NBV studiedagen 2011

Tijdschriften, activiteiten, nieuw beleid, fusies, pr enz.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Wim Joosten
Erelid
Berichten: 2755
Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Beilen
Contacteer:

NBV studiedagen 2011

Bericht door Wim Joosten » vr 28 okt 2011, 16:19

[center]3 Studiedagen in november over vitale bijen[/center]

De studiedagen van de NBV trekken al jaren een groot aantal bezoekers en het aantal is zelfs groeiende.
Mede daarom zullen ze ook in 2011 worden georganiseerd:
op 3 zaterdagen in november, op 3 plaatsen in het land.
12 november in Breda, Noord Brabant
19 november in Beilen, Drenthe
26 november in Weert, Limburg
De programma’s van de 3 dagen verschillen waardoor het ook interessant is om meerdere dagen te bezoeken.

Op 12 november in Breda (Noord-Brabant), op 19 november in Beilen (Drenthe) en op 26 november in Weert (Limburg) organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging een studiedag.
‘Hoe houd je vitale bijen?’ zal als een rode draad door de dagen heen lopen. Naast de lezingen is er alle gelegenheid om uw collega-imker te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Gezelligheid is een belangrijk kenmerk van deze bijeenkomsten. We starten om 10.00 uur, de zalen zijn open om 09.00 uur.
Het HB zal mededelingen doen over enkele belangrijke en actuele zaken.
Aan het begin of eind van de dag hoort u meer over de deelname van de NBV aan de Floriade 2012 in Venlo.

Er worden diverse onderwerpen behandeld maar de rode draad is toch wel hoe wij, imkers, bij kunnen dragen aan de vitaliteit van onze bijen. Dus voor ervaren en minder ervaren imkers is er veel te leren.
Daarnaast is het een prachtige gelegenheid om collega imkers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Programma’s
12 november in Breda
ROC Prinsentuincollege (agrarisch onderwijs), Frankenthalerstraat 15, 4816 KA Breda
Henk van der Scheer belicht het belang van stuifmeel en behandelt een aantal andere factoren die de vitaliteit van bijen beïnvloeden.
Marco Hoffman, samensteller van het boekje ‘Biodiversiteit in tuin en plantsoen’, spreekt over het belang van het openbaar groen voor bijen en andere organismen.
Beroepsimker Johan Calis deelt met de zaal zijn ervaring in het vitaal houden van bijenvolken, waar ook een hobby-imker veel aan heeft.

19 november in Beilen
Wilhelmina Zalencentrum, Wilhelminaplein 2, Beilen
Door omstandigheden kunnen eerder vermeldde sprekers niet op de studiedag in Beilen komen. Dus anders dan wat eerder op site van de NBV en wat er in het tijdschrift Bijenhouden vermeld stond komen nu twee andere sprekers:
In het morgenprogramma een lezing door Klaas Sluiman. Klaas gaat het hebben over de Vitaliteit van Bijenvolken. Het ligt in zijn bedoeling om de aanwezigen zoveel mogelijk te gaan betrekken bij het doen van keuzes teneinde de bijenvolken veerkrachtig te houden. Interactiviteit en Internet zullen in ieder geval een rol gaan spelen in de presentatie.
In het middagprogramma een lezing door Willem Boot.
Met Johan Calis vormt Willem Boot imkerbedrijf Inbuzz. Samen verhuren ze bijen aan ongeveer honderd kwekers, verspreid over Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant, Utrecht en de Betuwe. In totaal hebben ze zo’n duizend volken.
Willem gaat vertellen over hun bedrijfsactiviteiten het jaarrond, ruwweg hun imkermethode en waar hun aandacht naar uitgaat om volgend jaar ook weer vitale bijenvolken te hebben. Iets waar een hobbyimker ook veel aan heeft.

26 november 2011 in Weert (L.)
Natuur- en milieucentrum, Geurtsvenweg 4, 6006 SN Weert
Henk Heling, ambtenaar in Boxtel, vertelt ons hoe wij als imkers gemeentelijke overheden kunnen beïnvloeden als het gaat om drachtverbetering. Gebrek aan gevarieerd stuifmeel is één van de oorzaken van bijensterfte. Zijn lezing is dus erg belangrijk.
Mari van Iersel beschrijft de zoektocht van onze voorgangers naar de geheimen van het omgaan met bijen. ‘Bijenhouden is als het maken van een ontdekkingsreis’.
Guido Sterk, bekend gewasbeschermingdeskundige, spreekt over de relatie tussen land- en tuinbouw en onze bijen.

Parallelprogramma
Er is voldoende gelegenheid om door imkers meegebracht noviteiten te bezichtigen en met elkaar in gesprek te gaan.
Ook de redactie van het maandblad Bijenhouden is present. Ze houdt een lezersonderzoek en staat klaar om suggesties te vernemen en vragen te beantwoorden.
De depothouders van de afdeling Verkoop van de NBV bieden imkerartikelen en andere producten te koop aan.

Honingkeuringen
Tijdens alle studiedagen kunnen honing en andere bijenproducten door deskundige keurmeesters worden gekeurd. Het nieuwe Algemene Keuringsreglement van de Nederlandse Commissie Bijenproducten is daarbij de leidraad; het is te downloaden via http://www.bijenhouders.nl. Inleveren van honing en andere bijenproducten kan vanaf 09.00 uur.
De kosten voor inschrijving van uw producten bedragen € 2,50 per ingezonden item. U krijgt daarvoor een keuringsrapport en bij voldoende punten een certificaat.

Uitvindingen en markt
Imkers die van plan zijn de studiedag te bezoeken en die een leuke, mooie, functionele uitvinding hebben gedaan wordt verzocht deze mee te brengen. U kunt uw vindingen tonen en daarover uitleg geven. Tevens kunt u dubbele of overtollige artikelen te koop aanbieden of ruilen met een collegaimker.

Opgave voor deelname
De deelname aan de studiedagen kost € 17,50 inclusief een eenvoudige maar heerlijke lunch, te betalen aan de zaal. U krijgt daar het volledige programma uitgereikt.
In verband met de catering is het van belang dat u zich vooraf opgeeft: bij het secretariaat van de NBV: t 0317-422422, e secretariaat@bijenhouders.nl of via http://www.bijenhouders.nl (zie het kopje ‘Studiedagen’ bij ‘Actueel’.
Geef naast uw naam, adres en postcode ook aan of u meedoet aan de keuring van bijenproducten.

Mocht U iets ter verkoop willen aanbieden of hebt U iets bedacht dat U de collega’s wil laten zien dan is daar voor alle gelegenheid. U hoeft dit niet vooraf aan te melden. Breng het gewoon mee.
Op alle dagen zal er ook een verkoopstand met imkerartikelen zijn.

Gebruikersavatar
Wim Joosten
Erelid
Berichten: 2755
Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Beilen
Contacteer:

Re: NBV studiedagen 2011

Bericht door Wim Joosten » vr 28 okt 2011, 16:35

[center]Studiedag Beilen - zaterdag 19 november[/center]
Locatie: Wilhelmina Zalencentrum, Wilhelminaplein 2, 9411 PC Beilen.
Deze studiedag lijkt weer boeiend en interessant te worden. Een dag waar u bij aanwezig moet zijn! ‘Hoe houd je vitale bijen?’ zal als een rode draad door de dagen heen lopen. Naast de lezingen is er alle gelegenheid om uw collega-imker te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Gezelligheid is een belangrijk kenmerk van deze bijeenkomsten. We starten om 10.00 uur, de zalen zijn open om 9.00 uur. Het HB zal mededelingen doen over enkele belangrijke en actuele zaken. Aan het eind van de dag hoort u meer over de deelname van de NBV aan de Floriade 2012 in Venlo.
Er heeft zich door omstandigheden een wijziging in het programma plaatsgevonden. De eerder vermeldde sprekers op de NBV-site en in het blad Bijenhouden zijn verhinderd. Daarvoor in de plaats heeft de organisatie voor deze bijeenkomst deze sprekers kunnen vastleggen:

Klaas Sluiman en Willem Boot.

[b]Het morgenprogramma:[/b] [b]9.00 uur:[/b] de deuren gaan open. • Inleveren honing bij het Bijkersgilde voor de honingkeuring; • Aanleveren meegebrachte noviteiten. [b]10.00 uur: [/b] • Opening en welkomstwoord. [b]10.30 uur:[/b] Lezing door [b][color=#FF8000]Klaas Sluiman[/color][/b]. Klaas gaat het hebben over de Vitaliteit van Bijenvolken. Het ligt in zijn bedoeling om de aanwezigen zoveel mogelijk te gaan betrekken bij het doen van keuzes teneinde de bijenvolken veerkrachtig te houden. Interactiviteit en Internet zullen in ieder geval een rol gaan spelen in de presentatie. [b]12.00 tot 13.30 uur: [/b] • Middagpauze met lunch; • Lotenverkoop.[b]Het middagprogramma:[/b] [b]13.30 uur:[/b] Lezing door [b][color=#FF8000]Willem Boot.[/color][/b] Met Johan Calis vormt Willem Boot imkerbedrijf Inbuzz. Samen verhuren ze bijen aan ongeveer honderd kwekers, verspreid over Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant, Utrecht en de Betuwe. In totaal hebben ze zo’n duizend volken. Willem gaat vertellen over hun bedrijfsactiviteiten het jaarrond, ruwweg hun imkermethode en waar hun aandacht naar uitgaat om volgend jaar ook weer vitale bijenvolken te hebben. Iets waar een hobbyimker ook veel aan heeft. [b]14.30 uur:[/b] • Jan Schrage, secretaris van de commissie Floriade 2012, vertelt meer over de deelname van de NBV aan de Floriade 2012 in Venlo. Voor meer info, zie ook op dit forum: http://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtopic.php?f=2&t=24148 • Uitslag Honingkeuring door het Bijkersgilde. • Trekking van de loten. Er zijn weer mooie prijzen te winnen, waaronder een Buckfast- en een Carnicakoningin welke beschikbaar zijn gesteld door respectievelijk [url=http://www.buckfastoost.nl/afdelingoost.html]Buckfast Belangen Verenigd, regio Noord[/url] en [url=http://www.verenigingvancarnicaimkers.nl/]Vereniging van Carnica Imkers[/url]. [b]15.30 uur: [/b] Sluiting. [postit=Niet missen!!]Twee lezingen, die u niet mag missen!! Wij hopen u daarom op 19 november in Beilen te mogen begroeten![/postit]
PARALLEL PROGRAMMA
Naast het bijwonen van de lezingen zal er voldoende gelegenheid zijn om kennis te nemen van de diverse stands en presentaties.
Ook de redactie van het maandblad Bijenhouden is present. Ze houdt een lezersonderzoek en staat klaar om suggesties te vernemen en vragen te beantwoorden.
Depothouders van de afdeling handel van de NBV, Betsie en Gerrit Schoemaker, bieden imkerartikelen en andere producten te koop aan. Wanneer u van te voren alvast iets wilt bestellen of iets dergelijks, dan kan via [ond=bijenhoek@home.nl,NBV-studiedag Beilen 2011,]e-mail[/ond]
Er is een honingkeuring en een keuring van andere bijenproducten. Deskundige keurmeesters van het Bijkersgilde verrichten de keuring, waarbij Het Algemene Keuringsreglement van de Nederlandse Commissie Bijenproducten als leidraad zal dienen. Het reglement is te downloaden via http://www.bijenhouders.nl.
Inleveren van honing en andere bijenproducten kan vanaf 9.00 uur.
De kosten voor inschrijving van uw producten bedraagt € 2,50 per inzending. U krijgt daarvoor een keuringsrapport en bij voldoende punten een certificaat.
Daarnaast zijn er diverse stands:
Buckfast Belangen Verenigd, regio Noord;
Vereniging van Carnica Imkers;
Bijkersgilde;
Groei & Bloei;
De Vlinderstichting.
Nspyre: Door massale sterfte daalt de bijenpopulatie razendsnel en dat is slecht nieuws voor de natuur, landbouw en daarmee ook de maatschappij. Nspyre heeft daarom besloten een "BIJ-zondere" actie op te zetten en de honingbij te ondersteunen. In samenwerking met Fontys Hogescholen in Eindhoven is een project gestart om van de bijen echte IT'ers te maken. Direct na de geboorte worden bijen voorzien van een hele kleine chip. Dit bijenvolgssysteem is dus feitelijk een meetinstrument om gedetailleerd onderzoek te doen naar de factoren die van invloed zijn op het verdwijnen van bijenvolken. Egbert Touw is een imker, die werkzaam is bij Nspyre en het op RFID gebaseerde bijenvolgsysteem begeleidt. Egbert laat het prototype zien waar het RFID principe aan de hand van pluche bijen met een chip kan worden gedemonstreerd. Aan de hand van een poster geeft hij verdere toelichting over het project.

UITVINDINGEN EN MARKT
Imkers die van plan zijn de studiedag te bezoeken en die een leuke, mooie, functionele uitvinding hebben gedaan worden verzocht deze mee te nemen. U kunt Uw vindingen tonen en daarover uitleg geven. Tevens kunt U dubbele of overbodige artikelen te koop aanbieden of ruilen met een collega imker.

Deelname
In verband met de catering van de studiedagen is het van belang dat u zich vooraf opgeeft.
Deelname aan een studiedag kost € 17,50 inclusief een eenvoudige maar heerlijke lunch. De entree wordt aan de zaal betaald. U krijgt daar het volledige programma uitgereikt.
Opgeven kan per:
telefoon met het secretariaat van de NBV in Wageningen: 0317-422422;
e-mail: secretariaat@bijenhouders.nl. Geef naast uw naam ook uw adres en postcode op EN of U mee doet aan de keuring van bijenproducten;
digitaal aanmeldformulier is te vinden op: http://www.bijenhouders.nl/homepage_act ... ent_id=773

Bijkersgilde
Berichten: 84
Lid geworden op: do 18 jun 2009, 09:37
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: NBV studiedagen 2011

Bericht door Bijkersgilde » zo 30 okt 2011, 16:48

Afbeelding
Het Bijkersgilde is ook weer aanwezig om de keuring van bijenproducten te organiseren en te verzorgen.

Gekeurd en beoordeeld gaat worden volgens het nieuwe keuringsreglement van de Nederlandse Commissie voor Bijenproducten.
Maar deelname kan nu voor iedereen, want wij stellen u in de gelegenheid om ook slechts één pot honing van minimaal 450gram en natuurlijk met etiket in te leveren.
De keurmeesters beoordelen dat volgens het reglement en u ontvangt een certificaat met vermelding van eventuele opmerkingen en aanwijzingen. Ook deze inzendingen dingen mee naar de afdelings-wisselbokaal. Andere bijenproducten zoals waskaarsen en figuren en mede zijn natuurlijk ook welkom bij de keuring.
Bij het behalen van minimaal 9,8 punten ontvangt u een Bijkersgilde schildje als bewijs van deelname en het lidmaatschap van het Bijkersgilde als Gezel.

Het Bijkersgilde stelt u in de gelegenheid om op die dag ook uw honing te testen op eigenschappen zoals pH-waarde, geleiding waarmee o.a. het mineraalgehalte bepaald wordt en het enzym Glucose-oxidase voor een enzymrijke honing.
Metingen die nog meer zeggen over de kwaliteit. Inleveren kan via de keuring maar ook dmv een bemonstering. Informatie hieromtrent bij de infobalie van het Bijkersgilde. Een certificaat met de gemeten waarde ontvangt u hierbij na afloop.

Net als vorig jaar kan iedere afdeling strijden om de wisselbokaal voor de beste vereniging of afdeling.
Hiervoor zijn minimaal drie inzendingen van verschillende deelnemers nodig.
Het hoogste aantal punten wordt geteld en daarmee mag de afdeling zich een jaar lang ontfermen over de wisselbeker.
Afdeling Ter Apel ging u voor. Aan welke afdeling kan de wisselbeker nu worden gegeven?

Tijdens de lunchpauze is de infotafel van het Bijkersgilde te bezoeken waar informatie wordt gegeven over de cursus keurmeester voor bijenproducten. Deze start op 14 januari 2012, loop dan ook even door naar de keurmeesters die nog meer weten te vertellen over de taken van een keurmeester.
Want niet alleen keuren maar ook informatie, advies en aanbevelingen over al die bijenproducten behoort tot het takenpakket van een keurmeester.
Iedere afdeling zou moeten beschikken over een keurmeester om haar leden te kunnen adviseren en voor te lichten over bijenproducten.
Belangstelling om ook keurmeester te worden?? Meld je aan voor de cursus, meer informatie, lesindeling en data zijn te vinden op de webpagina van het Bijkersgilde http://www.bijkersgilde.nl
Maak er gebruik van.
Bijkersgilde - Waarborg voor kwaliteit.
Meer informatie op onze webstee: www.bijkersgilde.nl

Gebruikersavatar
Wim Joosten
Erelid
Berichten: 2755
Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Beilen
Contacteer:

Re: NBV studiedagen 2011

Bericht door Wim Joosten » wo 02 nov 2011, 08:44

Aangepast in het programma van Beilen: Jan Schrage komt in plaats van Rob Nijman op de studiedag in Beilen meer vertellen over de Floriade.
Met vriendelijke groet,
Wim

Gebruikersavatar
Wim Joosten
Erelid
Berichten: 2755
Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Beilen
Contacteer:

Re: NBV studiedagen 2011

Bericht door Wim Joosten » wo 09 nov 2011, 08:46

Wederom een wijziging in het programma: Willem Boot komt in plaats van Johan Calis. Voor de inhoud van de lezing zal het niet veel uitmaken.
Met vriendelijke groet,
Wim

Gebruikersavatar
Wim Joosten
Erelid
Berichten: 2755
Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Beilen
Contacteer:

Re: NBV studiedagen 2011

Bericht door Wim Joosten » zo 13 nov 2011, 09:46

Een toevoeging in het parallelprogramma van Beilen:

Nspyre: Door massale sterfte daalt de bijenpopulatie razendsnel en dat is slecht nieuws voor de natuur, landbouw en daarmee ook de maatschappij. Nspyre heeft daarom besloten een "BIJ-zondere" actie op te zetten en de honingbij te ondersteunen. In samenwerking met Fontys Hogescholen in Eindhoven is een project gestart om van de bijen echte IT'ers te maken. Direct na de geboorte worden bijen voorzien van een hele kleine chip. Dit bijenvolgssysteem is dus feitelijk een meetinstrument om gedetailleerd onderzoek te doen naar de factoren die van invloed zijn op het verdwijnen van bijenvolken. Egbert Touw is een imker, die werkzaam is bij Nspyre en het op RFID gebaseerde bijenvolgsysteem begeleidt. Egbert laat het prototype zien waar het RFID principe aan de hand van pluche bijen met een chip kan worden gedemonstreerd. Aan de hand van een poster geeft hij verdere toelichting over het project.

De studiedag in Beilen is komende zaterdag. Als u zich opgeven wilt voor deze dag, doe het dan op tijd in verband met de reservering van de lunches.
Met vriendelijke groet,
Wim

Gebruikersavatar
Wim Joosten
Erelid
Berichten: 2755
Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Beilen
Contacteer:

Re: NBV studiedagen 2011

Bericht door Wim Joosten » zo 27 nov 2011, 15:45

Helaas is de man van NSpyre niet op de studiedag geweest. Hij had pech onderweg gekregen. Hij had dit doorgegeven aan de organisatie doch helaas zagen we dit pas na afloop van de studiedag, zodat we de deelnemers hiervan niet meer op de hoogte konden stellen. Bij deze dus nog deze verlate mededeling.
Met vriendelijke groet,
Wim

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 31 gasten