Pagina 1 van 1

Toplatten te smal?

Geplaatst: vr 12 jul 2019, 22:19
door Haico
Van een gestopte imker heb ik een TBH overgenomen. Het betreft een zelf gemaakte kast van het model waarvan een bouwtekening staat op imkerpedia. Sinds de overname heb ik steeds problemen met de natuurbouw op de toplatten; wordt niet mooi in het midden gebouwd, maar meer naar de zijkant (richting de achterkant). In de toplatten zit een freesrandje waarin ik een reepje voorbouw doe (halve centimeter). Maar nog steeds bouwen ze niet mooi in het midden. Laatst had ik de latten een keer opgemeten. De latten blijken slechts 34 mm breed te zijn i.p.v. 35 mm. Maakt die ene millimeter zo'n verschil? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Re: Toplatten te smal?

Geplaatst: za 13 jul 2019, 08:46
door peter-koi
Ik heb zelf ook zo.n kast staan ,maar weet niet goed hoe het precies werkt,om er eventueel ook een volk in te doen.
Daarom lees ik hier eerst maar een tijdje mee .
Misschien dat ik iets wijzer word over het een en ander.

Groet Peter.

Re: Toplatten te smal?

Geplaatst: za 13 jul 2019, 18:02
door gerard.b.w.vos
Moi Haico,
Die 34 mm lijkt mij niet een probleem, bij een spaarkast met standaard afstandsreep is de hoh-afstand ook 35 mm en iets kleiner zorgt alleen maar voor een betere temperatuur-huishouding.
Weet niet wanneer jouw kast bevolkt is geworden en hoe;
- als zwerm,
- met of zonder raat,
- aflegger of anderszins en hoe sterk het volk is.

Vanuit de voorbouw wordt heel vaak op twee plekken gestart met bouwen en dat groeit/bouwt dan naar elkaar toe.
Met natuurbouw gaat dat natuurlijk niet zo snel als met een vel voorbouw/kunstraat.
Besef wel dat er heel wat voer/honing/nectar nodig is voor grote blokken raat.
Uitgaande dat een volledige toplat een netto gewicht was zal hebben van ca 80gram.
Hiervoor is benodigd 800gram honing en met een vochtgehalte van (aanname) 18% is dat 660gram suiker.
Ofwel ca 3500gram nectar die de dames zullen moeten verzamelen.
(als deze berekening niet klopt, dan graag een correctie hierop)
Rekening houdend hierbij dat voedselopname en benodigde energie voor verwarming hierbij niet is meegenomen!

Wat was was voordat was was was? >>>>> inderdaad, suiker

Ga je een nieuw zwermpje in de TBH bijvoeren dan ben je per volledig uitgebouwd toplat 5 potjes van 250gram 1op1 suikerwater nodig.
Met een aantal van b.v. acht toplatten kan je wel nagaan wat er nodig is alvorens de toplatten geheel zijn uitgebouwd.
Een TBH volgens de imkerpedia-tekening komt wel met drie BK overeen!

De kleine zwerm die ik nu vier week terug mocht huisvesten bouwt ook uit aan de linkerzijde van de kast.
Ze voelen er zich prima bij tot nu toe en krijgen elke dag een 250grams potje 1op1 suikerwater.
Zonder te voeren zouden ze het echt niet redden.
Sinds nu een week komen er nieuwe bijtjes bij en ga er van uit dat ze dan mooi inwinteren voor een nieuw bijenjaar.

Re: Toplatten te smal?

Geplaatst: wo 31 jul 2019, 14:40
door Atlas2
Gerard,
Vanuit de voorbouw wordt heel vaak op twee plekken gestart met bouwen en dat groeit/bouwt dan naar elkaar toe.

Dit heb ik niet ervaren. In dit seizoen 4 tbh's met totaal 8 zwermen mogen bevolken. Allemaal met startstripjes kunstraat van ca 1cm lang aan de toplatten. De eerste TBH's met 10 toplatten met 10 keer voorbouwreepjes. de laatste met ca 10 toplatten en met 4-5 keer voorbouw aan de toplatten.
Alles werd strak onder de latten uitgebouwd.
De wijze van bouwen was bijna bij alle volken gelijk: Met de vlieggaten aan de kopse kanten starten alle volken vandaaruit de raatbouw. Dus de eerste raad die volledig af is en uitgebouwd is steeds die welke direct tegen het vlieggat aanzit. Er werd dus niet zoal jij hier boven aangeeft "naar elkaar" toe gebouwd. Wellicht dat je daar een oorzaak voor aan kunt geven? zou wel interessant zijn.

Op het voorgaande was één uitzondering en wel deze: Vanwege de stekerigheid van één zwerm waren we in de veronderstelling dat die al langer dan een paar dagen onderweg was. Voeren dus om hem op gang te helpen. De opening van de voerbak bevond zich op 8 toplatten afstand vanaf de voorkant cq het vlieggat. Bij deze kast werd er niet gebouwd bij het vlieggat maar achter bij de 8e raat, direct onder de voerbak.
Mijn conclusie is dat de bijen daar beginnen met bouwen waar het (meeste?) voer binnenkomt.
Besef wel dat er heel wat voer/honing/nectar nodig is voor grote blokken raat
Inderdaad, ik verbaas me elke keer weer hoe snel dit gaat. (alhoewel deze bouwdrift een stuk minder wordt na het passeren en bij zwermen na de langste dag, heb ik gemerkt)

Haico,
De latten blijken slechts 34 mm breed te zijn i.p.v. 35 mm. Maakt die ene millimeter zo'n verschil? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Ik heb ze nog even nagemeten: ze zijn 34 mm breed; hetzelfde als bij jou dus.
In de toplatten zit een freesrandje waarin ik een reepje voorbouw doe (halve centimeter
Zou het daar in kunenn zitten? de meeste latten hebben óf een driehoeklat of er zit al een "middenlat" (verf-roerlatje van de bouwmarkt) ingefreesd. zie foto (de voorbouwreepjes smelt ik met een soldeerpistool met smeltend was weer onder aan de verflatjes)
Hier nog een aantal toplatvariaties:
IMG-20190731-WA0003.jpg


Resumerend en in antwoord op je vraag: die 34 mm breedte kan het niet zijn. Althans dat is geen probleem bij die 8 TBH volken hier.

Re: Toplatten te smal?

Geplaatst: wo 31 jul 2019, 15:32
door Atlas2
Peter,
Ik heb zelf ook zo.n kast staan ,maar weet niet goed hoe het precies werkt,om er eventueel ook een volk in te doen.
Daarom lees ik hier eerst maar een tijdje mee .
Misschien dat ik iets wijzer word over het een en ander.

Er is veel over op het internet te lezen als je even zoekt.
Een volk er nu indoen is niet zo'n probleem. een zwerm wordt een beetje twijfelachtig, daar wordt het eigenlijk zo langzamerhand te laat voor. (alhoewel met goed voeren het nog wel kan) Om de zwerm er in te krijgen haal je gewoon de toplatten eruit, klopt hem erin en leg de toplatten weer op zijn plaats. Doe dit bij voorkeur met schemerig weer dat maakt dat de bijen niet zo opvliegen, beter onder in de bak blijven zitten zodat je rustig de tijd hebt om de taplatten weer terug te leggen.
Mocht je nog een volkje op een spaarkastmaat van iemand kunnen krijgen dan kun je die op maat snijden en vastmaken aan een omgekeerde toplat Zie daarvoor ook een filmpje van Ben Som de Cerf op zijn blog van het NBV: https://www.bijenhouders.nl/blog/van-spaarkastraam-naar-tbh-toplat Met in de beschrijving eronder het volgende citaat: 6 spaarkastramen, 4 ramen broed en 2 ramen voer. Volgens de methode zoals Ben heeft laten zien overgezet in een TBH kast. Toplat omgekeerd, graatjes voorgeboord, bijen afgeveegd in de kast, raam zonder bijen ontdaan van onderlat en de helft van de zijlatjes afgeknipt. Raam terug in de zesramer en toplat er boven en vast geschroefd en zo met alle 6 ramen zonder problemen. Bijvoeren met suikerdeeg en op de posities 2 een lege toplat gelegd welke door de bijen uitgebouwd worden en na een week 1 voor 1 naar het midden.van het broed nest worden verplaats en zodoende de oude raten naar buiten worden verplaatst. Nu na 4 weken 3 nieuwe toplatten volledig belegt met gesloten broed eb 2 oude ramen nog voor de helft met broed en voer en verder 1 nieuwe lat en 1 half uitgebouwde lat en 5 ramen met voer. Volk is buckfast met een P0 moer en doet het geweldig. Dus de methode werk wel degelijk
Ik geef toe het klinkt ingewikkeld maar met hulp van iemand anders (ervaren imker) moet dit kunnen lukken.
Persoonlijk vind ik de toplatkast of TBH -maakt niet uit hoe je hem noemt- een erg leuke manier van imkeren; heb zelf ook nog bevolkte spaarkasten staan maar dit bevalt ook erg goed.
Ik hoop dat het jou ook zo "pakt"