Geen darrenbroed in bouwraam

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
Bart DC
Berichten: 45
Lid geworden op: vr 07 aug 2015, 00:02
Imker sinds: 2015
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Leuven, België
Contacteer:

Geen darrenbroed in bouwraam

Bericht door Bart DC » do 21 apr 2016, 12:13

Ik werk met simplex - 11 ramers. Mijn volk zit nu in anderhalve bak ( BK + HK) en een HK (laatste gescheiden door een moerrooster).

Ik heb een 10 dagen geleden een bouwraam met 3 vakjes in de BK gezet op plaats 2. Op plaats 1 en plaats 11 zaten ramen met vooral voer en een klein beetje darrenbroed.

Nu wou ik darrenbroed snijden, maar mijn bouwraam is volgebouwd met werkstercellen, en ramen 1 en 11 zijn omgebouwd van voedselraam naar darrenramen.

Hoe kan ik ze darrencellen laten bouwen in mijn bouwraam? Wat doe ik met mijn bouwraam vol werksterbroed? Laten uitlopen? Verder elke week 1 vakje uitsnijden, en wat werksterbroed opofferen?

insektenjack
Berichten: 85
Lid geworden op: vr 17 apr 2015, 08:13
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Regio Arnhem
Contacteer:

Re: Geen darrenbroed in bouwraam

Bericht door insektenjack » do 21 apr 2016, 12:47

Ben ook nog niet zo lang bezig met imkeren maar als je bijen een andere raam hebben uitgekozen en deze nu vol zit met darren kan je die toch uitsnijden en terughangen of niet?

En de bouwraam zou ik zo laten?! Is toch niks anders dan een raam zonder kunsraat in de midden, toch?

Bart DC
Berichten: 45
Lid geworden op: vr 07 aug 2015, 00:02
Imker sinds: 2015
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Leuven, België
Contacteer:

Re: Geen darrenbroed in bouwraam

Bericht door Bart DC » do 21 apr 2016, 12:54

Jawel, maar die andere ramen zijn bedraad, en dan wordt het rap zo'n knoeiboel bij het snijden. Stukken raat die aan de draad blijven hangen, de raat die breekt waar je ze niet wil breken...

En zo'n bouwraam in 3 stukken (3*7 dagen = 21: lang genoeg voor werksterbroed om uit te lopen, en te kort voor darrenbroed om uit te lopen) is natuurlijk wel een handig geheugensteuntje.

Daarom zou ik ze toch wel graag in mijn bouwraam darrenraat laten aanzetten.

insektenjack
Berichten: 85
Lid geworden op: vr 17 apr 2015, 08:13
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Regio Arnhem
Contacteer:

Re: Geen darrenbroed in bouwraam

Bericht door insektenjack » do 21 apr 2016, 13:13

Dan zal je de bouwraam nog eens opnieuw moeten opzetten (werksters uit laten lopen en uitsnijden) en ook de darrencellen van de anderen ramen moeten uitsnijden om nieuwe belegging van deze cellen tegen te gaan.

Even wachten wat de anderen zeggen. ;)

joselito
Berichten: 2016
Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 20
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Helchteren, België
Contacteer:

Re: Geen darrenbroed in bouwraam

Bericht door joselito » do 21 apr 2016, 13:29

In een ideale wereld zou de koningin doen zoals je verwacht, helaas is het in de praktijk vaak niet zo.
Ik zou dit systeem niet gebruiken omdat het te ingewikkeld is, dit systeem met verschillende vakjes in één raam.
Geef ze gewoon een starterstrip in een raam naast het broednest.
Bouwen ze dit uit met werksterbroed, dan laat je het hangen.
Wordt het darrenbroed ,dan snijd je het uit.
Nu kun je weinig anders doen dan het te laten uitkomen.
Als je het aantal mijten terug gebracht hebt naar een minimum in de winter dan kan het ook zonder darren uit te snijden.
De bestrijding in juli, dus voor dat ze winterbijen beginnen te kweken is wel belangrijk.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten