Pagina 1 van 1

Zwermspuit

Geplaatst: vr 07 sep 2018, 22:27
door Ruinerweg
Op het imkercafé kwam iemand met een vraag over een zwrmspuit, hij
had wel een foto maar verder geen info over de maten en de constructie.
heeft iemand een bouwtekening of informatie over de maten en hoe de constructie is?

mvg, roel

Re: Zwermspuit

Geplaatst: vr 07 sep 2018, 23:06
door Hans van der Post.
Roel bedoel je die spuiten (foto) die in bijenhouden staan? Mijn vader had zo'n ding waarmee hij de vruchtbomen met vruchtboom carbolineum in het vroege voorjaar spoot. Ik heb hem nog ergens in de schuur liggen. Je hoor nog.

Re: Zwermspuit

Geplaatst: za 08 sep 2018, 09:46
door Ruinerweg
Zwermspuit,

ik bedoel een ronde stok met twee schijven erop, een kleine boven en een grotere onder met een stuk of 8 latjes naar boven, waarbij je dan de punt van de stok in de zwerm drukt waardoor het zwerm in de spuit loopt, er stond een artikel in Bijen vorig jaar zonder een duidelijke schets.

roel

Re: Zwermspuit

Geplaatst: za 08 sep 2018, 10:57
door nyckle
bedoel je niet de zwermboor?

Re: Zwermspuit

Geplaatst: za 08 sep 2018, 11:41
door Primus
Een zwermspuit is iets wat Hans al zegde. Je kan het vinden op Google zoeken naar antieke spuit voor insecticides te spuiten. Het is een Koperen buis net als een fietspomp met vooraan een ventiel dat regelbaar is. Het werd vroeger gebruikt om hoogstammige fruitbomen te sproeien met insecticide. Deze spuit werd als zwermspuit gebruikt om gevuld met water als de zwerm in de lucht hing nat te sproeien zodat de zwerm ging hangen.
Een zwermboor dient om de zwerm die aan een tak op hoogte hangt naar beneden te halen, of dat altijd zo goed werkt weet ik wel niet. De zwermboor is een stok met bovenaan gekruiste latjes die stilaan in de zwerm gedraaid worden, waarop de zwerm zich dan zou zetten. Maar beiden zijn antiek.
MVG

Re: Zwermspuit

Geplaatst: za 08 sep 2018, 12:11
door Hans van der Post.
Even een foto voor die imkers die geen lid zijn van de NBV.
Het art. staat in bijenhouden No 2 - april blz. 24