voedersap nader bekeken
Geplaatst: za 27 dec 2003, 19:38
Een groot verschil
Als het in de bijenliteratuur gaat over het voedsel waarmee de larven van een aanstaande koningin wordt gevoed, heerst er om te beginnen een Babylonische spraakverwarring. Er wordt gesproken over koninginnengelei, koninginnenmelk, koninginnensap en koninginnenpap. Als men daarbij vervolgens het voerpatroon van de werkster- of de koninginnenlarve betrekt, wordt het allemaal nog onduidelijker. Aanvankelijk lees je in de werkboeken bijenhouden dat de werksterlarve, de darrenlarve en de koninginnenlarve de eerste drie dagen allemaal hetzelfde voedsel krijgen.
In de wat uitvoeriger literatuur wordt aan dit statement getwijfeld, hoewel men niet verder komt dan veronderstellingen. Schotman (blz. 361/362) neemt aan dat er verschil bestaat in de samenstelling van het voer (gedurende de eerste drie dagen): het voer van de werksterlarve is rijker aan eiwitten en armer aan vet dan het voer voor de koninginnenlarve. Ook Roever (Thieme's Bijenboek, blz. 25 t/m 28) veronderstelt dat het voer voor de koningin (gedurende de eerste drie larvale dagen) meer glucose bevat dat de larve meer doet eten, wat tot een uitzonderlijk snelle groei leidt. Hierbij sluiten Beetsma en De Wilde zich aan (Imkers Encyclopedie, blz. 106/107).
Een persoonlijke waarneming kan deze veronderstellingen niet hard maken, echter wel aantonen dat bovengenoemde auteurs iets op het spoor waren.
Mijn waarneming:
Overlarven deed ik aanvankelijk met de u welbekende overlarfnaald. Daarmee kon je de werksterlarf uit het voedersap vissen en overbrengen naar de dop, om tot koninginnelarf te promoveren. Er kwam wel wat voedersap mee, maar dat was minimaal. Vandaag de dag werk ik met een overlarfpen van Chinese makelij. Een groot verschil. Het is een soort lepeltje/schepje van buigzame kunststof, waarmee je èn de larf èn het voedersap overbrengt. Een praktisch bijkomstig voordeel is dat de larfjes niet snel uitdrogen, wat plezierig is voor imkers die van ver komen om larven te halen. Het viel mij al spoedig na het overlarven op dat de moerloze bijen de grotere goed waarneembare hoeveelheid aanhangend voedersap al na een half uur hadden weggehaald. Nog een uurtje later lagen de larven in nieuw voedersap.
Hiermee is naar mijn mening in ieder geval aannemelijk geworden dat koninginnenlarven een ander menu krijgen voorgeschoteld dan werkster-en darrenlarven. Wellicht is er tevens een verschil in samenstelling van het voedsel tussen werkster- en darrenlaven. Wie zal het zeggen?
At Hendriks, 28 december 2003
Website: http://home.hccnet.nl/ah.hendriks
Als het in de bijenliteratuur gaat over het voedsel waarmee de larven van een aanstaande koningin wordt gevoed, heerst er om te beginnen een Babylonische spraakverwarring. Er wordt gesproken over koninginnengelei, koninginnenmelk, koninginnensap en koninginnenpap. Als men daarbij vervolgens het voerpatroon van de werkster- of de koninginnenlarve betrekt, wordt het allemaal nog onduidelijker. Aanvankelijk lees je in de werkboeken bijenhouden dat de werksterlarve, de darrenlarve en de koninginnenlarve de eerste drie dagen allemaal hetzelfde voedsel krijgen.
In de wat uitvoeriger literatuur wordt aan dit statement getwijfeld, hoewel men niet verder komt dan veronderstellingen. Schotman (blz. 361/362) neemt aan dat er verschil bestaat in de samenstelling van het voer (gedurende de eerste drie dagen): het voer van de werksterlarve is rijker aan eiwitten en armer aan vet dan het voer voor de koninginnenlarve. Ook Roever (Thieme's Bijenboek, blz. 25 t/m 28) veronderstelt dat het voer voor de koningin (gedurende de eerste drie larvale dagen) meer glucose bevat dat de larve meer doet eten, wat tot een uitzonderlijk snelle groei leidt. Hierbij sluiten Beetsma en De Wilde zich aan (Imkers Encyclopedie, blz. 106/107).
Een persoonlijke waarneming kan deze veronderstellingen niet hard maken, echter wel aantonen dat bovengenoemde auteurs iets op het spoor waren.
Mijn waarneming:
Overlarven deed ik aanvankelijk met de u welbekende overlarfnaald. Daarmee kon je de werksterlarf uit het voedersap vissen en overbrengen naar de dop, om tot koninginnelarf te promoveren. Er kwam wel wat voedersap mee, maar dat was minimaal. Vandaag de dag werk ik met een overlarfpen van Chinese makelij. Een groot verschil. Het is een soort lepeltje/schepje van buigzame kunststof, waarmee je èn de larf èn het voedersap overbrengt. Een praktisch bijkomstig voordeel is dat de larfjes niet snel uitdrogen, wat plezierig is voor imkers die van ver komen om larven te halen. Het viel mij al spoedig na het overlarven op dat de moerloze bijen de grotere goed waarneembare hoeveelheid aanhangend voedersap al na een half uur hadden weggehaald. Nog een uurtje later lagen de larven in nieuw voedersap.
Hiermee is naar mijn mening in ieder geval aannemelijk geworden dat koninginnenlarven een ander menu krijgen voorgeschoteld dan werkster-en darrenlarven. Wellicht is er tevens een verschil in samenstelling van het voedsel tussen werkster- en darrenlaven. Wie zal het zeggen?
At Hendriks, 28 december 2003
Website: http://home.hccnet.nl/ah.hendriks