Weer was aan het gieten voor het nieuwe seizoen, zodat de bijen weer voor uit kunnen met verse was uit eigen kasten. Leuk om je eigen was te gieten voor je bijenstand.
J.R wat zou jij doen als je dag en nacht moest werken ,dan zou je een hulpje ook wel fijn vinden.
Het is was van mijn eigen bijen,er is dus niks mis mee.
Moet je ook doen je bijen een beetje helpen,en niet alles van een kant laten komen.
Groetjes.
J.R wat is er mis aan was,dit geld voor meer imkers.
Als je wel raad honing verkoopt en dan niet je was gebruiken voor je bijen dan spreek je jezelf tegen,of zie ik het verkeerd.
Tinus.
m.kolsters. schreef:
Het is was van mijn eigen bijen,er is dus niks mis mee.
Tinus,
Hoe is dit te controleren dan?
Je kunt toch nooit weten wat voor een bacterie-zooi er in de was verscholen zit? En waarom is de was van je eigen bijen beter dan de was van het bijenhuis (of andere aanbieders)?
Als je was uit eigen kringloop hebt zit er in ieder geval geen/minder fluvalinaat (apistan) in. In een groter systeem met ingeleverde was ben je daar niet zo zeker van, helemaal als er geen testen op worden uitgevoerd.
Het aantal kasten is voor mijn was genoeg,ik wissel snel van was.
De bijen hebben graag zuivere was,proper bijtje.
Maar als je raathoning verkoopt dan kan je de was ook voor je bijen gebruiken.
En zuivere was geeft minder varoa.
Alles heeft zijn voordeel,ik heb zo 150 kg was in blokken maal 16 platen per kg is 2400 vellen en heb er 700 nodig.
Zo hou je alles op pijl.
En als je weet wat er in de bijen kast gebeurt is het goed,je verontreinigd je eigen kasten dus ook je was.
Ik hoef niet aan mezelf te twijfelen,ik hou van schoon.
Groetjes.
m.kolsters. schreef:
En zuivere was geeft minder varoa.
Dag Tinus,
Wat bedoel je hier nu precies mee?
Als je werkt met oude raten, dan zitten die vol met resten, "schilletjes" van het broed. Hier heeft de varroa meer plezier in dan vers gebouwde raten?
Maar gewoon "gekochte" kunstraat, is dit dan niet zuiver was? Komen hier dan meer Varroa's in dan in de door jouw zelf gesmolten wasplaten? Kun je dit iets meer uitleggen?