Pagina 1 van 1

Suikerwater aan het gisten

Geplaatst: do 16 aug 2018, 21:41
door Toxiq
Om vrouwlief een handje te helpen ben ik een week of lekker aan het kokkerellen geweest
Elke dag een pannetje opgezet, 9 liter water en 9 kilo suiker.... (1 op 1
Nu pakt mijn vrouw net een fles om wat volken bij te voeren en bij het openen was het Pssssssssssss en vervolgens bubbels en een onmiskenbare geur van alchohol/vergisting

Nu hebben we de voorraad nagekeken en er is toch een groot deel wat aan het gisten is gegaan (zeker een liter of 30)

Kunnen we hier nog wat mee ? nogmaals koken bijv. ?
ik dacht dat bij zo een grote hoeveelheid suiker dat het niet gaat gisten

Re: Suikerwater aan het gisten

Geplaatst: do 16 aug 2018, 22:40
door maartenkleijne
1op 1 moet binnen een paar dagen opgevoerd zijn, toch. Zeker niet te bewaren. Nog een keer opkoken is een optie......

Re: Suikerwater aan het gisten

Geplaatst: vr 17 aug 2018, 10:02
door ErikS
En de damp opvangen! ;-)

Re: Suikerwater aan het gisten

Geplaatst: vr 17 aug 2018, 10:31
door bee-tree
Smaakt het iets naar Mede ? Dan.....enz.
Was de suiker goed opgelost of stond er op de bodem van de flessen
nog wat onopgeloste suiker ? In het laatste geval is de concentratie
boven in de flessen lager dan 1 op 1 geweest.
Wanneer het vullen van de flessen met meer of minder afgekoeld suikerwater
heeft plaatsgevonden, zijn waarschijnlijk gistcellen en misschien ook
melkzuurbacteriën, die vrijwel overal aanwezig zijn,
via via, in sommige flessen terecht gekomen . Als het suikerwater
bovenin de flessen minder geconcentreerd was dan 1 op 1 enz.

Daarom de volgende keer MEER suiker toevoegen en ....goed oplossen.

Wie zelf jam maakt moet ook minstens 56 gram keukensuiker (= saccharose)
per 100 gram waterbevattende vruchten toevoegen en verhitten en
de potjes of flesjes na afsluiting meteen op de kop staand bewaren.
Dat geldt ook voor suikerwater dat in de voorste wordt gemaakt door imkers.

Nog beter is de manier van conserveren voor korte of lange tijd,
zoals de bijen het doen.
Die zorgen voor een gehalte aan sacchariden in honing van wel 60 á 66 %. Zj. :b10:

Re: Suikerwater aan het gisten

Geplaatst: vr 17 aug 2018, 10:43
door Lippe
Als je zelf suikerwater maakt dan mag het toch nooit koken ivm het HMF gehalte?
Ik gebruik zelf gewoon de hete kraan en wanneer het in de suiker komt dan koelt het ook snel af.

Re: Suikerwater aan het gisten

Geplaatst: vr 17 aug 2018, 11:09
door bee-tree
Lippe schreef:Als je zelf suikerwater maakt dan mag het toch nooit koken ivm het HMF gehalte?
Ik gebruik zelf gewoon de hete kraan en wanneer het in de suiker komt dan koelt het ook snel af.
Na m'n college, is er behoefte aan iets luchtigs.
Waar staat dat Toxiq aan het koken was ?
Bij kokkerellen hoeft toch niet alles en altijd gekookt te worden,
al wekt elk woord waar kok in zit die indruk. :obscene-drinkingdrunk: Zj. :b10:

Re: Suikerwater aan het gisten

Geplaatst: vr 17 aug 2018, 12:39
door tomer
Kristalsuiker koken kan geen kwaad. De vorming van HMF gebeurt bij het verhitten van honing of invertsuiker.
Best niet te lang bewaren (gisten) en een klein scheutje azijn erbij tegen schimmel in de voederbak.

Re: Suikerwater aan het gisten

Geplaatst: vr 17 aug 2018, 14:18
door Lippe
Aahh inderdaad Tomer dat klopt! Nooit geweten. In de basiscursus destijds werd ons afgeraden het te koken. Wel kon je een vracht suiker aan de kokend water toevoegen, omdat dit snel afkoelde, maar al roerend suikerwater koken zou niet mogen.
Eea is dus klinklare onzin :lol:

En hier staat het:

http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php ... uikerwater

Re: Suikerwater aan het gisten

Geplaatst: vr 17 aug 2018, 15:30
door Toxiq
De oplossing is goed gekookt, dus boven/onderin een andere concentratie is niet het geval

We hebben het suikerwater weer opnieuw gekookt en er suiker aan toegevoegd, de verhouding is nu (ruim) 2 op 3 (15kg suiker op 9 liter water)

We hebben we het suikerwater (overnacht) laten afkoelen omdat anders de flessen zouden smelten
Het moet dus heet (maar niet kokend) in de flessen/emmer, klinkt wel logisch

Re: Suikerwater aan het gisten

Geplaatst: vr 17 aug 2018, 23:22
door bee-tree
Lippe schreef:Als je zelf suikerwater maakt dan mag het toch nooit koken ivm het HMF gehalte?
Ik gebruik zelf gewoon de hete kraan en wanneer het in de suiker komt dan koelt het ook snel af.
Helaas merkte ik te laat dat jij niet reageerde met deze zinnen op Toxiq
maar op Maarten, die adviseerde het gistend suikerwater OP TE KOKEN.
Excuus daarvoor, maar laat even merken op welk bericht je reageert.

Dat je het ontstaan van HMF vreesde was niet ONterecht indien je de volgende
verklaring had gegeven : Bij gisting van het saccharose in sommige flessen
van Toxiq is saccharose door het enzym invertase van de gist veranderd in
glucose en fructose.
Even aansluitend terzijde :
[waarna deze monosacchariden, tengevolge van zuurstofgebrek,
door de gistcellen niet volledig ge-oxydeerd (= verbrand) zijn tot
kooldioxyde en water om aan energie te komen,
maar onvolledig afgebroken zijn tot alcohol en kooldioxyde en energie, maar
wel minder energie dan bij biologische oxydatie, want er zit nog veel
bindingsenergie in de alcohol] :doh:

Dus er is in gistend suikerwater fructose te verwachten.

Toxiq moet daarom toch beducht zijn voor wat HMF in zijn suikerwater
omdat hij het opnieuw gekookt heeft.

Iets anders is, dat jouw bijenteeltleraar terecht adviseert de suikeroplossing,
waarvoor de meeste imkers keukensuiker gebruiken, NIET te koken.
Heeft ie niet verteld waarom niet ? Dan doe ik het maar.....
De gekookte suikeroplossing kan HARD kristalliseren in de cellen.
Om hem weer vloeibaar te maken, hebben de bijen veel water nodig.
In februari en maart is het meestal te koud om buiten de kast water op te halen,
met alle kwalijke gevolgen vandien, zoals verhongering.

Zoals jij de oplossing maakt, zo doe ik het ook. Zj. :b10: