Pagina 1 van 1

Verslag Koninginneteeltdag 28-01-2006

Geplaatst: zo 29 jan 2006, 11:01
door H.S. Kok
Hieronder volgt een persoonlijk verslag van de naar mijn mening zeer informatieve en druk bezochte dag. Ik hoop de gepresenteerde powerpoint presentaties nog te mogen ontvangen voor publicatie op het forum, zodat duidelijker gemaakt kan worden dan in het onderstaande schriftelijke verslag, hoe geslaagd deze dag is geweest.

Frans Rutten, Gert-Jan Schreuder vertelden over hun doppenproject uitgevoerd in de afdeling Geldermalsen, waarin zij voor de bevruchting van hun uitgelopen koninginnen op reis gingen naar Norderney. De EWK's waarin de koninginnen werden vervoerd zijn tijdens het project door de deelnemers gemaakt, uit een bouwpakkket, naar DIN-norm. Het transport kratje is eveneens volgens norm gefabriceerd. Het zeven van bijen om darren volledig uit de gevulde EWK's te houden kreeg in het project bijzondere aandacht omdat één dar in een EWK maakt dat je de hele inzending de volgende dag kunt komen ophalen. Alle gemaakte kosten van € 2,- transportkosten en € 4,50 bevruchtingskosten per EWK moeten wel worden betaald. Voor het zeven werd gebruik gemaakt van een kunststof cilinder van 40 cm doorsnede gemaakt van rioolpijp, gemonteerd op een plank waaronder een koninginnerooster is gemonteerd. Dit geheel staat op een emmer. In de cilinder kan een stamper worden gelaten, zodat de zeef eruit ziet als een groot formaat koninginnemerkapparaat. De stamper is bedoeld om het invliegen van darren uit te sluiten. De werksters worden twee keer gezeefd, en het zeven gebeurd buiten de normale vliegtijden van de darren, dus vóór 10.00 of na 16.00 uur. Voorafgaande aan het vullen worden de bijen met water met een plantenspuit beneveld. Voor het vullen zijn 200 ml bijen nodig. Als schepmaat wordt een plastic drinkbeker gebruikt die met kop afgevuld de juiste hoeveelheid bijen levert. De koningin moet met de juiste jaarkleur worden gemerkt en uiteraard niet geknipt. De reis van 300 km werd met een transportbusje uitgevoerd. Na drie weken kunnen de EWK's worden opgehaald.
Het percentage bevruchte koninginnen is 72% geweest. Hoeveel koninginnen hiervan zijn ingewinterd en uitgewinterd is nog onbekend.

Marie José Duchateau hield een voordracht over Bijen en DNA. Na een uitvoerige inleiding over cellen, chromosomen, genen, DNA en de replicatie van DNA via RNA en de productie van eiwitten, ging zij in op een aantal nieuwe technieken met name PCR, om de met deze techniek geproduceerde DNA te gebruiken voor fingerprinting wat toegepast wordt bij onderzoek naar verwantschap van bijenvolken. Vervolgens legde zij uit hoe je met primers DNA kunt knippen. Zo heeft men reeds primers ontwikkeld voor een aantal verschillende sex-allelen van de dar zodat men met deze techniek het aantal aanwezige sex-allelen in een bijenpopulatie kan bepalen. Dit is belangrijk om vast te stellen of we beducht moeten zijn voor inteelt, wat vooral op bevruchtingseilanden een punt van voortdurende aandacht is. Tot slot ging zij in op micro-array's. Dit zijn kleine chips bestaande uit een vierkant tralie patroon van holletjes waarin de genen uit de cel van een organisme is gebracht. Elke holte bevat een gen. Om nu te bepalen welk RNA actief is in een cel van een organisme voegt men dit toe aan de micro-array. De overeenkomende genen op de microarray lichten gekleurd fluoricerend op, zodat uit dit patroon is af te leiden welke genen van de cel actief zijn geweest. Met deze techniek wordt bekeken welk gedrag wordt aangestuurd door welke genen.
Moeilijke genetische technieken door Mari Jose op bevattelijke manier uitgelegd.

NCBI

Dr. Otten uit Mayen kwam na de pauze met een voordracht over koninginnenteelt en varraoresistentie. In zijn verhaal kwam de organisatie en wijze waarop imkers in Duitsland koninginneteelt bedrijven, uitgebreid aan de orde. De wijze waarop het computerprogramma ontwikkelde door Prof. Bienefeld wordt gebruikt om de keuringsresultaten van testimkers vast te leggen, waaruit vervolgens de beste koninginnen worden berekend kunnen we opvatten als<

Re: Verslag Koninginneteeltdag 28-01-2006

Geplaatst: zo 29 jan 2006, 14:35
door Hans van der Post.
Frans Rutten, Gert-Jan Schreuder hebben mij toegezegd dat ik hun presentatie zou krijgen toegestuurd en deze dan als download op bijenhouden.nl zou zetten.
Dan is het voor een ieder die dit nog eens wil nalezen te downloaden.

Marie José Duchateau hield een voordracht over bijen en DNA. Hopelijk leest ze ook dit bericht en mijn vraag: Marie José......... zou je ook jou lezing ter beschikking willen stellen zodat het als pdf bestand voor iedereen die dit wil, te downloaden is op Bijenhouden.nl ?

Dr. Otten uit Mayen kwam na de pauze met een voordracht over koninginneteelt en varraoresistentie.
Nog meer is te lezen op: http://www.honigbiene.de/
http://www.honigbiene.de/forschung_lehr ... zucht.html

Het adres:
Länderinstitut für Bienenkunde Hohen Neuendorf e.V.
Friedrich-Engels-Str. 32
D-16540 Hohen Neuendorf

Verder hoop ik dat Jan Trip zijn verhaal over het maken van de "draaiende" ramen in foto en met begeleidend tekst ter beschikking zal stellen voor de lezers van dit forum.

Om aan de oproep - zie verslag Henk Kok- van Ed Pietese gehoor te geven: http://www.mamamoer.nl/ daar is een mail adres te vinden op je op geven om mee onderzoek te doen voor de stichting "De Duurzame Bij"

Om mee te doen met het nieuwe onderzoek van Romée van der Zee: http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5691
Zie voor een voorbeeldkastkaart de demo op http://www.beefriends.org

Hans

Re: Verslag Koninginneteeltdag 28-01-2006

Geplaatst: ma 30 jan 2006, 09:30
door bertil
bedankt henk,zei ik niet voor niks "ich bin zufrieden."