honing

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

wijnand
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 30 sep 2009, 21:41
Locatie: Joure
Contacteer:

honing

Bericht door wijnand » zo 29 nov 2015, 10:06

wat kan je nog met gegiste honing behalve dat je het wegspoelt ???????? gaat om koolzaad !!!!!

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 7573
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: honing

Bericht door Hans van der Post. » zo 29 nov 2015, 10:28

Mede maken. Eerst verwarmen tot 75 graden dit een half uur zo houden dit dood de giscellen.
Dan een mede recept gebruiken die vind je in de rubriek: Het gebruik van honing - recepten. klik
!Hans.

wijnand
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 30 sep 2009, 21:41
Locatie: Joure
Contacteer:

Re: honing

Bericht door wijnand » zo 29 nov 2015, 12:37

oke Hans dankje wel

Wie o Wie heeft er belang bij 4 dozen koolzaad honing dat aan het gisten is ? in ruil voor 4 dozen lege potjes plus deksels ????????

wijnand
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 30 sep 2009, 21:41
Locatie: Joure
Contacteer:

Re: honing

Bericht door wijnand » zo 29 nov 2015, 13:57

GRATIS .........!!!!!!!!!!!

Primus
Berichten: 963
Lid geworden op: zo 13 dec 2009, 20:57
Imker sinds: 1973
Aantal volken: 12
Bijenras(sen): carnica
Locatie: België
Contacteer:

Re: honing

Bericht door Primus » zo 29 nov 2015, 16:48

beste Wijnand, leg is uit hoe het komt dat koolzaadhoning gaat gisten? Normaal kristalliseert koolzaadhoning al bijna in de ramen en heb je moeite om hem geslingerd te krijgen en bij jou gaat hij gisten ,raar!!!

MVG CP

wijnand
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 30 sep 2009, 21:41
Locatie: Joure
Contacteer:

Re: honing

Bericht door wijnand » zo 29 nov 2015, 17:24

goedenmiddag CP
nou vermoedelijk en voor 99 % is dat het te warm heeft gestaan van de afgelopen zomer , en ja en dan kun je het verwachten dat het begint te gisten :oops: vorige jaar had ik er ook last van maar dacht dat het om iets anders ging maar vermoedelijk ook het zelfde .... daarvoor had ik de honing op een andere plek koeler .
maar wat Hans ook aan gaf is nog te gebruiken voor mede dus wie het hebben wil kan het zo ophalen is niet meer verkoopbaar voor mijn ..
groetjes wijnand

Primus
Berichten: 963
Lid geworden op: zo 13 dec 2009, 20:57
Imker sinds: 1973
Aantal volken: 12
Bijenras(sen): carnica
Locatie: België
Contacteer:

Re: honing

Bericht door Primus » zo 29 nov 2015, 18:25

beste Wijnand,


Te warm gestaan kan ik maar moeilijk geloven ofwel in de volle zon. honing wordt wel dunner door de warmte maar gisten dat heb ik nog nooit meegemaakt! Was uw honing als u hem slingerde voldoende vezegeld ik bedoel minimum 3/4 van de raam? Of gebruik je refractometer dan weet je precies de vochtinhoud?
Vroeger werd honing wel in kelders bewaar en dat was niet zo goed omdat honing hygroscopisch is dus vocht opneemt. Daarom bewaren denk ik bijna alle imkers hun honing zo koel mogelijk op een droge plaats.
Je zou toch de oorzaak best achterhalen zodat je niet teveel Mede moet maken :be5:

MVG CP

renske
Berichten: 356
Lid geworden op: zo 27 jun 2010, 20:24
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 5
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Elspeet
Contacteer:

Re: honing

Bericht door renske » zo 29 nov 2015, 18:48

Je kan het ook nog gewoon gebruiken over havermoutpap. In het ergste geval ga je een beetje te vrolijk naar je werk.
Ontwerpster van natuurlijke tuinen. Beginnend imker en zeer geinteresseerd in dracht en drachtplanten.

johan
Berichten: 508
Lid geworden op: ma 24 feb 2014, 20:37
Imker sinds: 2013
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Antwerpen, België
Contacteer:

Re: honing

Bericht door johan » ma 30 nov 2015, 00:17

zou je koolzaadhoning die in een beginfase van gisting verkeert nog kunnen gebruiken als enthoning?

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 7573
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: honing

Bericht door Hans van der Post. » ma 30 nov 2015, 08:58

citaat Johan:
zou je koolzaadhoning die in een beginfase van gisting verkeert nog kunnen gebruiken als enthoning?
Nee je kunt het niet meer gebruiken als enthoning er zitten al giscellen in en worden niet in de loop van de tijd minder maar meer!
!Hans.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 31 gasten