Was uit blik

Hoe pak je het bijenhouden goed georganiseerd aan. Bijenwoningen, gebruiksvoorwerpen bij het houden van bijen.
Plaats reactie
Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Was uit blik

Bericht door Frans vanTongeren » ma 11 dec 2000, 21:09

Was uit blik

Forumers,
Eens.. vroeg ik op de VBBN-Zoemlijst het volgende:
*
De stralende zon heeft heel wat was uit mijn oude raten doen smelten.
Maar hoe krijg ik vervolgens die gesmolten en gestolten was uit mijn
opvangblik zonder dat geram en gestoot?
*
- Hans van der Post adviseerde het blik een nachtje in de koelkast te
zetten.
- Bob de Graaf stelde voor het blik in een koele kelder te zetten.
- Maarten Antonisse vond dat ik het blik een beetje moest verwarmen.
- Jan Kruit goot van te voren een laagje water in het blik, maar...
- Anita Boot had m.i. de beste oplossing :

Zij gaf mij de goede raad, om in het blik een vel ovenpapier of bakpapier te
leggen.
Werkelijk...dat gaat fantastisch. Het wasblok gleed, als een kind op een
glijbaan, uit het blik en het ovenpapier kon ik er zo, ongescheurd,
aftrekken. (en eventueel opnieuw gebruiken)

Frans






Edited by - Frans vanTongeren on 22/08/2001 21:06:47

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Was uit blik

Bericht door Frans vanTongeren » di 15 mei 2001, 21:01

(15-05-'01)
Altijd maar zoeken en wat nieuws bedenken. .
*
In het was-opvangbakje heb ik twee touwtjes gelegd en heb ze beiden over de rand gedrapeerd(in een U-vorm dus).
De zon deed haar best. Het bakje vloeide vol en de volgende dag pakte ik de uiteinden van de draadjes beet, trok en zie...
Het gouden wasblok kwam moeiteloos los , uit haar sarcofaag!

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Was uit blik

Bericht door Oude Essink » di 15 mei 2001, 21:04

!15-05-'01)
Van HENNIE OUDE ESSINK
---
was krimpt bij het stollen; derhalve een kleine tik met het (cakeblik?) en het blok valt eruit.
Bij mij drupt er doorgaans overigens zoveel honing mee, dat zich aan de wand van het blik vastzet, dat de was (indien gekoeld en hard) er zo uit komt glijden als ik het blik maar even schuin houd; even afvegen met een doek en klaar is het broodje.




Edited by - Frans vanTongeren on 22/08/2001 21:12:29

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Was uit blik

Bericht door Frans vanTongeren » wo 16 mei 2001, 21:09

(16-05-'01)
Dag Hennie, de cirkel is rond.
Daar waar jij mee begint, ben ik geeindigd!
*
Als een blik nieuw uit de winkel komt, gaat het een aantal malen goed. Door het beetje vuil dat in het blik achterblijft, wordt het oppervlak ruw en biedt meer weerstand. Het tikje van jou, gaat dan over in geram! Vervolgens vervormt het opvangblik daardoor en . . zou jij wellicht de volgende zijn die mijn vraag ging stellen.
*
Waarom laat je de bijen het raam niet eerst uitlikken voor het de 'oven' in gaat?

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Was uit blik

Bericht door Frans vanTongeren » za 22 sep 2001, 21:16

(22-09-'01)
HARM VAN DER PAS vertelde mij in Eerbeek dat:
* Een kunststof (plastic) bakje beter functioneert dan een bakje van metaal. Kunststof kun je beter 'uitbuigen'.
* Zelf leg ik het gevulde blik een nachtje in de diepvries. De was krimpt en is er de volgende dag beter uit te kloppen.

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Was uit blik

Bericht door Frans vanTongeren » ma 16 sep 2002, 21:51

Na EEN JAAR experimenteren, ben ik er achter dat Harm van der Pas het bij het rechte eind heeft.
Een nachtje in de diepvries leggen, werkt het beste.
(Of was ik het nou zelf?)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 60 gasten