Cordovans, Bijen met een andere kleur

Over bijenrassen en over alle aspecten van koninginnenteelt.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
flayed
Berichten: 158
Lid geworden op: ma 29 nov 2004, 20:03
Imker sinds: 2005
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): Apis mellifera mellifera
Locatie: Z-Limburg, Brunssum
Contacteer:

Cordovans, Bijen met een andere kleur

Bericht door flayed » di 23 jul 2019, 14:17

Dag Samen,
cord2.gif
cord2.gif (2.85 KiB) 1358 keer bekeken
Ik denk dat het inspecteren van een bijenkorf vergelijkbaar is met het lezen van een boek. Van de eerste blik op vluchtactiviteit bij de ingang van de bijenkast of tekenen van opruiming, tot het controleren vanhet broednest, de zorgvuldige waarnemer verzamelt nuttige informatie. Dergelijke waarnemingen onthullen de geschiedenis van de bijen, hun huidige gezondheidstoestand en hun vooruitzichten voor de toekomst.

Een andere informatiebron die nuttig is voor het volgen van de genetische samenstelling van een kolonie, is de kleur van de koningin, werkers en drones. De meeste imkers zijn zich bewust van de twee basiskleuren van bijen, geel en zwart. Maar er is nog een andere kleurvariatie die al lang door bijenonderzoekers wordt gebruikt en nu populair wordt bij koninginfokkers en hun klanten. Deze variatie wordt cordovan genoemd (ook bekend onder namen als roodhoofdig en ultrageel)

Dit is een opmerkelijk mooie bij met enkele zeer praktische voordelen voor de imker. Deze kleureigenschap verandert alle normaal zwarte lichaamsdelen van de bij, zoals het hoofd, de borstkas en de punt van de buik, in een onderscheidende roodbruine kleur. Alle drie kasten van bijen worden beïnvloed. De buik van de koningin wordt geel tot aan de punt, terwijl de werksters en drones bruine banden hebben die normaal zwart zouden zijn. Deze opvallende kleurvariatie bespaart de koninginjager veel tijd en frustratie. Beschouw het als een genetisch "merkteken" zoals een beetje verf op de thorax, maar een die niet kan slijten. Persoonlijke denk ik dat je 25% sneller je moeren vind.

In tegenstelling tot de gewone gele en zwarte bijen, wordt de kleur van cordovan gecontroleerd door een enkel recessief gen dat alleen door gecontroleerd fokken zal fokken, hetzij kunstmatige (instrumentele) inseminatie of geïsoleerde paringsgebieden. Een snelle blik op de bijen bij de ingang laat je weten of je cordovaanse koningin is vervangen door zwermen of superprocedure. Als de kleur van je bijen terugkeert naar de gewone kleur, weet je dat de koningin is vervangen. Een ander interessant effect is dat je je bijen in het veld kunt herkennen, altijd een bevredigend zicht.

De cordovan-kleurvariatie vormt geen ander ras en staat erom bekend niet inherent verbonden te zijn met andere fysieke kenmerken of gedragingen. In feite kan elke voorraad worden omgezet in cordovan-kleur in twee generaties van een kruis en backcross naar cordovan-drones. Voor de koningin-fokker stelt dit hem in staat om selectie-inspanningen (bijv. Honingproductie, ziekteresistentie, zachtheid) te koppelen aan de kleureigenschap, of in feite kleurcode zijn fokbestand.

De effectiviteit van het natuurlijke paringsgebied kan eenvoudig worden beoordeeld door het percentage cordovan-werknemers in de kasten te observeren. Deze hoeveelheid komt overeen met het percentage cordovan-drones gepaard met een cordovan-koningin. Het enkele recessieve gen dat de cordovan-kleur bepaalt, werkt op hetzelfde principe dat blauwe en bruine oogkleur bij mensen werkt. Elke persoon heeft een paar genen die hun oogkleur bepalen, één van elke ouder. Omdat de bruine kleur dominant is over het blauw, zullen de ogen van hun kind bruin zijn als een van beide ouders een bruin gen bijdraagt. Alleen als beide ouders de recessieve blauwe genen bijdragen, worden de ogen van hun kind blauw. Het is mogelijk voor twee ouders met bruine ogen om een kind met blauwe ogen te krijgen, maar alleen als ze allebei drager zijn van blauwe genen. Evenzo zullen de werksters of koninginnen cordovan zijn, alleen als de koningin en een dar die ze met beide combineerde cordovan-genen dragen. Darren worden uit onbevruchte eieren uitgebroed, dus ze zullen altijd cordovan zijn, als ze worden gelegd door een cordovan queen, omdat zij de enige ouder is.

Genetica van cordovan kleur
cord.gif
cord.gif (9.32 KiB) 1348 keer bekeken

Decennia lang hebben bijenonderzoekers deze cordovaanse kleurvariatie gebruikt in ingenieuze experimenten om de genetica, het paringsgedrag en andere aspecten van de honingbij te ontcijferen. Tegenwoordig is het in een wereld waar informatie even waardevol is als tijd of geld, nu voor elke imker mogelijk om de informatie in de kleur van een bij in zijn eigen voordeel te gebruiken.

Mvg John
www.resistantbees.com/index.html
www.apis-mellifera-mellifera.de/nigra--schwarze-melliferavariante/koch-mauensee-nigra-nigra/index.html
www.nordbiene.de/die-dunkle-biene-apis-mellifera-mellifera-schwarze-braune-biene-landbiene-heidebiene-waldbiene.html

Klaas133
Berichten: 54
Lid geworden op: zo 09 jun 2019, 10:46
Imker sinds: 2019
Aantal volken: 5
Bijenras(sen): Carnica
Contacteer:

Re: Cordovans, Bijen met een andere kleur

Bericht door Klaas133 » zo 28 jul 2019, 13:36

Is dit de bijen variant van albinisme?
Doet er wel wat aan denken, als je de uitleg leest (en parallel mbt wat je schrijft over onderzoek)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten