Pagina 1 van 1

honing

Geplaatst: di 28 feb 2017, 12:53
door menko
Hallo,

vorig jaar heidehoning geslingerd en heerlijk van gegeten. Bij de laatste drie potjes die er nog staan staan de deksels bol en loopt er wat honing naar buiten. Wat kan dit zijn en is de honing nog eetbaar?

gr. Menko

Re: honing

Geplaatst: di 28 feb 2017, 12:56
door cklander
Het lijkt erop dat de honing dan aan het gisten is. Dat kun je ruiken en proeven... Als de honing is aan het gisten, zou ik deze niet eten. Je kunt er dan wel bv. mede van maken.....

gr. Chris

Re: honing

Geplaatst: di 28 feb 2017, 13:09
door menko
Hoe kan het dat de honing nu is gaan gisten en warom b.v. niet eerder?

Re: honing

Geplaatst: di 28 feb 2017, 13:19
door cklander
Het gistingsproces is o.a. afhankelijk van het vochtpercentage in de honing, de temperatuur en de ph-waarde (zuurtegraad) van de honing. In honing zijn altijd organismen aanwezig wat het gistingsproces beïnvloeden. Je kunt het vergelijken met brood wat je in de kast bent 'vergeten'. Op enig moment begint dat ook te schimmelen omdat de variabelen dan juist zijn, ook al zit het in een gesloten verpakking. Als het brood in de ijskast ligt, duurt het langer voor het begint te schimmelen. Als het brood in de diepvriezer ligt, schimmelt het helemaal niet. Precies hetzelfde geldt ook voor honing.

gr. Chris

Re: honing

Geplaatst: di 28 feb 2017, 15:33
door joselito
menko schreef:vorig jaar heidehoning geslingerd en heerlijk van gegeten. Bij de laatste drie potjes die er nog staan staan de deksels bol en loopt er wat honing naar buiten. Wat kan dit zijn en is de honing nog eetbaar?
Het vochtgehalte is de oorzaak. Heidehoning heeft altijd een hoger gehalte aan water omdat het later op het jaar is.
De honing is nog eetbaar voor jezelf. Het gistproces kun je voorkomen of stopzetten door de honing in de frigo te bewaren.

Re: honing

Geplaatst: di 28 feb 2017, 15:37
door menko
Bedankt allebei!

gr. Menko