Pagina 1 van 3

suikerwater maken HMF onstaan?

Geplaatst: wo 31 aug 2011, 22:21
door Arnold
Hallo mede-imkers.

vandaag tijdens de op een na laatste les kwam het maken van suikerwater aan bod. een iemand zij het water waarmee je het suikerwater mee gaat maken mag niet koken, omdat er anders kans is dat HMF ontstaat. Nu verdedigde de desbetreffende bijenteeltleraar dit met, het maakt niet uit of het water kookt of niet.
HMF kan alleen ontstaan als er zuur bijkomt.

wat is nu waar?

- HMF ontstaat als het water tegen het kookpunt zit of kookt(gekookt heeft)
- HMF ontstaat alleen als er zuur bij is gekomen

Benieuwd naar het antwoord

Arnold

Re: suikerwater maken HMF onstaan?

Geplaatst: do 01 sep 2011, 08:12
door Santtu Pikkarainen
Volgens Imkerpedia:

Het oplossen van suiker gaat veel gemakkelijker in warm (of zelfs kokend) water. Hierbij hoef je niet bang te zijn voor het ontstaan van het voor bijen giftige HMF. HMF onstaat uit glucose en fructose. Kristalsuiker is pure sucrose, om HMF te laten ontstaan moet dat eerst gesplitst (geinverteerd) in glucose/fructose en dat gebeurt niet bij snel oplossen in warm water.

Suikerwater gemaakt met warm water uit de kraan hoeft niet eerst geheel af te koelen voordat het aan de bijen wordt gevoerd.


Ik los het zelf op in warm water, dat gaat makkelijker. Bovendien is het, zeker met koude nachten, beter om het warm te voeren. Eenmaal te ver afgekoeld nemen de bijen het niet meer op.

Re: suikerwater maken HMF onstaan?

Geplaatst: do 01 sep 2011, 08:24
door Oude Essink
Door water te koken kun je nooit HMF krijgen; als het water verdampt is, blijven er hoogstens mineralen over. HMF is een verbrandingsproduct van suiker en de hoeveelheid HMF die ontstaat bij verhitting van suiker is afhankelijk van de hoeveelheid warmte en de duur van de verhitting. Daar zijn weer tabellen voor, die ik zo niet bij de hand heb; water koken en vervolgens kristalsuiker oplossen en weer laten afkoelen, kan geen kwaad al zou ik het nooit doen veiligheidshalve; verhitting tot 70 graden kan veel langer voor er karamelliesering optreedt in de suiker. bij die temperatuur los je ook gemakkelijk suiker op.

Afbeelding

Re: suikerwater maken HMF onstaan?

Geplaatst: do 01 sep 2011, 09:19
door Arnold
dank voor jullie reacties :D. temperatuur maakt dus eigenlijk niet uit. als het maar warm is?

Re: suikerwater maken HMF onstaan?

Geplaatst: do 01 sep 2011, 09:29
door Jeroenvt
Ik sta 's ochtends in de file, optrekken, remmen, optrekken, remmen. Suiker in een jerrycan met water en klotsen maar.

Re: suikerwater maken HMF onstaan?

Geplaatst: do 01 sep 2011, 09:36
door Arnold
haha ja is ook een manier om je suiker op te lossen. wil vooral als je 5mtr kan rijden elke keer:P

Re: suikerwater maken HMF onstaan?

Geplaatst: do 01 sep 2011, 09:37
door TubaLeoVoet
Tip : je kan zo ook de was doen, zonder electriciteitsvebruik ;)

Re: suikerwater maken HMF onstaan?

Geplaatst: do 01 sep 2011, 11:56
door Barbapapa
TubaLeoVoet schreef:Tip : je kan zo ook de was doen, zonder electriciteitsvebruik ;)
Ha, die is goed. En op de terugweg de droogmolen op dak :think:

Gr.

Re: suikerwater maken HMF onstaan?

Geplaatst: do 01 sep 2011, 20:26
door Bart de Coo
Recept.

Wrijf een dode, geplukte en leeggehaalde kip in met peper en zout. Stop een knoflookbol in haar buik. Stop kip in een braadzak. Goed afsluiten. Leg onder de motorkap. Motor starten, naar Zuid-Frankrijk rijden. Ter hoogte van Lyon is je kip prachtig gaar.

Bart

Re: suikerwater maken HMF onstaan?

Geplaatst: do 01 sep 2011, 21:31
door Oude Essink
Ter hoogte van Lyon is je kip prachtig gaar
In de files rond Lyon heb je ruim de tijd dat beestje op te peuzelen maar hoe zit het met het HMF gehalte van die kip?
hennie oes