Pagina 1 van 2

Afschuimen

Geplaatst: di 22 jul 2008, 22:41
door testudo
Mijn geslingerde honing staat nu van gisteren in een rijper.
Wat gebruik ik best om af te schuimen? Er staat een heel dun laagje schuim op.
En wat gebruik ik dan best om te doorroeren tijdens het rijpen?

Re: Afschuimen

Geplaatst: wo 23 jul 2008, 09:18
door Jan Kruit
Voor het afschuimen heeft iemand mij een keer gezegd dit te doen met een vochtige doek. Een theedoek nat maken en zo goed mogelijk uitwringen. Op de honing leggen en iets aandrukken. Voorzichtig, omgekeerd, naar je toe trekken. Je verspeeld wat honing maar het werk uitstekend.

Honing roeren kun je doe met driekante stok of met een "betonmixer" op je boormachine. Zorg er wel voor dat je geen lucht in de honing krijgt.

Met vriendelijke Imkersgroet
uit het "hoge Noorden"

Jan Kruit

http://www.bijenstanddedriehoek.nl

Re: Afschuimen

Geplaatst: do 24 jul 2008, 05:57
door rudolf fontein
Afschuimen. Een keer gehoord 2 x gezien. Hoe? Kaas wordt veelal verkocht (markt) in papier dat aan de binnenzijde is voorzien van een dun laagje plastic. Papier en plastic scheiden. Het plastic op het schuimleggen, voorzichtig aandrukken (lucht eronder uit) en dan haal je het eraf. Aan een punt beetpakken en dan ervoor zorgen dat je een rondje makend van duim en wijsvinger en dat geklemd als een soort servetring naar beneden halen. Schuim op scholettje of bordje laten lopen.
Eventueel een tweede x. Werkt perfect.

Re: Afschuimen

Geplaatst: do 24 jul 2008, 11:08
door gerard.b.w.vos
De Nederlandse Commissie voor Bijenproducten die oa de kursus Honingkunde verzorgd voor honingkeurmeesters leert haar keurmeesters te werken met een brede spatel om de honing na het rusten af te schuimen.
De afgeschuimde rest(honing) gaat bij de zegelwas om weer door de bijen schoon gemaakt te worden.
En dat gaat ook prima is mijn eigen ervaring.
Alle andere methodes werken natuurlijk ook.

http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitoring van ons milieu!

Re: Afschuimen

Geplaatst: do 24 jul 2008, 11:25
door Piet Jager
Gerard,

Zo heb ik het ook 34 jaar lang gedaan en doe dat nog steeds zo!

!Piet

Re: Afschuimen

Geplaatst: do 24 jul 2008, 13:49
door Astrid Schoots
testudo schreef:
Wat gebruik ik best om af te schuimen? Er staat een heel dun laagje schuim op.

Met een recht stukje plastic (wat groter dan pinpas) veeg je het schuim bij elkaar en schep je het er zo af. Dat kwartpotje schuimhoning wat eraf komt is het lekkerste en romigste wat er bestaat! Je kan ook een 'echte honingschraper' gebruiken, ook reuze handig om slingers en emmers schoon te vegen.
Astrid

Re: Afschuimen

Geplaatst: do 24 jul 2008, 17:48
door Gerard van Gastel
Astrid,

Die manier van 'afscheppen' gebruik ik ook, werkt prima.
Maar ik heb geleerd dat juist dat bovenste laagje de verontreiniging van de honing bevat, zoals bijenpootjes en wat al niet meer door de zeef sukkelt. Precies daarom wordt het erafgehaald.
Teruggeven aan de bijen lijkt me dan beter.
Correctie: stukjes bijenpootjes etc

Re: Afschuimen

Geplaatst: do 24 jul 2008, 18:27
door Dirk Blanken
Gerard,
Wat niet door de zeef gaat zit ook niet in de afroomhoning.
De pootjes blijven heus wel achter in de zeef zeker in de 2e fijne.
Ik gebruik na de dubbele zeef ook nog een fijne puntzeef en dan is het schuim practisch schoon en zie je nooit zwarte puntjes in de honing.
Bovendien zou een pootje echt geen schade kunnen veroorzaken.

Astrid,
Een heerlijke romige honing voor het ontbijt etc.
Ik room maar een keer af en gebruik een langwerpige pollepel na het verzamelen d.m.v. een flexibele bakkersschraper.
Dirk

dertiende

Re: Afschuimen

Geplaatst: do 24 jul 2008, 20:49
door PvanR
Ik doe het op dezelfde wijze als Jan Kruit. Maar ik neem huishoudfolie in plaats van een theedoek.

Paul van Rooijen

Re: Afschuimen

Geplaatst: vr 25 jul 2008, 08:02
door Gerard van Gastel
Gisteren 'afgeschuimd' en dan ook maar eens geproefd; het smaakt echt heerlijk!