Pagina 1 van 1

Suikerwater nu altijd risico op gisten?

Geplaatst: wo 30 okt 2019, 20:35
door Klaas133
Beginnersvraag:
In éen van mijn volken (aflegger leek zeer goed ingewinterd voor half september, sinds dan eigenlijk met rust gelaten), in 2 gestapelde vijframers, zag ik gisteren door de plexi heen dat de bovenste raten niet meer stampvol verzegeld voedsel zitten: de bijen zaten aan de zijkant op tros en de ramen aan de andere kant zijn precies leeg...
Kan ik nog bijvoeren met dik suikerwater (en in welke verhouding bereid ik dat dan), of moet ik mijn toevlucht nu zoeken tot deeg?
Is er een kans dat er onderin nog veel voer zit? (begreep dat ze steeds van onder naar boven bewegen, dus vermoed van niet?)

Re: Suikerwater nu altijd risico op gisten?

Geplaatst: wo 30 okt 2019, 21:17
door oldtimer
Klaas,

Je kunt nu niet veel meer redden.
Normaal gesproken is suikerwater op voor dat het gist.
Morgen nacht is het nog koud maar daarna krijgen we nog wat goed weer, ook in de nachten.
Wat je nog kunt doen is een voerbak op het volk en suikerwater geven. Je ziet vanzelf of dat nog zin heeft. Dat ligt aan de temperaturen, en of ze van de tros komen of niet
De verhouding zou ik geven 2 kg suiker, 1 liter water. Maak het niet TE dik.
Op 1 van mijn volken heb ik ook nog een voerbak staan, ja erg laat maar heb er toch nog 4 liter ingekregen.
Deeg zou ik nu niet doen. Eind februari weer.

Re: Suikerwater nu altijd risico op gisten?

Geplaatst: wo 30 okt 2019, 21:41
door Jaap v.Popering
Ook het aanbieden van een pak suikerdeeg behoort tot de mogelijkheden .
Dat nemen zij de winter door op .
Ik bied dat aan direct op de toplatten en dek het af met plastic . ( zie foto )
suikerdeeg.jpg

Re: Suikerwater nu altijd risico op gisten?

Geplaatst: wo 30 okt 2019, 21:42
door Klaas133
OK Thx voor de duidelijke instructies...
Het is een geïsoleerde kast. Ze zitten normaal altijd nogal los, daarom was het me niet eerder opgevallen (mits enkel eens door de plexi te gluren) ...
Denk dat ik het wel ga proberen dan... Snap eigenlijk niet goed wat er gebeurd is, want ze zaten goed dik in het voer dacht ik. Wellicht dan toch nog veel in broed omgezet? Geen kans dat ze het naar beneden gesleept hebben zeker?
Inderdaad, nog enkele zachtere dagen in't verschiet...

Re: Suikerwater nu altijd risico op gisten?

Geplaatst: wo 30 okt 2019, 21:53
door bazzel
Je kunt de kast ook even wegen en vergelijken met andere kasten.
Ik weeg al mijn kasten van de achterkant met een trekweegding
Het is niet heel precies allemaal maar geeft een goede indicatie


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Suikerwater nu altijd risico op gisten?

Geplaatst: wo 30 okt 2019, 22:21
door Eddy Geurtsen
Ik zou voorlopig helemaal niets doen. Met het aanbieden van vloeibare suiker gaan ze weer extra vliegen, waarmee ze ook weer extra energie gebruiken. Ik neem aan dat het volk voor de eerste maanden genoeg voorraad heeft. Hou de schuiflade in de gaten, daarop kun je zien hoe de tros zich verplaatst. Het meeste voer wordt in het vroege voorjaar gebruikt, dan is het nog vroeg genoeg om voederdeeg aan te bieden. Nu, aan het begin van de koudere perioden, zou ik niet meer gaan prutsen.

Re: Suikerwater nu altijd risico op gisten?

Geplaatst: wo 30 okt 2019, 23:27
door tomer
Daarom controleer ik na het inwinteren bij alle volken of ze de gegeven hoeveelheid suiker ook daadwerkelijk hebben omgezet naar voer. Als het dan eind september/begin oktober is, kan je nog corrigeren. Meestal klopt het, soms zit er minder in dan verwacht, bvb omdat ze nog veel broed hebben aangezet, of door roverij. Nu nog dingen veranderen is zeker niet ideaal, maar als je vermoedt dat ze anders dreigen te verhongeren, moet je wel iets doen.
Pak deeg, enkele kilo's siroop, of voerramen van volken die ruim voldoende hebben...
Pak deeg zal het eenvoudigst zijn en het minst verstoren. Zoals Jaap zegt rechtstreeks op de ramen met een vel plastic erover. En dan goed isoleren boven het plastic. De dekplank kan er zo niet op met het deeg, dus een dekplank met houten randje, ofwel een honingkamer vol glaswol erop.

Re: Suikerwater nu altijd risico op gisten?

Geplaatst: do 31 okt 2019, 08:19
door A.A. Staals
IMG_1105.JPG
foto 22/10/2006
Voeren in deze tijd van het jaar (als het koud is) doe je door "hak"potten met gaatjes rechtstreeks op de tros te plaatsen.
Zie ook viewtopic.php?f=5&t=21150&p=109511&hilit=voeren+
Suikerdeeg opleggen haalt niet uit, met kou raken ze los van het deeg.
ad staals

Re: Suikerwater nu altijd risico op gisten?

Geplaatst: vr 01 nov 2019, 08:59
door Jaap v.Popering
A.A. Staals schreef:
do 31 okt 2019, 08:19


Suikerdeeg opleggen haalt niet uit, met kou raken ze los van het deeg.
ad staals
Ik kan mij de tijd nog herinneren dat het in vroeger tijden met regelmaat gebeurde dat de gedenatureerde suiker laat arriveerde .
Destijds was het algemeen gebruik om in de late herfst borstplaat van meerdere kilo's te ( laten ) bakken en op de toplatten aan te bieden .
De suikerdeeg is de vervanger van de borstplaat en wordt door de bijen goed opgenomen .
Wel is het noodzaak dat de opening dusdanig dient te zijn dat deze direct boven de tros zit .

Re: Suikerwater nu altijd risico op gisten?

Geplaatst: za 02 nov 2019, 10:17
door petro
Ik ben het totaal met Jaap eens,ik heb meerdere malen volken van anderen op deze manier de winter door gekregen.Bij twijfel geef ik ook volken van mij een pak suikerdeeg direkt op de ramen (volk).Suikerwater is geen optie meer,daar is het echt te laat in het jaar voor.Zelfs als het nog opgenomen wordt,kost het nog bijen die ook nog bij lagere temperaturen uitvliegen om in te dikken.
Petro