EU-voortgang rapportage Nobert Erdos (3 febr. 2018)

Tijdschriften, activiteiten, nieuw beleid, fusies, pr enz.
jjmvaningen
Berichten: 1036
Lid geworden op: zo 20 apr 2003, 17:26
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 10
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Doetinchem, Achterhoek
Contacteer:

EU-voortgang rapportage Nobert Erdos (3 febr. 2018)

Bericht door jjmvaningen » zo 04 feb 2018, 11:31

alen gegroet, 3 februari 2018

Eerder informeerde ik u over een rapport van de Hongaarse afgevaardigde in de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europese parlement. Dit rapport was van Norbert Erdos en gaat overde vooruitzichten en uitdagingen voor de bijenteeltsector in de EU .

Hij vraagt aandacht voor:
Het belang van de bijensector
Ondersteuning van de bijensector
Bijengezondheidsproblemen
Namaakhoning bestrijden
Honing promoten in het openbaar onderwijs
Honingconsumptie stimuleren.

Hij doet daartoe diverse voorstellen vervat in een resolutie die door het Europees parlement moet worden goedgekeurd.

Even iets over de waarde van een resolutie in de EU. Een resolutie die aangenomen is bij meerderheid van stemmen in het EU parlement is bedoeld om de EU commissie en op bepaalde beleidsterreinen de lidstaten aan te zetten tot het maken van regelgeving. Een dergelijke resolutie kan maar wordt zelden terzijde gelegd door de EU commissie. Zeker niet als die afkomstig is van deze parlementscommissie.

Op het rapport van Norbert Erdos zijn 500 amendementen ingediend waaronder die van de WPOH. Deze zijn alle behandeld in de vergadering van 23-01-2018. De amendementen van de WPOH zijn alle aangenomen tezamen met nog andere hebben ze het ontwerprapport en daaraan gekoppelde resolutie alleen maar krachtiger gemaakt voor de Europese bijenhouderij. De geamendeerde resolutie is in stemming gebracht en aangenomen.

Hierbij een paar maatregelen volgend uit de resolutie die 28-02-2018 in het EU parlement wordt besproken.

Er wordt voorgesteld meer middelen ter beschikking te stellen voor nationale bijenteeltprogramma's en algemene scholing van imkers.
Maatregelen om de gezondheid van de bijen te bevorderen door een verbod op voor de bijen schadelijke gewasbeschermingsmiddelen.
Gerichte fokprogramma’s om varoa-resistente en algemeen gezonde bijen te kweken. Ook moeten lokale en regionale bijensoorten beter beschermd worden. Er moet een invoerverbod komen voor slechte/vervalste niet-EU-honing.

De doorzichtigheid van de handelsketenmoet verbeterd worden om de herkomst van slechte bijenproducten te kunnen herleiden en vervolgens de toegang tot de EU te ontzeggen. Het inkomen van de Europese bijenhouder moet verbeterd worden door o.a. oneerlijke concurrentie van Chinese en Zuid Amerikaanse honing tegen te gaan. r moeten EU standaards ontwikkeld worden voor honing, bijenwas en andere bijenproducten.

Deze resolutie zal 28-02-2018 in eerste termijn in het EU parlement worden behandeld.

Door de positieve stemming in de commissie zijn we een stap dichter bij een krachtig signaal naar de EU commissie en lidstaten om de Europese bijenhouderij die erkenning, bescherming en ondersteuning te geven die ze verdient en om te vormen tot een krachtige zelfstandige tak binnen de Europese landbouw.

We kunnen pas juichen als het EU parlement de resolutie aanneemt. Dus nog even wachten.

Het leek me goed u te informeren. met vriendelijke groet, Arie Kreike, LTO gedelegeerde WPOH

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten