten Giel,

Re: Honing in de diepvries

Geplaatst: vr 06 aug 2010, 11:35
door Bok
Ja maar niet veel.

Vorig jaar is heb ik na het invoeren een kast moeten opruimen.Er zaten nog meerdere verzegelde ramen met voer in. Deze heb ik ingevroren en dit jaar in de vegers ingehangen. Geen problemen mee gehad.

Op dit moment heb ik een aantal honingkamers ingevroren. Ik hoop deze over een maandje te kunnen slingeren. Of dit gaat lukken weet ik niet. Dit zal ik TZT laten horen.

Re: Honing in de diepvries

Geplaatst: vr 06 aug 2010, 19:19
door macwlem
Giel,

Bedoel je invriezen als in wettelijk toegestaan? Je bevriest nl. voedsel en ontdooit het vervolgens weer...dus mag dat?

OF

Bedoel je of de kwaliteit achteruit (volgens sommigen vooruit gaat)

OF

Bedoel je dat het een manier is om creme honing te maken :-)

Re: Honing in de diepvries

Geplaatst: za 07 aug 2010, 10:23
door joselito
macwlem schreef:Giel,

Bedoel je invriezen als in wettelijk toegestaan? Je bevriest nl. voedsel en ontdooit het vervolgens weer...dus mag dat?

OF

Bedoel je of de kwaliteit achteruit (volgens sommigen vooruit gaat)

OF

Bedoel je dat het een manier is om creme honing te maken :-)


Honing bevriest niet. Hij wordt alleen maar stijver. Ik heb het wel eens geprobeerd om honing vloeibaar te houden op die manier. Dat lukt ook wel. Mijn ervaring was wel dat als ik hem er terug uithaalde, de kristallisatie wel snel ging.

Re: Honing in de diepvries

Geplaatst: zo 08 aug 2010, 12:33
door Giel
Heb je geen kwaliteitsverlies door honing in te vriezen? :b10:

Re: Honing in de diepvries

Geplaatst: zo 08 aug 2010, 23:03
door LWPisa
Tegenwoordig vries ik mijn voor medicinale doelen bestemde honing in. Ik ben er vrij zeker van dat het vriezen niks beschadigt en juist afbraak van allerlei enzymen voorkomt. Je remt ook vorming van HMF. Vroeger vroor ik meer in maar het kost ruimte en ik vind eethoning het lekkerst na een half jaar op "kamertemperatuur".

L

Re: Honing in de diepvries

Geplaatst: vr 10 sep 2010, 13:32
door Bok
Inmiddels heb ik de ramen die ik ingevroren had geslingerd.
Ik heb ze eerst laten ontdooien en daarna met een kacheltje iets verwarmd.
Hierna ontzegeld en in de slinger.

Prima resultaat alleen merk je dat er iets meer was in de honing zit. Geen probleem de zeef haalt dit eruit.

Re: Honing in de diepvries

Geplaatst: vr 10 sep 2010, 15:28
door Bart de Coo
Onder fanatieke heide-imkers is het invriezen van (raat-)honing al sinds jaar en dag praktijk. Op die manier kun je ook heidehoning leveren als de heide dat jaar toevallig tegenzat.

Bart