Pagina 1 van 2

Wanneer voeren?

Geplaatst: vr 27 jan 2006, 11:10
door Harmen vd Ende
Hallo,
Voor ons experiment zijn we bezig met het opstellen van een protocol
Nu kwam de vraag wanneer ga je voeren in de zomer als er geen dracht is, hoeveel dm2 voer moet nog je minimaal in de kast hebben? We controleren buiten het zwermtijd eens per 2 weken.

Groeten Harmen

Re: Wanneer voeren?

Geplaatst: vr 27 jan 2006, 12:07
door Frans vanTongeren
Dag Harmen,
Als er geen dracht meer is, zou ik ,per week, een kilo opgeloste suiker per volk invoeren.
Als je in september gaat invoeren, zul je veel bijen zien. Die winterbijen heb je nodig !

Re: Wanneer voeren?

Geplaatst: vr 27 jan 2006, 13:25
door Harmen vd Ende
Wij gaan op Terschelling een proef starten vanaf 1 april om te kijken welke bij voor de imkers op Terschelling de beste bij is. Hiervoor zijn vorig jaar 8 buckfast volken, 8 carnica volken en 8 eilandervolken opgezet. Deze zijn nu ingewintert en vanaf 1 april begint het experiment, nu gaan we werken volgen een protocol, maar dan heb je een ijkpunt nodig vast te stellen wanneer een volk te weining voer heeft, zodat je niet naar eigen inzicht besluit maar te gaan voeren. Volgens het protocol meten we de hoeveelhied broed dm2, de stuifmeel en het voer
nou moet je dus weten bij hoeveel dm2 je moet beginnen met voeren van een volk, zodat ze niet te weining hebben met alle gevolgen van dien.

Groeten Harmen

P.S. we zijn bezich met het opzetten van een Webside, we houden jullie op de hoogte[:)]

Re: Wanneer voeren?

Geplaatst: vr 27 jan 2006, 13:50
door Hans van der Post.
Zodra de kantramen leeg raken en de hoeken van de ramen leeg zijn is het te laat! Zelf zorg ik er voor dat in iedergeval minstens twee kantramen vol -verzegeld - zijn en de hoeken van de ramen met broed een dm2 gesloten voer hebben. Dit alles bij een volk die op twee broedbakken zit. In jou geval is dit geschetste in de zomer binnen 14 dagen op! mits er geen dracht en/of vliegweer is. Behalve dan in een broedloze periode van het volk.
Hans

Re: Wanneer voeren?

Geplaatst: vr 27 jan 2006, 13:56
door Jelte Pieter Dijkstra
Klinkt allemaal interessant, maar tja deze vraag is wel heel subjectief.....
Wij gaan op Terschelling een proef starten vanaf 1 april om te kijken welke bij voor de imkers op Terschelling de beste bij is.
Ik vind dat altijd een beetje lastig. Wat is de betere bij?? Een bij die veel honing produceert?? Een bij die weinig honing produceert maar ook niet veel kost. Een bij die geen chemische bestrijding behoeft?? Bovendien zijn dit soort onderzoeken zo tijds- en dracht afhankelijk. Het ene jaar is het andere jaar niet.
Desalniettemin wil ik jullie niet ontmoedigen. Ga door. Wie weet komt er iets verrassends uit.

JP

Re: Wanneer voeren?

Geplaatst: vr 27 jan 2006, 14:07
door Jelte Pieter Dijkstra
Wat ik denk is sluit aan bij Hans.

Een goede methode om op te nemen in je onderzoek (wat je waarschijnlijk toch al van plan bent)en wat meer imkers doen, is het tellen van ramen broed.

Wat je vervolgens kunt doen, zodra je voedseltekort vaststelt (zie bijdrage van Hans)de ramen opnieuw tellen en vervolgens gaan voeren. Je krijgt dan een bepaald aantal ramen met broed per volk in een voedseltekort situatie. Bovendien registreer je oo nog eens de datum. Je krijgt dan denk ik een goed beeld waneer er voedseltekort optreedt en hoeveel broed er nog in het volk aanwezig is. Met andere woorden hoe efficient ga het een volk met zijn voedselraden om.

JP

Re: Wanneer voeren?

Geplaatst: vr 27 jan 2006, 19:18
door Harmen vd Ende
Hallo Hans en Jelte,

Bedankt voor jullie reakties, ik kan hier al heel wat mee.

Groeten Harmen

Re: Wanneer voeren?

Geplaatst: za 28 jan 2006, 17:49
door van trijp
als er gevoerd wordt zouden alle volken gevoerd moeten worden, niet alleen de volken die weinig voedsel hebben. Voeren stimuleert het broeden.

rini

Re: Wanneer voeren?

Geplaatst: za 28 jan 2006, 20:09
door marc
Harmen, ik weet niet of je objectief op een favoriet ras voor Terschelling kan testen als je de minder goed verzamelende volken (met minder voorraad) toch 'opkrikt' tot het niveau van de goed verzamelende volken. Het kan mijn inziens juist een indicator zijn dat dat volk op Terschelling minder geschikt is.

Re: Wanneer voeren?

Geplaatst: za 28 jan 2006, 20:33
door Harmen vd Ende
Hallo,

Ik ben het helemaal met jullie eens.

Hier hebben we ook over nagedacht, maar we kunnen volken natuurlijk niet laten verhongeren, dat doe je als imker ook niet.
Dus wij waren al wel zover om met apifonda te voeren, dat nemen ze op als ze het echt nodig hebben, en niet te drijfvoeren.

Maar we moeten wel weten wanneer het punt van van teweinig voer gekomen is[:)]

Groeten Harmen