Brasil: reactie op biologisch/extensief imkeren

Hoe pak je het bijenhouden goed georganiseerd aan. Bijenwoningen, gebruiksvoorwerpen bij het houden van bijen.
Plaats reactie
Apiario-Florin-Brasil
Berichten: 52
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 09:00
Locatie: Brazil
Contacteer:

Brasil: reactie op biologisch/extensief imkeren

Bericht door Apiario-Florin-Brasil » zo 30 jan 2005, 18:09

De artikelen van de heer Zjerbic (Biologisch-dinamische bijenkasten) en het extensieve bijenbeheer in Frankrijk van de heer Gooijer moedigde mij aan tot een reactie. Onderstaand een aantal impressies, vragen en opmerkingen mijnerzijds.

Inleiding, vraagstelling
Ik ben zeer onder de indruk van het fraaie bouwsel van DEMETER, prachtige tekeningen en fotos, allemaal zeer indrukwekkend. Twee vragen:

1 - Waarom zo'n dergelijke kast, kan BD-imkeren niet met de gewone bijenkast?
2 - BD-imkeren in Holland? Is dat uberhaubt mogelijk in een land als Nederland alwaar het gehele landelijk gebied nagenoeg is opgeslokt door de stedebouw, stadstuinen en industriegebieden.

Het extensief imkeren van de heer Gooijer past in zekere zin in het concept BD-imkeren, immers in Frankrijk is nog vollop ruimte. In het vervolg van mijn betoog zal ik een korte reactie geven op het extensief imkeren, eerst sta ik even stil bij het BD-imkeren.

Regels en richtlijnen voor BD-imkeren
Biologisch-dynamisch imkeren is meer dan het ontwikkelen van een fraaie model bijenkast. Dat zal een ieder duidelijk zijn. De site van DEMETER gaat daar verder op in. Op de site kon ik helaas geen info vinden over de specifike receptuur voor het BD-imkeren. Wellicht dat iemand mij dat nog eens door kan geven.

Voor het mogen produceren van Biohoning alhier in Brasil dient de imkerij een certificaat bij het IBD (instituut voor biologisch-dynamische landbouw) in São Paulo aan te vragen. De inspecties zijn periodiek, onaangekondigd en zeer streng. De IBD is verbonden aan de IFOAM (Int. Federatie Organische Landbouwmethoden) en de welbekende DEMETER.

Bij BD-imkeren gaat het om de volgende aspecten:
- aankoop van specifieke BD-volken of natuurlijke volken
- het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen (dus geen varroabestrijding)
- lokatie van bijenkasten (binnen straal van 3 km geen conventionele teelt)
- bijvoederen van bijenvolken (niet of alleen met bio-suiker)
- het verven van kasten,
- geen gebruik kunstraad of alleen BD-kunstraad
- higiensche voorschriften bij het slingeren, opslaan en verwerken van honing
- periodieke inspecties, analyses, registratie etc

Struikelblok BD-imkeren in Holland
Grootste struikelblok in Holland is de straal van 3km. Nagenoeg geheel Holland wordt platgespoten met bestrijdingsmiddelen. In de nog resterende natuurparken, de vele stadstuinen en randgroenzones haal je veelal de 3km-grens niet. Daarnaast dienen de bijen in Holland de worden ingewinterd met suiker. Dat wordt dus dure biosuiker gebruiken of het volk aan haar lot overlaten. Nog maar niet te spreken van de Varroabestrijding.
Hiermee wil ik niet het enthousiasme ontnemen van mensen die overgaan op BD-kasten. Persoonlijke keuzes, meestal ingegeven door de bezorgdheid en nieuwsgierigheid omtrent het functioneren van het natuur en landschap. Ik geef alleen een wat bredere kijk op het BD-imkeren in zijn geheel.


Biologisch-dynamische honing, maar honing is toch al biologisch?
Een veel gestelde vraag. Inderdaad honing is een natuurproduct. Echter wil men hiervoor 100% (middels een certificaat) garantie hebben dan dient men de bijen in een natuurlijke omgeving te plaatsen (bossen, mangroven, hoogvlaktes etc). Binnen een straal van 3 km rond de kast mag geen conventionele teelt (gebruik van bestrijdingsmiddelen) plaatsvinden.

Oh?! Zit honing uit conventionele gebieden vol met bestrijdingsmiddelen? Nee zo is het ook weer niet! Echter het kan voorkomen dat in de honing enkel (micro)sporen van bestrijdingsmiddelen voorkomen. Om dit voor 100% uit te sluiten kiest men voor de 3 km grens. Oh imkerboer Jan die in het grote donkere bos woont kan dus ook biohoning produceren, ja dat kan! Biohoning zonder certificaat = natuurhoning, simpel!

Verwerking biohoning
Belangrijk punt van aandacht bij de productie van biohoning is het verloop van het productieproces (door de mens beïnvloedbaar traject). Nadat de honing de kast verlaat

zjerbic
Berichten: 24
Lid geworden op: za 21 jun 2003, 13:19
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Brasil: reactie op biologisch/extensief imkeren

Bericht door zjerbic » wo 16 feb 2005, 22:56

Beste Arno,

Zie voor Bijenhouden volgens Demeter-richtlijnen

http://www.demeter.de/demeter/EZ_Bienen.pdf



Groeten van Z. Jerbic

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 42 gasten