Pagina 1 van 1

Verkleving in Nicot invoer kooitje

Geplaatst: do 06 jun 2019, 20:25
door De Woldimker
Bij het invoeren of het versturen van moeren sneuvelen er elk jaar moeren
Dit omdat ze verkleefd raken in het Nicot invoer kooitje
Heeft iemand ook een goede tip of een wijze raad om dit tot een minimum te beperken
Denk zelf wel eens om het suikerdeeg droger te maken met poedersuiker , maar heeft dit ook invloed op het invoeren van de Moer ?

Re: Verkleving in Nicot invoer kooitje

Geplaatst: do 06 jun 2019, 20:45
door Eddy Geurtsen
Ik maak mijn voederdeeg zelf. Poedersuiker (kristalsuiker gemalen in een oude elektrische koffiemolen) mengen met vloeibare honing, vervolgens goed kneden (poedersuiker toevoegen, al naar gelang de consistentie van het deeg).
Dus met gekocht voederdeeg zal het ook wel lukken om met poedersuiker de dikte van het deeg te regelen.

Re: Verkleving in Nicot invoer kooitje

Geplaatst: do 06 jun 2019, 21:19
door Lippe
Ik heb het nog niet meegemaakt, maar ook nog geen tig keer gedaan.
Ik gebruik de gewone kant en klare deeg. Heb wel eens gelezen dat je moet zorgen dat het deeg tegen de kant zit waar de moer zit en geen ruimte moet laten tussen sluitklip en deeg. Anders loop je meer risico op verkleving als de moer in die lege ruimte gaat zitten.
Helemaal volstouwen van het voercompartiment doe ik nooit.

Re: Verkleving in Nicot invoer kooitje

Geplaatst: za 05 okt 2019, 08:23
door De Woldimker
Nu kwam ik op youtube een filmpje van Pia Aumeier tegen , die gebruikt spekkies ( spekje )
Volgend jaar toch eens proberen https://www.youtube.com/watch?v=HyqyOFomazI

Re: Verkleving in Nicot invoer kooitje

Geplaatst: zo 06 okt 2019, 12:22
door Bart de Coo
Met een spekkie.

Re: Verkleving in Nicot invoer kooitje

Geplaatst: ma 07 okt 2019, 11:16
door oldtimer
Eddy Geurtsen schreef:
do 06 jun 2019, 20:45
Ik maak mijn voederdeeg zelf. Poedersuiker (kristalsuiker gemalen in een oude elektrische koffiemolen) mengen met vloeibare honing, vervolgens goed kneden (poedersuiker toevoegen, al naar gelang de consistentie van het deeg).
Dus met gekocht voederdeeg zal het ook wel lukken om met poedersuiker de dikte van het deeg te regelen.
Ik heb het veel gedaan en als boven omschreven is het het beste, met als opmerking dat je erg moet oppassen dat de koningin niet in een sluisje van deeg terecht kan komen. Het deeg dus tegen de ingang aan haar kant drukken en oppassen dat dit niet weer terugschuift met het heen en weer schuiven van het dekseltje.

Re: Verkleving in Nicot invoer kooitje

Geplaatst: ma 07 okt 2019, 12:56
door Kroese
Ik druk mijn (droge) deeg tegen het dammetje, zodat de JK niet in de voerruimte kan komen, en de bijen wel in de voerruimte.
Moet ze er snel uit, dan gaat er een 5MM breed stukje tegen.
Ook druk ik wel een een 2MM dikke spijker door het deeg dammetje heen.

Zoals Pia Aumeier het stukje spekkie tegen de buitenkant drukt, lijkt me een minder probleem, omdat de JK daar niet zo gauw aan zal verkleven.

Eigenlijk een goed idee die spekkies.

Moet ik ze maar even van mijn kleinkinderen gaan afpakken... :twisted: :twisted:
Of zelf gaan kopen... :D :D

Re: Verkleving in Nicot invoer kooitje

Geplaatst: za 12 okt 2019, 18:01
door Freek
Ik ken het probleem en maak voor verzending zelf deeg met heel weinig honing en veel poedersuiker zodat het niet plakt ik doe er ook nog wat kristalsuiker door zodat je een soort "gewapend beton" krijgt wat de bijen onderweg wel voed maar waar ze niet in verkleven.
De ontvanger kan het beter wel vervangen voor normaal deeg want de bijen vreten natuurlijk niet zo snel erdoor bij invoeren.

Freek