Pagina 1 van 2

Stroperige honing

Geplaatst: wo 15 mar 2017, 18:28
door Stichting B-Tween
Hoi allemaal,

Tip gevraagd:
We hebben 1 x 10 liter emmer vol honing, helder en nog niet gekristalliseerd.
Maar hij is zo stroperig dat hij bijna niet uit het kraantje wil komen. Hoe krijgen we die nu van de emmer in de potjes zonder er een ontzettende knoeiboel van te maken.
(Emmer op de verwarming gaf niet echt een beter resultaat)....

Re: Stroperige honing

Geplaatst: wo 15 mar 2017, 18:31
door ErikS
Scheppen ipv gieten/tappen. Met een ouderwetse soeplepel, kan zijn dat de honing blijft "hangen" in de lepel. Even opporren. ;-)

Re: Stroperige honing

Geplaatst: vr 17 mar 2017, 19:10
door Dirk Blanken
Ik zou het watergehalte willen weten en dat kan je meten.
Is dat watergehalte extreem laag dan zou ik water toevoegen en voorzichtig roeren totdat je een watergehalte van ongeveer 17 % hebt.
Dan is het vloeibaar en kan je het oppotten.

Ev eerst met een kleine hoeveelheid proberen.

Wat is de oorzaak dat honing zo stijf is en niet gekristaliseerd??

Dirk.

Re: Stroperige honing

Geplaatst: vr 17 mar 2017, 20:40
door Jaap v.Popering
Dirk Blanken schreef: Is dat watergehalte extreem laag dan zou ik water toevoegen
.
:think: :think: Lees ik dat goed .....water toevoegen aan HONING ??

Jaap v P

Re: Stroperige honing

Geplaatst: vr 17 mar 2017, 20:51
door Hans van der Post.
Dirk Blanken schreef:Is dat watergehalte extreem laag dan zou ik water toevoegen en voorzichtig roeren totdat je een watergehalte van ongeveer 17 % hebt.
Dan is het vloeibaar en kan je het oppotten.
Dirk.
Ja dit lees ik ook het moet niet gekker worden.
Het is een openbaar domein iedereen kan dit lezen. :naughty: :whistle:
Zou het niet kunnen zijn dat de honing erg koud is?
Gewoon op de CV radiator desnoods een plankje in verband met te hoge cv water temperatuur.
Zelf zet ik een emmer op de radiator en na een maand is het grotendeels vloeibaar.

Re: Stroperige honing

Geplaatst: za 18 mar 2017, 22:02
door H.J.Booij
wat voor soort honing is het? Enige wat werkt is mijn ervaring is een paar dagen in een broedstoof zetten.

Re: Stroperige honing

Geplaatst: zo 19 mar 2017, 00:22
door henkv
Logde na lange tijd in en was verrast door eerste vraag op het scherm, eigenlijk meer door een der adviezen.

Hoe lager het watergehalte, hoe langer de honing houdbaar is ( verplichte houdbaarheidsdatum op het etiket ).
Dan ga je toch geen water toevoegen.
We proberen onze honing af te sluiten voor het aantrekken van vocht i.v.m. De houdbaarheid.
Dan voeg je toch geen water toe.

Misschien is het wel een honingsoort die van nature wat stroperig is.
Iedere imker die ooit op de heide heeft gestaan kent dit probleem.
Niet te slingeren en zeer vast.
Missichien is het wel heide melange of zelf heide honing.

Moeilijk te slingeren maar wel erg lekker.

Advies: proberen om de honing in potjes te krijgen, maar nooit verwarmen boven de 40 a 45 graden. Veilige grens voor enziemen.

En nooit water toevoegen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: Stroperige honing

Geplaatst: zo 19 mar 2017, 10:21
door Dirk Blanken
Als honing zo stroperig is dat het niet vloeit kan het een extreem laag watergehalte hebben.
Verwarmen bracht geen verbetering.
Dan natuurlijk eerst het watergehalte bepalen en als dat hoger is dan 16 % dan natuurlijk geen water gehalte toevoegen.
Maar als het extreem laag is en je hebt 40 kg in een emmer dan ga ik dat niet scheppend in de potjes doen.

De nectar dikken de bijen tot honing in, zo wordt water ontnomen.

Als beroepsimkers van het koolzaad naar de acacia gaan en de acacia bloeit als het koolzaad nog niet is uitgebloeid dan moeten de koolzaad bakken af en die honing is dan vaak nog niet rijp.
Het wordt dan in een ruimte gezet waar met een warme sterke luchtstroom de honing op het juiste watergehalte wordt gebracht.

Bij een extreem laag water gehalte kan je dan ook water toevoegen zonder de kwaliteit van de honing aan te tasten en is de houdbaarheid bij 17% goed.
Maar als er mensen zijn die liever 80 potjes met een lepel vullen doe je best!

Heide honing is een heel ander verhaal die honing is geleiachtig met vaak ook nog een vrij hoog watergehalte.

Dirk.

Re: Stroperige honing

Geplaatst: zo 19 mar 2017, 12:21
door Jaap v.Popering
Dirk Blanken schreef:Als honing zo stroperig is dat het niet vloeit kan het een extreem laag watergehalte hebben.
Verwarmen bracht geen verbetering.
.
:think: :think: Lijkt mij net als heel lang geleden ......Sommige sjoemelaars deden ook water in de melk . :snooty: :snooty:

Re: Stroperige honing

Geplaatst: zo 19 mar 2017, 12:31
door Ruinerweg
Ik denk dat meneer Be-tween heide melange achtige honing had, of
misschien wel helemaal heidehoning....
Roeren met een honingspiraal met een goede boormachine geeft dan wel resultaat.

Groeten, roel