twee andere astervragen

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator: maartenkleijne

bas sprengers
Berichten: 83
Lid geworden op: di 03 mei 2011, 21:29
Contacteer:

twee andere astervragen

Bericht door bas sprengers » vr 30 sep 2011, 20:46

1. wie kan mij aan een literatuuropgave helpen voor het determineren van asters? ik bedoel niet het determineren op cultivar (dat is vrijwel onmogelijk) maar op soortsniveau (schijnt ook al een helse klus te zijn).
2. het valt mij op, dat de kleinbloemige varieteiten véél beter bevlogen worden dan de grootbloemige. herkennen jullie dit ook?

Gebruikersavatar
Arnold
Berichten: 204
Lid geworden op: vr 04 jul 2008, 13:35
Locatie: Beilen
Contacteer:

Re: twee andere astervragen

Bericht door Arnold » vr 30 sep 2011, 21:29

heb je de imkerpedia nageslagen?
[td][b][img]http://www.querico.nl/afbeeldingen/nieuws_bij.gif[/img][/b][/td][td][b]Aantal Volken[/b][/td][td][b]Aantal Potjes[/b][/td][td][b]Aantal Jaren Imker[/b][/td][td][b]Jaartal[/b][/td][td]-[/td][td]-[/td][td]-[/td][td][b]2009[/b][/td][td]1[/td][td]13[/td][td]1 Jaar[/td][td][b]2010[/b][/td][td]2[/td][td]15[/td][td]2 Jaren[/td][td][b]2011[/b][/td][td]3[/td][td]22[/td][td]3 Jaren[/td][td][b]2012[/b][/td][td]2[/td][td]6 ramen raathoning[/td][td]4 Jaren[/td][td][b]2013[/b][/td][td]2[/td][td]-[/td][td]5 Jaren[/td]
Honingoogst

Gebruikersavatar
Albert Stoter
Berichten: 1210
Lid geworden op: ma 21 jun 2004, 16:01
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: twee andere astervragen

Bericht door Albert Stoter » vr 30 sep 2011, 22:51

Imkerpedia is niet of nauwelijks op determineren ingericht. Voor determineren zijn er immers al websites zoals http://www.soortenbank.nl. Op Imkerpedia gaat het toch vooral om de betekenis van een plant voor onze honingbij. Voor herkenning staan er wel illustraties en liefst ook filmpjes.

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: twee andere astervragen

Bericht door Oude Essink » za 01 okt 2011, 09:18

Afbeelding

Het geslacht Aster maakt deel uit van de omvangrijke familie van de Composieten, die voor talloze bestuivende insecten uitermate belangrijk is.
Tot het geslacht behoren ruim 450 soorten die vooral voorkomen in Oost-Azië en Noord-Amerika. Europa kent 4 oorspronkelijke soorten en daarvan heeft Nederland slechts één inheemse vertegenwoordiger: Aster tripolium (Zeeaster of Zulte in het Nederlands) . De plant heeft een lange bloeitijd van juni tot september en is meer dan andere soorten rijk aan pollen en nectar.
Daarnaast hebben wij meerdere Astersoorten die geïmporteerd zijn uit Noord-Amerika of Azië en onze tuinen sieren met haar vele teeltvarianten. Sommige ervan raakten verwilderd en zijn steeds meer tot onze flora gaan behoren.
Uit Azië stamt de Aster Ageratoides, de voor ons zo belangrijke herfstaster, die in september en oktober bloeit en eveneens rijk is aan pollen en nectar.

Afbeelding

bas sprengers
Berichten: 83
Lid geworden op: di 03 mei 2011, 21:29
Contacteer:

Re: twee andere astervragen

Bericht door bas sprengers » za 01 okt 2011, 09:43

allemaal dank voor jullie antwoord, maar ik wil graag nog een stapje verder:
ik zoek naar te onderscheiden kenmerken van:
Aster cordifolius
A. ericoides ('beeweed')
A. laterifolius
A. laevis
A. ageratoides
A. novi-belgii
A. novae angliae
komt nog bij, dat nogal wat asters in een nieuw genus zijn opgenomen : Symphyotrichum. en daarnaast kruisen ze onderling ook nog eens.
en toch, bij een goede kweker zie je ze allemaal op naam gebracht, maar op grond waarvan?

Gebruikersavatar
Albert Stoter
Berichten: 1210
Lid geworden op: ma 21 jun 2004, 16:01
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: twee andere astervragen

Bericht door Albert Stoter » za 01 okt 2011, 10:05

Oude Essink schreef:Uit Azië stamt de Aster Ageratoides, de voor ons zo belangrijke herfstaster, die in september en oktober bloeit en eveneens rijk is aan pollen en nectar.
De narigheid is alleen dat in de praktijk de naam herfstaster niet alleen alleen aan Aster Ageratoides wordt voorbehouden.

"Officieel" is het wel de enige met die nederlandse naam, maar in de volksmond (en tuincentra) worden ook veel andere andere asters herfstaster genoemd. Erg verwarrend allemaal.

Omdat Hennie (met zijn plantenkennis) dat zegt, zal zijn foto van de Aster Ageratoides zondermeer daadwerkelijk van de Aster Ageratoides zijn, maar vanaf die foto kan ik dat niet zien. Veel verschillende astersoorten lijken qua bloemen veel op elkaar (en de bladeren en groeiwijze kan ik op de foto niet goed genoeg zien). Met die foto in de hand zou ik veel andere astersoorten onterecht ook als Aster Ageratoides betitelen.

Op http://drachtplanten.nl/PLD.Fotos/A/Ast ... rAgrat.htm (en dan naar onder scrollen) zie je de bladeren en verdere groeiwijze beter.

Het is overigens wel interessant om bij de aanschaf van "herfsasters" zeker te weten dat het de Aster Ageratoides betreft, aangezien die het meest wordt bevlogen (np)5. De meeste andere soorten komen niet verder dan (np3) (ook niet verkeerd natuurlijk, daar niet van).

In mijn wijk zie ik ook opvallend grote verschillen in de mate waarop veel "herfstasters" worden bevlogen (al dan niet in de zon). Inmiddels ook een (wit bloeiend) bestand gevonden dat "altijd" super worden bevlogen. Ik moet deze nog determineren, maar vermoed dat dit dan dus de echte Herfstaster is.
bas sprengers schreef:ik zoek naar te onderscheiden kenmerken van:
Aster cordifolius
A. ericoides ('beeweed')
A. laterifolius
A. laevis
A. ageratoides
A. novi-belgii
A. novae angliae
Ik hoop dat het je lukt Bas. Zo ja, dan houd ik me aanbevolen voor goede onderscheidende beschrijvingen.
Laatst gewijzigd door Albert Stoter op za 01 okt 2011, 10:12, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: twee andere astervragen

Bericht door Oude Essink » za 01 okt 2011, 12:25

Voor de Nederlandse Flora kun je het beste terecht bij (en nu uit mijn hoofd; ik zit op vakantie) Heerda cs, Oecologie van de Nederlandse Flora (5dln). De gevraagde onderscheidingen zal moeilijk worden, omdat het alle cultivars van import zijn. Wat de opmerking van Albert betreft heeft hij natuurlijk gelijk;in de volksmond heet "Herfstaster" alles wat in de herfst bloeit aan astersoorten en asterrassen en alle nuances die in het "laberatorium" verder daarin zijn aangebracht. Kortom: zonder specialistisch werk is die determinatie van Aster nog verwarrender en lastiger dan met de koolsoorten het geval is.

Afbeelding

Jaap v.Popering
Berichten: 5701
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: twee andere astervragen

Bericht door Jaap v.Popering » za 01 okt 2011, 18:49

Om het nog eenvoudiger te maken is dit de ; Aster tripolium ( zeeaster of Zulte ) zo die op de Zeeuwse schorren in bloei staat .

Afbeelding

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3582
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: twee andere astervragen

Bericht door maartenkleijne » za 01 okt 2011, 19:23

Als kind had ik een gepensioneerde botanicus als overbuurman, met als hoogbejaarde hobby: mij zoveel mogelijk planten leren. Vond ik zelf leuk.
Op een mooie dag in de herfst meldde ik mij met de vraag van herfstaster-namen, waarvan hij wel 10 variëteiten in zijn tuin had. Hij vertelde dat alle variëteiten selecties en hybriden zijn en dat er niks aan te determineren valt, tenzij je er toevallig eentje hebt die sprekend op één van de wilde oervormen lijkt, en dan nog weet je niet of dat geen toeval is. Dus ik heb geleerd: zoals de kweker hem noemt zo heet ie, of zoals degene van wie je een stekje krijgt. En voor de rest zijn het allemaal herfstasters. Ik ken er wel een paar die veel voorkomen en zich ook goed uitbreiden. Ik ken er geen-een die zich die vrijwillig zich uitzaait.
Mijn vader heeft 80 jaar geleden van een vriend een steraster gekregen, hij was er fan van. Ziet er inderdaad 'sterrig' uit: kleine witte bloemen met weinig straalbloemen. Ter nagedachtenis heb ik er nog steeds een polletje van staan.
gr,
m

bas sprengers
Berichten: 83
Lid geworden op: di 03 mei 2011, 21:29
Contacteer:

Re: twee andere astervragen

Bericht door bas sprengers » za 01 okt 2011, 21:23

Aster ageratoides zal zeker een hele goede zijn, maar er zijn zeker andere soorten die zeer goed bevlogen worden. Was zelf afgelopen week op de vaste planten kwekerij Hessenhof in Ede, die een flink aantal (>25) uiteenlopende soorten en cultivars Asters heeft staan op de zg moerbedden. Met dit extreem mooie nazomerweer was een vergelijkend warenonderzoekje mogelijk. Uit mijn lijstje (zie hierboven) was Aster ericoides één van de toppers. ericoides is zo'n kleinbloemige soort, waarvan de bloemen in lange, dichte aren/pluimen staan. Wolken bijen! en ook Aster laevis cultivars en A. cordifolius cultivars werden zeer druk bevlogen. Maar waarom nu welke soort de naam heeft die deze kweker eraan gegeven heeft, en wat het (determinatie)onderscheid is, bleef me onduidelijk.
De asters die ik voor mijn stal heb staan, lijken veel op Aster laterifolius. Het is een sterk woekerende soort, met kleine witte en wit-paarse bloemen. Het is een uitstekende onkruid-onderdrukker en je hebt er weinig onderhoud aan. Hij zaait zich ook spontaan uit, nakomelingen zien er ongeveer hetzelfde uit (lijkt me dus redelijk soort-echt), maar de echte kwantiteits-vermeerdering gaat toch met worteluitlopers. Ik heb de afgelopen dagen een paar maal schattingen gemaakt van de aantallen bijen per dm2 oppervlakte. Er staat totaal een veldje van ruim 50 m2 vol in bloei, het gewas is ongeveer 1.20 m tot 1.50 m hoog, bloeipluimen zijn ongeveer 30 tot 50 cm lang en de stengels staan bijna als 'haren op een hoofd'. een voorzichtige schatting liet zien dat er op iedere dm2 minstens 1 à 2 bijen actief waren, dat is op dit kleine veldje bij elkaar 1 à 2 * 100 * 50 = 5000 à 10.000 bijen die actief nectar en stuifmeel verzamelen. en dat volcontinu, tussen een uur of 10 's morgens en 18.00 uur in de avond. Ik kan je vertellen dat het er behoorlijk gonst!
Arie Koster is bij de asters soms wat voorzichtig met zijn classificering als drachtplant; vaak geeft hij aan dat de afstand tot de kast een belangrijke rol speelt bij het verschil tussen HP3 en/of HP5.
ik heb geen idee hoe ik hier een foto download, maar ik zal proberen een plaatje te plaatsen

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 22 gasten