Pagina 1 van 1

bakken.

Geplaatst: zo 26 aug 2007, 17:25
door Cor Van Pelt
Goede dag,

Ik heb het boek Handboek der moderne bijenteelt,van Johan Schotman. Ik denk dat dat gedrukt is in 1945. Ik kreeg dat van een oom 50 jaar geleden.

Ik heb een paar volken als hobby. Nu heb ik een vraag over kamer/kasten bouw.
Hier in Canada is de bijnen ruimte in de boven kant van de bak. Onder hangen de ramen vlak met de wanden van de kast. In het boek staat dat het beter is om de bijen ruimte aan de onder kant te hebben. Hoe wordt dat tegenwoordig in Europa aanbevolen?
Wat doen jullie?
Groeten uit Alberta.
Cor Van Pelt.

Re: bakken.

Geplaatst: zo 26 aug 2007, 19:40
door Dirk Blanken
Cor,
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt, maar in bijenkasten wordt overal de bijenruimte aangehouden zodat de bijen zoweinig mogelijk alles vastbouwen,
Er zijn wel stammen die het ondanks dat alles klopt toch hier en daar vastbouwen meestal zijn dat volken met hele vruchtbare koninginnen die eigelijk meer ruimte nodig hebben, dan geeft ruimte geven, een extra broedkamer soelaas.
Aan de onderkant van de ramen, dus een verdiepte bodem hebben alle moderne kasten.
De bijen kunnen dan onder de ramen doorhangen en hoeven niet naar buiten om de werkzaamheden in de kast door te laten gaan.
Hier in Holland komt het regelmatig voor dat het geen haalweer is en de haalbijen thuis zijn, als er dan geen ruimte onder in de kast zit hangen ze onderaan de vliegplank.
Een ander nadeel van slechts bijenruimte onderin de kast onder de ramen is dat in de winter veel dode bijen op de bodem komen te liggen zelfs zodanig dat de bijen amper meer naar buiten kunnen.
Bovendien wordt dan alles ook nog pap door de condens en is de troep zeer moeilijk door de bijen te verwijderen.
Met enige nadeel van een verdiepte bodem is dat de bijen daar soms darrenraat bouwen en dan liefst dwars op de ramen maar als je dat weet en het een beetje bekijkt na de eerste raat uit de onderbak weggehaald te hebben dan kan je dat ook wel weer oplossen.
Ik vind een verdiepte bodem dus een must.
Bovendien heb ik kasten met een verdiepte bodem met volledig gaas, zodat condensvocht vrijerlijk kan afvloeien.

Dirk

dertiende

Re: bakken.

Geplaatst: zo 26 aug 2007, 20:31
door willem
Cor
In het in Nederland gangbare cursusboek van de heer Speelziek staat een tekening van de spaarkast met de bijen ruimte boven en onder.
Boven 7mm, onder 3mm. De uit Duitsland afkomstige kunststof segeberger kasten hebben de bijenruimte onder. Bij de, ook duitse, Zanderkasten is de bijenruimte als regel boven.
Groeten, Willem

Re: bakken.

Geplaatst: ma 27 aug 2007, 08:55
door Astrid Schoots
Cor Van Pelt schreef:
(...) Hier in Canada is de bijnen ruimte in de boven kant van de bak. Onder hangen de ramen vlak met de wanden van de kast. In het boek staat dat het beter is om de bijen ruimte aan de onder kant te hebben. Hoe wordt dat tegenwoordig in Europa aanbevolen?
Wat doen jullie? Groeten uit Alberta.
Cor Van Pelt.
Dag Cor, wanneer je de 8 à 10 mm bijenruimte onder de kast hebt, moet je dat bij alle bakken zo hebben; hetzelfde geldt voor als het aan de bovenkant zit. (Anders heb je aan de ene kant geplette bijen en aan de andere kant teveel braamraat). Verschil heb ik niet gemerkt, zolang het maar bij alle bakken hetzelfde is. Dat heb ik door schade en schande ondervonden toen ik een hele antieke kasteninventaris heb gekregen, waarin veel verschillende maten voorkwamen... Ik heb daarna de strippen/kantelen verplaatst of vervangen, en gezorgd dat aan boven- en onderkant van de raampjes zo'n 4 å 5 mm ruimte bleef: nu gaat het meestal goed (behalve wanneer de dekplank te hoog komt te liggen door een lijstje bijvoorbeeld)
Astrid.

Re: bakken.

Geplaatst: ma 27 aug 2007, 10:33
door Oude Essink
Hallo Cor,
Als je precies wilt weten wat verstaan wordt onder bijenruimte en het belang om deze ruimte nauwkeurig aan te houden, lees dan het verhaal over de vinder ervan.
Te vinden onder Kopstukken: http://www.bijenhouden.nl/pagina/kopstu ... troth.html
hennie oes

Afbeelding