Pagina 1 van 1

oxaalzuur in opgeloste vorm

Geplaatst: za 30 mar 2002, 21:49
door Abeille
Wie heeft er eveneens ervaring met het toedienen van oxaalzuur in opgeloste vorm? Ik heb een deel van mijn volken behandeld (30 ml per broedkamer tussen de raten in november). Het resultaat was zichtbaar goed te noemen.

Ben Som de Cerff

Bijgewerkt door - abeille op 31/03/2002 17:56:58

Re: oxaalzuur in opgeloste vorm

Geplaatst: zo 31 mar 2002, 08:19
door e.hoebrechts
Beste Ben,

Ik behandel ook met oxaalzuuroplossing.Ik hanteer een 3.2% oplossing oxaalzuur in 1:1 water:suiker.
Er zijn twee manieren om deze oplossing toe te dienen, met name verneveling op de bijen en sprenkelen tussen de raten.
Zelf opteer ik de tweede, omdat je dan niet je ganse kast in het midden van de winter uit mekaar hoeft te halen.
Ik hou een dosering aan van 5 ml per bezet raam. Dat komt normaal gesproken inderdaad overeen met 30 a 40 ml, afhankelijk van de volkssterkte.
Afgelopen winter heb ik behandeld op 1 december, het was hier (midden belgie)12° die dag.
In het najaar heb ik behandeld met mierenzuur (Nassenheider), tweemaal, met name eerste helft augustus en tweede helft september.Zelf hadden mijn vader en ik op twee bijenstanden samen 15 volken ingewinterd. Na de oxaalzuurbehandeling op al deze volken, heb ik de mijtenval opgevolgd, en op één bijenstand had ik een volk waarbij nog 200 mijten vielen. Op de andere bijenstand was er een volk met een 70-tal mijten. Alle andere volken hadden een mijtenval van minder dan 20.
Om de efficientie van de methode te toetsen, heb ik de twee volken met de hogere mijtenval in de tweede helft van januari (wederom zacht weer hier) nabehandeld met PERIZIN (aktieve stof = Coumaphos).Er vielen slechts enkele mijten. De conclusie voor mij is dus dat oxaalzuurbesprenkeling een waardevolle methode is.
Het nadeel van de methode is dat je ze alleen in de winter kan toepassen. Voor mij wil dit zeggen dat de winterbijen toch voor een niet te onderschatten varroabelasting komen te staan (bvb in het geval van mijn volk met 200 mijten), met als gevolg een slechtere kwaliteit van de winterbijen.
Dit voorjaar heb ik geconstateerd dat mijn volken zwakker door de winter gekomen zijn dan normaal: minder belegde broedramen, kleinere wintertros.
Ik weet niet of dit met de oxaalzuurbehandeling te maken heeft. In de literatuur waarschuwt men voor een tragere voorjaarsontwikkeling als een van de nevenwerkingen, maar aan de andere kant meen ik te begrijpen van mijn medeimkers in de streek hier dat zij hetzelfde fenomeen hebben, nochtans hebben zij niet met oxaalzuur behandeld.

Erwin

Re: oxaalzuur in opgeloste vorm

Geplaatst: za 08 jun 2002, 22:42
door etienne_desmet
ik wil dit jaar ook starten met het gebruik van oxaalzuur, zij het wel in een iets andere vorm.Ik heb me een toestelletje aangeschaft waarbij men iedere kast behandelt met een tot twee gram zuur.het apparaat wordt bij iedere kast ingebracht langs de vliegopening die dan hermetisch gesloten wordt. Toestel wordt onder stroom (of batterij)gezet en het oxaalzuur kristallisseerd en verspreid zich doorheen de kast.Is er al iemand die dit al gedaan heeft? wat waren de resultaten en hoe verloopt het in de praktijk.
Een weetgrage imker Etienne

Re: oxaalzuur in opgeloste vorm

Geplaatst: za 11 okt 2014, 19:03
door jjmvaningen
Enige geschiedenis uit de oude doos.
De tijd dat oxaalzuur nog een bedreiging was ;-)
en er meer weerstand was dan compassie.
(zelf gebruikte ik het toen ook in 2002)
groet, Jacques