Propolis verzamelen.
Geplaatst: di 05 jun 2001, 11:13
Jelte Pieter Dijkstra
Deelnemer # 110
verstuurd 05-06-2001 23:18
--------------------------------------------------------------------------------
Hallo Peter,
Zelf heb ik vorig jaar ook propolis verzameld. Ik had twee kleine roestvrij stalen gaasjes op een gat van een dekplank van een van mijn volken gelegd. Dit voor meer doorstroming van frisse lucht. Maar voor de zwermtijd maakten de bijen deze gaasjes hardstikke vol met propolis. Het heeft schijnbaar toch iets teveel getocht. Ik had wel prachtige schone propolis gewonnen. Alleen het moest er nog af. Ik ben pas in de herst gaan nadeken hierover. Ik heb toen met een laborant bij mij op de faculateit afgesproken om de propolis te verwerken. Ik heb toen de propolis verwerkt op de manier die destijds op de zoemlijst werd geopperd. Alleen het eraf halen van de propolis van het gaasje hebben we een magnifieke oplossing bedacht. Eigenlijk heel simpel. We hebben het gaasjein de vloeibare stikstof gehouden. Enkele keren kloppen en voila de propolis viel er in diggels af. Vervolgens kon ik het meteen (in bevroren toestand) bewerken met een portier tot poeder. Ideaal! Vervolgens het poeder opgelost in alcohol en dat mengsel afgedraaid in een centrifuge. Je houdt een prachtig heldere tinctuur over. Misschien kun je er iets mee. Ik wens je veel succes met de winning!
J.P.
Deelnemer # 110
verstuurd 05-06-2001 23:18
--------------------------------------------------------------------------------
Hallo Peter,
Zelf heb ik vorig jaar ook propolis verzameld. Ik had twee kleine roestvrij stalen gaasjes op een gat van een dekplank van een van mijn volken gelegd. Dit voor meer doorstroming van frisse lucht. Maar voor de zwermtijd maakten de bijen deze gaasjes hardstikke vol met propolis. Het heeft schijnbaar toch iets teveel getocht. Ik had wel prachtige schone propolis gewonnen. Alleen het moest er nog af. Ik ben pas in de herst gaan nadeken hierover. Ik heb toen met een laborant bij mij op de faculateit afgesproken om de propolis te verwerken. Ik heb toen de propolis verwerkt op de manier die destijds op de zoemlijst werd geopperd. Alleen het eraf halen van de propolis van het gaasje hebben we een magnifieke oplossing bedacht. Eigenlijk heel simpel. We hebben het gaasjein de vloeibare stikstof gehouden. Enkele keren kloppen en voila de propolis viel er in diggels af. Vervolgens kon ik het meteen (in bevroren toestand) bewerken met een portier tot poeder. Ideaal! Vervolgens het poeder opgelost in alcohol en dat mengsel afgedraaid in een centrifuge. Je houdt een prachtig heldere tinctuur over. Misschien kun je er iets mee. Ik wens je veel succes met de winning!
J.P.