Pagina 1 van 2

Kan een volk ook achterlopen

Geplaatst: di 17 mei 2016, 12:04
door Bats
Dag,

Ik heb een volkje op een 10 raams BK. Zijn 6 ramen echt bezet. Buitenste ramen nog helemaal niks. Verhoudingsgewijs veel gesloten broed, ook larven. Als ik dit zo zie krijg ik de komende 2 weken groei. Zie totaal nog geen darren of darrenraad. Ook geen speeldoppen, laat staan moerdoppen. Ook best veel onverzegelde honing.

Als beginnend imker ben ik natuurlijk op zoek naar zwermtekens. Ik zie er echt geen een.

Kan het zijn dat mijn volk dat zwak de winter door gekomen is gewoon nog achterloopt? Of zijn er ook wel eens volkjes die het zwermen een jaartje overslaan omdat ze te klein zijn?

Re: Kan een volk ook achterlopen

Geplaatst: di 17 mei 2016, 13:11
door Tieme
Hi,

Klinkt wel zo.

Ik heb er ook een tweetal die er zo uit zien.

Waarschijnlijk zal dit volk niet gaan zwermen dit jaar.

Groeten,
Tieme

Re: Kan een volk ook achterlopen

Geplaatst: di 17 mei 2016, 14:15
door Hans
Ik heb er ook 2 die er precies zo uitzien. Waren vorig jaar grote volken en gelijk uitgewinterd met anderen die nu vele malen groter zijn. Verschil is dat dit de enige 2 zijn die niet op het fruit hebben gestaan. Niettemin halen die 2 ook veel stuifmeel en nectar dus ik kan het verschil niet verklaren. Maar van mij mogen ze hun eigen tempo aanhouden. Ook wel fijn als niet alles tegelijk komt denk ik dan maar.

Groeten,
Hans

Re: Kan een volk ook achterlopen

Geplaatst: di 17 mei 2016, 15:14
door joselito
Het verschil tussen de kasten die op het fruit gestaan hebben of niet is hier altijd duidelijk zichtbaar. Ondanks dat ze hier ook van alles hebben, maar blijkbaar niet in die overvloed en niet zo dicht bij.

Re: Kan een volk ook achterlopen

Geplaatst: di 17 mei 2016, 18:49
door Dirk Blanken
Het verschil is de grote in uitwintering.
Een klein volk moet eerst heel lang voor zich zelf zorgen dat lijkt me logisch.

Waarom komen volken klein uit de winter??

Als het niet aan de koningin ligt ligt het vaak aan het te weinig aandacht geven aan de varroa gedurende het jaar.
Een volk moet een gezond wintervolk op kunnen zetten.

Eind juli moeten de volken weinig varroa hebben dan kunnen ze goede winterbijen produceren en dan overwinteren ze goed uit.

Een niet toegestane bespuiting om aardappels of peen te beschermen met dimenthoaat tegen luis geeft ook zwakke volken in het voorjaar.

Volkjes die uitwinteren op 6 ramen bijen zijn voor de dracht te verwaarlozen.
En dat merken jullie nu.

Groeten Dirk.

Re: Kan een volk ook achterlopen

Geplaatst: di 17 mei 2016, 20:05
door joselito
Dirk Blanken schreef: Als het niet aan de koningin ligt ligt het vaak aan het te weinig aandacht geven aan de varroa gedurende het jaar.
Een volk moet een gezond wintervolk op kunnen zetten.
Het is niet altijd zo eenvoudig te verklaren. Volken staan naast elkaar, al de koninginnen zijn zusters, ze krijgen dezelfde behandeling en toch heb je er om de een of andere reden tussen die plots minder zijn als ze de winter in gaan, alhoewel ze in augustus zo sterk leken als de anderen.
Pia Aumeier controleert nog laat, op het aantal bezette straten en als dat er te weinig zijn verenigt ze nog in oktober.

Re: Kan een volk ook achterlopen

Geplaatst: di 17 mei 2016, 23:33
door Hans
Dirk,

Dat klopt niet wat je zegt. Alle volken gelijk behandeld en gelijk uitgewinterd. Dus daar zie ik geen oorzaak.

En die volken die nu uitpuilen op het fruit, die zijn uitgewinterd op 6 a 7 straatjes, dus hoezo te verwaarlozen?

Net als bij Joselito stonden ze naast elkaar, het verschil was het fruit en nu staat een deel in het bos. Ik kan het zelf niet verklaren, maar denk wat Joselito zegt wel klopt, omdat de volken die het minder doen niet op het fruit stonden. Dat zijn betonplex simplexkasten en ik moet ze een heel eind tillen dus heb besloten ze maar te laten staan. De spaarkasten en Segebergers zijn wel verhuisd en die hebben het wel heel goed gedaan.

Zoals gezegd maak ik me geen zorgen, kan ik tzt rustig aandacht geven als de volken aan zwermen toekomen.

Groeten,
Hans

Re: Kan een volk ook achterlopen

Geplaatst: wo 18 mei 2016, 17:14
door Bats
Dus ik moet heel lang in de gaten houden of ze alsnog gaan zwermen ofis het bijna zeker dat ze dat niet gaan doen.

Re: Kan een volk ook achterlopen

Geplaatst: wo 18 mei 2016, 19:07
door Hans
Bats,

Hangt wat mij betreft helemaal van de omstandigheden af. Wat ik doe met die 2 volken kan ik je in ieder geval wel zeggen. Ik wacht rustig af tot ze een broedkamer vol hebben (ze halen veel dus dat zal niet lang meer duren). Dan verdeel ik het broed en de nectar over 2 BK en hang kunstraat naast het broednest, zodat ze weer ruimt hebben en kunnen bouwen. Als dan de zomerdracht begint, komt de HK erop en dan kan het zomaar zijn dat ze ergens in juli nog zwermdrang krijgen. Als je de verzegelde honingramen slingert of lege ramen plaatst (met reepje kunstraat die ze helemaal kunnen uitbouwen), dan kan het zijn dat ze helemaal niet gaan zwermen, omdat je ze ruimte blijft geven maar dat is niet van te voren te zeggen.

Gewoon op tijd ruimte geven en dingen doen als het volk eraan toe is (zoals bijv. HK geven).

Groeten,
Hans

Re: Kan een volk ook achterlopen

Geplaatst: wo 18 mei 2016, 19:25
door ErikS
Hallo Bats,

Een bijenvolk zwermt om 2 redenen. Ze willen zich voortplanten of ze zitten klem in hun huis. Normaliter is een volk 2-3 broedkamers spaarkast groot voordat ze sterk genoeg zijn om te zwermen en er voldoen voorraad achter blijft voor het oude volk.
Een dergelijke grootte volk als je omschrijft zal niet willen zwermen in een normale bak tot ze klem komen te zitten en dat kan met een week al zijn.
Zou een HK plaatsen zodat ze de nectar/honing kunnen bergen weg van het broednest. Tegen het broednest lege ramen hangen.
Met een goede week een BK eronder en 2 ramen in de onderbak hangen, liefst ramen met veel gesloten broed, dat zijn waarschijnlijk de ramen die je nu bijgehangen hebt.
Als de HK halfvol is een 2e honingkamer erop.

een zwerm kun je ten alle tijden krijgen, zeker bij carnica.