Mijn zelfbouw stoomwassmelter
Geplaatst: za 06 jan 2018, 14:46
Ik heb al meerdere zelfbouw stoomwas smelters de revue zien passeren, tijd om mijn creatie ook maar een keer te tonen...
Alle onderdelen zijn afkomstig van de kringloop of van sloophout wat ik na een van mijn klussen over heb gehouden, t.w:
1 industriebrander van ver terug in de vorige eeuw
1 baksteen
1 grote aluminium pan (minstens net zo oud)
1 rvs opvangbeker
1 fruitmandje vervaardigd van een soort kippengaas als zeefhouder
1 geel schoonmaakdoekje (afgekeken van Hans v.d. Post:-)), een paar stukjes keukenrol werkt ook prima
1 aluminium lampenkapje (zou zomaar van IKEA kunnen zijn)
1 rvs plaat met een groot rond naar beneden omgezet gat in het midden
1 houten bak in het formaat duhoka vervaardigd van oude vloerplanken (geschroefd en watervast gelijmd).
1 vierkante deksel van 60 mm pur schuim
1 tweeeneen half kg gewicht om de deksel op zijn plaats te houden
1 thermometer van IKEA (diepte investering van 9 euro)
In de houten bak passen twee lagen van 16 HK ramen, of een laag broed- c.q. duhoka.
Het is mogelijk om de toren hoger te maken door er een (paar) HK?BK of duhoka kast(en) op te zetten, maar dat geeft me teveel gesmeer.
In de pan leg ik een baksteen, vervolgens vul ik de pan met water tot net boven de baksteen.
De opvanbak met zeef en geel doekje plaats ik in/op de opvangbak.
De houtenbak met de te smelten ramen plaats ik op de pan met de onderkant van de op zijn kop gemonteerde IKEA lampenkap midden boven de opvangbak.
Deksel met gewicht op de kist plaatsen, thermometer installeren en het vuur kan ontstoken worden!
Zoals op de onderstaande foto te zien is haalt mijn installatie met gemak de 95 graden.
Tijdens het smelten wel in de gaten houden dat de pan niet droog komt te staan!!
Teake
Alle onderdelen zijn afkomstig van de kringloop of van sloophout wat ik na een van mijn klussen over heb gehouden, t.w:
1 industriebrander van ver terug in de vorige eeuw
1 baksteen
1 grote aluminium pan (minstens net zo oud)
1 rvs opvangbeker
1 fruitmandje vervaardigd van een soort kippengaas als zeefhouder
1 geel schoonmaakdoekje (afgekeken van Hans v.d. Post:-)), een paar stukjes keukenrol werkt ook prima
1 aluminium lampenkapje (zou zomaar van IKEA kunnen zijn)
1 rvs plaat met een groot rond naar beneden omgezet gat in het midden
1 houten bak in het formaat duhoka vervaardigd van oude vloerplanken (geschroefd en watervast gelijmd).
1 vierkante deksel van 60 mm pur schuim
1 tweeeneen half kg gewicht om de deksel op zijn plaats te houden
1 thermometer van IKEA (diepte investering van 9 euro)
In de houten bak passen twee lagen van 16 HK ramen, of een laag broed- c.q. duhoka.
Het is mogelijk om de toren hoger te maken door er een (paar) HK?BK of duhoka kast(en) op te zetten, maar dat geeft me teveel gesmeer.
In de pan leg ik een baksteen, vervolgens vul ik de pan met water tot net boven de baksteen.
De opvanbak met zeef en geel doekje plaats ik in/op de opvangbak.
De houtenbak met de te smelten ramen plaats ik op de pan met de onderkant van de op zijn kop gemonteerde IKEA lampenkap midden boven de opvangbak.
Deksel met gewicht op de kist plaatsen, thermometer installeren en het vuur kan ontstoken worden!
Zoals op de onderstaande foto te zien is haalt mijn installatie met gemak de 95 graden.
Tijdens het smelten wel in de gaten houden dat de pan niet droog komt te staan!!
Teake