Pagina 1 van 1

Zwarte bij? Hoe kom je daar bij?

Geplaatst: di 18 jun 2019, 18:46
door gerard.b.w.vos
In deze rubriek bijenrassen een vraag die dan over rassen gaat.
Mocht een zwermpje ophalen in een buurt waar werkelijk in de verste verten geen bijenvolken, resp. imkers bekend zijn volgens de melding.
In de regio Eemster/Leggelo, hier en daar een huisje en daar blijft het wel bij.
Een gebied waar men elkaar nog kent :o

De bijtjes zijn voor wel 90% zwart en een enkel dar die ook in het zwermpje meekwam zijn helemaal zwart.
Zwermpje kwam rond twaalven in de tuin aan en is een mooi rustig en voorbeeldig volkje(tot nu toe :D )
Maar hoe kan een leek nu zien/weten/constateren of je hier te maken kan hebben met de zwarte bij.

Gezien de grote is mijn vermoeden dat het afkomstig zou kunnen zijn van een natuurvolkje de omgeving in ogenschouw nemende.

Re: Zwarte bij? Hoe kom je daar bij?

Geplaatst: di 18 jun 2019, 19:55
door Lippe
Dat kun je niet op het oog, slechts met de bekende methoden.
Overigens is een zwerm altijd lief, hongerzwermen en zwermen die al dagen hangen daargelaten.
Ben benieuwd hoe de ware aard van het beestje zich openbaard wanneer het volk op sterkte is.

Re: Zwarte bij? Hoe kom je daar bij?

Geplaatst: zo 23 jun 2019, 19:53
door MH1995
Dat kun je aan het uiterlijk niet zien. Mijn eerste volk liet ik zwermen voor in mijn TBH. Dit volk had een gele moer met werksters met gele ringen en zwarte uitziende bijen. Toen dit volk 3 weken in de TBH zat was er een stille moerswissel. De moer was pikzwart en geen enkele nakomeling had nog iets van gele bandjes. Voor mij waren het toen Zwart uitziende bijen. Toch was de herkomst voor mij bekend en waren het carnicabastaarden. Nu ik zelf Zwarte bijen heb zou ik ze misschien niet meer Zwart vinden.
Je kan zelf de bijen bekijken en de vleugels meten. Zwarte bijen, we hebben het dan over Apis mellifera mellifera, hebben dunne viltbanden, en een plomp/rond achterlijf, gele ringen zijn niet toegestaan, hoogstens kleine hoekjes, dit is iets wat bij mijn F1’s meteen te zien is, ook het plompe achterlijf is weg. Als je vleugels meet moet de cubitaalindex tussen de 1,3-2,1 liggen met een gemiddelde van 1,7. De discoïdaalverschuiving moet ten alle tijden negatief zijn (dit is voor zover bij mij bekend het enige ras wat dat heeft) en de hantilindex ligt tussen de 0.700-0,923. Maar met maar een klein beetje hybridisatie (5-10%) kan een hele populatie een andere uitslag hebben.

Lippe: zelf ooit een zwerm bij mij bij de blauwe bessen geschept, ik kon niet meer in de bijenhal komen. Moet er wel bij zeggen dat het er altijd armoeitroef is. Geen idee of dat een hongerzwerm was, vermoed eerder de eigenschap van het volk.