Kolben van heidehoning
Geplaatst: do 07 dec 2000, 21:15
KOLBEN VAN HEIDEHONING
Heidehoning krijg je niet zonder kolbtoestel of ericaborstel uit de raten.
Maar niet alleen die spijker-apparaatjes zijn onmisbaar, ook WARMTE kan je niet missen.
Nu zijn er imkers die hun heide-hulptoestellen met heet water op temperatuur
brengen. Zelf doe ik dat anders. Ik doe niet aan water-management.
In het slinger-vertrek breng ik de temperatuur op 30 graden. De c.v.
thermostaat van mijn huis bevindt zich in dezelfde ruimte. De radiator
werkt daar op volle toeren en het kolbtoestel zet ik rechtop in een smalle litermaat op die hete radiator. De kolbpinnetjes worden dan lekker warm.
Naast deze 'hotroom' bevindt zich de schuur. Daarin staat een kapotte
diepvrieskist, waarin ik een looplamp met dimmer heb geknutseld. In die
'warmtekist' heb ik de raampjes met verzegelde heidehoning laten opwarmen
tot 35 graden. Niet warmer, want anders worden de raten te week.
In de slinger in de hotroom, zet ik twee verkleinblokken voor de balans. Het
derde raam is een raampje heidehoning.
Dat ontzegel ik aan één zijde en kolb het vervolgens.
*
Dat kolben moet anders dan zo maar wat raggen over de raten.
Mijn methode is te vergelijken met het 'bedrijven van de liefde', zoals
een van de imkers mij in het oor fluisterde.
Je gaat heel subtiel met de pinnetjes in.. en NET NIET uit dezelfde
toegangen. Dat doe je een keer of vijf en de randen van de cellen zullen op die manier redelijk in tact blijven.
Het te bewerken raampje leg je plat op de tafel of op een leeg vlak raampje.
Vervolgens wordt de ontzegelde kant half leeg geslingerd. Dan wordt de
andere zijde ontzegeld , 'liefdevol' gekolbd en daarna maximaal geslingerd.
Daarna wordt kantje één leeg geslingerd. (nou ja, leeg...)
Dan ren ik in korte broek en sandalen naar de vrieskist en pak een
volgend raampje .
Het slingeren van een raampje (bk-formaat) duurt tien minuten (inclusief ontzegelen.)
Na het slingeren ben je zowat uitgedroogd, maar dan ..
Effe lekker aan de pils!
Bijgewerkt door - frans vanTongeren op 21/07/2002 13:32:53
Heidehoning krijg je niet zonder kolbtoestel of ericaborstel uit de raten.
Maar niet alleen die spijker-apparaatjes zijn onmisbaar, ook WARMTE kan je niet missen.
Nu zijn er imkers die hun heide-hulptoestellen met heet water op temperatuur
brengen. Zelf doe ik dat anders. Ik doe niet aan water-management.
In het slinger-vertrek breng ik de temperatuur op 30 graden. De c.v.
thermostaat van mijn huis bevindt zich in dezelfde ruimte. De radiator
werkt daar op volle toeren en het kolbtoestel zet ik rechtop in een smalle litermaat op die hete radiator. De kolbpinnetjes worden dan lekker warm.
Naast deze 'hotroom' bevindt zich de schuur. Daarin staat een kapotte
diepvrieskist, waarin ik een looplamp met dimmer heb geknutseld. In die
'warmtekist' heb ik de raampjes met verzegelde heidehoning laten opwarmen
tot 35 graden. Niet warmer, want anders worden de raten te week.
In de slinger in de hotroom, zet ik twee verkleinblokken voor de balans. Het
derde raam is een raampje heidehoning.
Dat ontzegel ik aan één zijde en kolb het vervolgens.
*
Dat kolben moet anders dan zo maar wat raggen over de raten.
Mijn methode is te vergelijken met het 'bedrijven van de liefde', zoals
een van de imkers mij in het oor fluisterde.
Je gaat heel subtiel met de pinnetjes in.. en NET NIET uit dezelfde
toegangen. Dat doe je een keer of vijf en de randen van de cellen zullen op die manier redelijk in tact blijven.
Het te bewerken raampje leg je plat op de tafel of op een leeg vlak raampje.
Vervolgens wordt de ontzegelde kant half leeg geslingerd. Dan wordt de
andere zijde ontzegeld , 'liefdevol' gekolbd en daarna maximaal geslingerd.
Daarna wordt kantje één leeg geslingerd. (nou ja, leeg...)
Dan ren ik in korte broek en sandalen naar de vrieskist en pak een
volgend raampje .
Het slingeren van een raampje (bk-formaat) duurt tien minuten (inclusief ontzegelen.)
Na het slingeren ben je zowat uitgedroogd, maar dan ..
Effe lekker aan de pils!
Bijgewerkt door - frans vanTongeren op 21/07/2002 13:32:53