NBV-studiedagen 2016

Tijdschriften, activiteiten, nieuw beleid, fusies, pr enz.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Wim Joosten
Erelid
Berichten: 2755
Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Beilen
Contacteer:

NBV-studiedagen 2016

Bericht door Wim Joosten » do 29 sep 2016, 11:04

Studiedagen NBV 2016, samengesteld door het Bijkersgilde

Bijenproducten: complexe natuurproducten met specifieke eigenschappen

In 2016 staan tijdens de Studiedagen van de NBV de producten van de bij centraal. Dan hebben we het uiteraard over honing, maar ook over propolis en was. Het bijenvolk gebruikt deze producten als voeding, bouwmateriaal of bestrijding van ziekten. Stuk voor stuk zijn het complexe natuurproducten met specifieke eigenschappen. De mens maakt al duizenden jaren dankbaar gebruik van bijenproducten voor voeding, persoonlijke verzorging en geneeskunde. Tijdens de studiedagen zullen we de bijzondere eigenschappen van deze producten nader beschouwen. Het Bijkersgilde ondersteunt imkers bij het beoordelen van de kwaliteit van bijenproducten en beoogt de kennis te vergroten.

De programmering van deze Studiedagen is op alle locaties nagenoeg gelijk. Tijdens het ochtenddeel komen drie deskundigen aan het woord over bijenproducten.

Honing wordt meer vervalst dan ons lief is
Bart Keijser houdt een inleiding over de resultaten van het recent honingonderzoek door de Europese Unie. De titel van zijn lezing licht al een tipje van de sluier op: Honing wordt meer vervalst dan ons lief is. Bart Keijser is opgeleid als microbioloog aan de Universiteit van Wageningen en werkt thans als onderzoeker bij TNO. Hij heeft daarnaast een aanstelling als buitengewoon hoogleraar Oral Systems Biology aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Hij gebruikt zijn wetenschappelijke kennis bij het ondersteunen van het Bijkersgilde bij de ontwikkeling van testmethoden waarmee keurmeesters honingkwaliteit objectief kunnen beoordelen. Hij geeft voorlichting over het gebruik ervan als onderdeel van de opleiding tot keurmeester bijenproducten.[attachment=2]Bart Keyser.png[/attachment]
Hogescholen werken aan kwaliteit van honing en was
[attachment=1]Frens Pries.png[/attachment]Frens Pries zal uiteenzetten wat de stand van zaken is van onderzoeken door hogescholen van de kwaliteit van honing en was. Frens Pries werkt aan de Hogeschool Inholland te Amsterdam, met als belangrijkste vakgebied bijengezondheid, en als specialisatie de correlatie tussen varroa, virussen en de wintersterfte van bijen. Hij werd opgeleid als moleculair bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen en coördineert de onderzoeken die m.m.v. het Bijkersgilde worden gedaan aan de Hogeschool Inholland, Amsterdam, Hanzehogeschool, Groningen, en Hogeschool Zuyd, Geleen.


Is de samenstelling van propolis het probleem voor medische toepassingen?

Annette van der Knaap heeft Scheikunde (organische en anorganische chemie) gestudeerd in Leiden en bij verschillende Chemiebedrijven gewerkt. Ze kwam bij een imker propolis tegen en las het boekje van Wiebe Braam. Veel meer dan dat was er in Nederland over propolis niet te vinden. In het buitenland des te meer. Door het argument van de wisselende samenstelling werd de betrouwbaarheid van de Nederlandse propolis in twijfel getrokken. Maar als de samenstelling van Nederlandse propolis vergelijkbaar is met die van andere landen, dan mogen we aannemen dat de werking ook vergelijkbaar is. En daar was een onderzoeksvraag geboren: [i]Zijn buitenlandse (medische) onderzoeksresultaten geldig voor Nederlandse propolis?[/i] Na deze vraag rezen meer vragen: [i]Is de samenstelling van propolis per regio in Nederland vergelijkbaar? Hoe constant is de samenstelling eigenlijk? Is er verschil per bijenvolk? Zou Nederlandse Propolis de kwaliteitstoets doorstaan met Altijd dezelfde samenstelling?[/i] Van 2010 tot 2015 heeft Annette zich bezig gehouden met het propolisonderzoek. Met behulp van vele Nederlandse en Belgische imkers zijn tientallen monsters middels gaschromatografisch onderzoek vergeleken met propolis uit andere werelddelen, en konden de onderzoeksvragen worden beantwoord. Als u een propolismonster wilt afstaan, dan is dat zeer welkom voor een eventueel vervolgonderzoek. Als u een monster meeneemt, doet u er dan een briefje bij met de volgende informatie: de locatie van de kast(en), het jaartal én de maand van oogst, en of het monster een verzameling is van één of meer jaren, en één of meer locaties.[attachment=0]Annette van der Knaap.png[/attachment]
Wetenschap ten dienste van imkers.
Toegankelijke lezingen waardoor u aan de lippen van de sprekers zult hangen. ’s Middags workshops en korte lezingen om nog meer over bijenproducten te leren en ervaringen uit te wisselen. De sprekers worden per regio gerekruteerd. U kunt een keuze maken uit:
  • Van Kwaliteitszegel tot Meesterproef. Invoering van het Gildesysteem, van leerling tot meester onder professionele begeleiding. Wim Oerlemans.
  • De smaak van honing, hoe leer je proeven? Lucas Timmers, FlavourAdvies.
  • Verbeterde wasproductie. Tips voor het recyclen van je oude raat
  • Pollenanalyse, voor iedere imker (of partner) te leren.
  • Biologische Nederlandse honing, hij is er!
  • Bijengif, behandel het met eerbied.
  • Demonstratie onderzoeksapparatuur Bijkersgilde.
  • Hoe maak je een verantwoord honingetiket en waar moet je op letten?
De locatie Beilen voegt er nog twee aan toe:
  • De ontwikkeling van een bijenvolk in het voorjaar
  • Hoe kom ik op een eenvoudige manier aan zachtaardige bijen?
Honingkeuring met heidehoningfestival
Ook tijdens deze Studiedagen kunt u uw producten, zoals honing en was, laten keuren. Deze keuring wordt op alle locaties verzorgd door keurmeesters van het Bijkersgilde (http://www.bijkersgilde.nl). De keuring is live te volgen. Iedereen kan dus zien hoe de producten worden beoordeeld. U brengt hiermee ook één van de doelen - kwaliteit van honing op een hoger niveau te brengen - naar een hoger plan. Lees voordat u uw product aanbiedt het keuringsreglement. Deze kunt u downloaden van de site van het Bijkersgilde: http://www.bijkersgilde.nl/Keuringsreglement. Zo bent u optimaal voorbereid voor de beoordeling van uw bijenproduct. Per te keuren product betaalt u € 2,50. Dit jaar gaf de heide een royale oogst. Dat wordt niet altijd als een plezierige manier van werken ervaren. Heeft u praktische tips om heidehoning probleemloos te oogsten, geef dit dan aan als u uw potten heidehoning inlevert ter keuring. Daar kun je een leuke extra prijs mee winnen.

Noviteiten
Hebt u een idee of uitvinding die u wilt laten zien tijdens de studiedag, dan bieden wij daartoe de mogelijkheid. Laat dit even weten bij uw aanmelding, dan wordt er ruimte voor u gereserveerd in de zaal.

Deelname en aanmelden
Deelname aan één van de studiedagen kost € 20,00, aan de kassa bij entree te voldoen. Voor dit bedrag volgt u de inleidingen en neemt u deel aan één van de workshops. Ook is een lunch en koffie of thee inbegrepen. U meldt u aan voor één of meerdere studiedagen via de website van de NBV (http://www.bijenhouders.nl/studiedagen).

Locaties
De studiedagen beginnen om 10.00 uur, vanaf 09.00 uur is de zaal open en kunt u ook uw product aanbieden voor keuring.
5 november 2016, Beilen, Zalencentrum WILHELMINA, Wilhelminaplein 4, 9411 PC Beilen.
12 november 2016, Breda, ROC- PRINCENTUIN, Frankenthalerstraat15.
19 november 2016, Horst, CITAVERDE COLLEGE, Spoorweg 8, 5963 NJ Horst-Hegelsom
26 november 2016, Boskoop/Woerden
Bijlagen
Annette van der Knaap.png
Frens Pries.png
Frens Pries.png (179.58 KiB) 3450 keer bekeken
Bart Keyser.png

Gebruikersavatar
Wim Joosten
Erelid
Berichten: 2755
Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Beilen
Contacteer:

Re: NBV-studiedagen 2016

Bericht door Wim Joosten » ma 10 okt 2016, 14:35

De werkgroep voor de studiedag in Beilen heeft gemeend dat menig imker ook belang heeft bij extra ondersteuning naast de gebruikelijke imkercursussen. Daarom vond deze het wenselijk om twee extra workshops en heeft in goed overleg met het Bijkersgilde deze aan de studiedag toe gevoegd.

Een korte omschrijving van de extra twee extra workshops in Beilen:

Imkerpraktijk betere bijen: Ik wil voor mij zelf en mijn omgeving bijen met goed gedrag; dus wil ik in mijn volk een moer met goede eigenschappen. Veel imkers maken ter voorkoming van een zwerm een aflegger met de koningin. Het moerloze volk kweekt een nieuwe moer op uit de aanwezige jonge larven. Je moet maar afwachten welke eigenschappen die moer later doorgeeft. Evert van Ginkel, leraar bijenteelt / gediplomeerd specialist koninginnenteelt, legt uit hoe je volken met koninginnen die gewenste eigenschappen doorgeven kan verkrijgen. Hij geeft voorbeelden van aanpak zonder moeilijke ingrepen, manieren die ook de beginnende imker gemakkelijk kan toepassen.


Imkerpraktijk voorjaarsontwikkeling: Hoe ondersteun ik de voorjaarsontwikkeling van mijn wintervolk naar een flink vitaal volk, zonder voortijdige zwermstemming? Dit onderwerp leidt Jacqueline Hill, (hoofdbestuurslid van de NBV) in. Zij heeft nog niet heel lang bijen en kan zich daarom haar beginnersperiode als imker goed herinneren. Jacqueline heeft zeker de nodige scholing en imkerervaring als gevorderde bijenhouder om de workshop te kunnen leiden.
Met vriendelijke groet,
Wim

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 5028
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: NBV-studiedagen 2016

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » ma 10 okt 2016, 22:28

Zij heeft nog niet heel lang bijen en kan zich daarom haar beginnersperiode als imker goed herinneren. Jacqueline heeft zeker de nodige scholing en imkerervaring als gevorderde bijenhouder
Spreekt dit elkaar niet wat tegen?
JP

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten