roeren van honing

Praktijk-onderwerpen.

Moderator:Hans van der Post.

jasper
Berichten:1
Lid geworden op:ma 28 mei 2018, 08:32
Imker sinds:2016
Aantal volken:2
Bijenras(sen):buckfast
Contacteer:
roeren van honing

Bericht door jasper » ma 28 mei 2018, 10:32

Een van de dagen ben ik van plan voor de eerste keer honing te slingeren.
Nu heb ik me wat ingelezen maar zit toch nog met een aantal vragen.

Ik lees veel over het roeren en enten van de honing.
is dit van toepassing bij zowel vloeibare als creme honing?

wat is nu beste manier om de honing zo lang mogelijk vloeibaar te houden?

- Slingeren
- 48u laten rusten en afschuimen
- roeren?
- in potjes doen
- op een donkere koele plek bewaren.

Alvast bedankt voor de reacties

Gebruikersavatar
perk
Berichten:28
Lid geworden op:ma 05 feb 2018, 22:41
Imker sinds:2018
Bijenras(sen):Carnica
Locatie:Perk - Belgie
Contacteer:

Re: roeren van honing

Bericht door perk » ma 28 mei 2018, 10:40

ik heb gisteren ook voor de eerste maal geslingerd, maar het stukje over roeren vind ik verwarrend.

Hier zegt met zeker 2 weken roeren, maar ik lees van alles en nog wat. Tot 6 weken?
Het lijkt me ook meer risico op verhogen van het vochtgehalte en inbrengen van verontreinigingen.

momenteel weet ik het dus ook niet, ondertussen staat te honing hier te rusten

Patrick

Gebruikersavatar
harry mouris
Berichten:291
Lid geworden op:wo 04 mei 2016, 09:16
Imker sinds:2016
Aantal volken:16
Bijenras(sen):Buckfast
Locatie:Oosterwolde (gld)
Contacteer:

Re: roeren van honing

Bericht door harry mouris » ma 28 mei 2018, 11:11

Goed morgen,

Roeren doe je met honing waarvan je crêmehoning wilt maken. Door er wat eetlepels crêmehoning bij tijdens het roeren. Dan begint het crême proces eerder. Het crêmen is klaar zodra je een marmerachtige structuur in je honing ziet. Dan snel in de potten doen, anders lukt het niet meer.

Wil je geen crêmehoning. maar vloeibare honing, dan kan je ze naar een paar dagen in de potjes gieten. Het kan dan wel na verloop van tijd keihard worden. De oplossing is dat te verwarmen tot 40 graden en voorzichtig roeren om alle kristallen weer op te lossen. Niet warmer dan 40 graden anders gaan de enzymen kapot en is het geen honing meer.

Groet H@rry

Luuk
Berichten:171
Lid geworden op:vr 11 feb 2011, 12:55
Locatie:Gorinchem
Contacteer:

Re: roeren van honing

Bericht door Luuk » di 29 mei 2018, 02:43

aanvulling: als het gekristalliseerd is en je verwarmt het tot 40 graden en roert, dan is het alsnog creme honing maar vaak met grote suikerkristallen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 136 gasten