m.kolsters. schreef:Ik kook mijn was al 25 jaar zelf uit en doe deze zelf gieten, ook bij mij zijn er kasten met hagel schot zo als de imker het uitspreekt maar dan legt de jongen moer eitjes in stuifmeel en in de honing.
Maar al de werksters alles hebben op gepoetst is dit weer weg.
Bij mij wordt er niets weg gegooid en alles weer hergebruikt.
Alle was wordt ook apart verwerkt zo als doppen propolis en oude ramen.
Ook dan kan er wat mis gaan maar ik hoef niemand de schuld te geven.
Ik heb jaren terug al geschreven dat er te kort aan was zou komen en nu zijn we zo ver.
Dan moet er over de hele wereld worden in gekocht en alle bijen maken andere was.
Nederland en België of midden Afrika is al een groot verschil wat betreft temperatuur zo ook voor de was
Maak ook wat behandelingen in andere landen, dus zorg voor je eigen bijen!!!!!
Hier gaat alles naar de vuil contener en dat is fout!!!!!
Hier een voorbeeld van mijn probleemramen mr Kolsters
Er wordt duidelijk ruimte gelaten voor de koningin om eitjes te leggen en dit doet ze ook zeer goed, als je de foto vergroot zie je de eitjes zitten. Boven zit de voerkrans. Rond het broed zie je al het stuifmeel dat een zwerm verzamelde om de larven te voeden, echter er zijn bijna geen larven om te voeden. Die eitjes blijven er zitten tot ze geruimd worden en de koningin die vrijgekomen cellen weer belegd. Op oudere ramen komt dit niet voor, enkel op de nieuwe ramen van dit jaar.
Ondertussen heb ik 2 weken geleden al die ramen eruit gehaald, gesmolten en nieuwe raat ingehangen en plots doen al mijn volken het weer goed.
Het is duidelijk dat jij een imker bent met veel ervaring en respect verdiend maar ik vind het toch onbegrijpelijk hoe jij deze problemen hardnekkig blijft onkennen en onwetende imkers blijft verkondigen dat alles wel goed komt. Op dit vlak heb ik als beginnend imker duidelijk meer ervaring, namelijk al de hele zomer lang problemen door de was, en mijn raad is dan ook om de bijen zo vlug mogelijk andere was te geven om ze een kans te geven de winter door te komen.