mede

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
wijnand
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 30 sep 2009, 21:41
Locatie: Joure
Contacteer:

mede

Bericht door wijnand » ma 18 feb 2013, 19:12

Heb een vreemde vraag ..

Had vorig jaar mede gemaakt , nu zijn er diverse flessen weg en op gegaan maar had 2 flessen bij mijn ouders staan eind november gebotteld december met kerst moest er een natuurlijk een paar open , smaakte goed , nou hadden ze nog 2 flessen liggen en die zouden ze nu openmaken 1 was open kurk eruit gesprongen tweede kurk los gehaald en die was bedorven …
De wijn was helder …

Recept :
• 3 klilo honing (deze keer koolzaad had niet anders)
• Kaneelstokken 3 stuks
• Wijnsteen zuur
• Supergistvoeding
• Tannine
• 3 sinasappels gesneden in 4 stukken

de gisting was ook niet overdreven het schuimde niet het bubbelde alleen maar niet veel
de wijn had wel koolzuur in de fles er zat net zo als prik in de cola …

Wat zijn de mogelijke oorzaken ??

Misschien iemand die een antwoord heeft ?????

Groetjes wijnand

Gebruikersavatar
marc
Berichten: 1074
Lid geworden op: vr 10 sep 2004, 01:34
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: mede

Bericht door marc » ma 18 feb 2013, 19:25

De gist vergeten :)

Gebruikersavatar
Jeroenvt
Berichten: 1535
Lid geworden op: do 06 sep 2007, 21:44
Aantal volken: 5
Bijenras(sen): hele leuke
Locatie: Hoogland - Nederland
Contacteer:

Re: mede

Bericht door Jeroenvt » ma 18 feb 2013, 19:38

Heb je de flessen wel goed gereinigd (hoe)? Vooral bij gebruikte flessen natuurlijk van belang.
Verder moet je nooit bottelen met een onbekende hoeveelheid restsuiker, dat is een loterij welke fles er sterk genoeg is. Als je iets mousserends wil, volledig laten uitgisten, en bij bottelen een bekende hoeveelheid suiker (honing) toevoegen voor de bubbeltjes. En natuurlijk champagne/ciderflessen met vast te zetten kurk gebruiken. Sowieso moet mede erg lang wachten voor gebotteld wordt, dat komt de smaak ten goede. Ik heb hier een mandfles die al twee jaar staat en ik wacht nog even voor ik bottel.
--
Mvg Jeroen van Tol

http://www.TheDutchChief.nl

wijnand
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 30 sep 2009, 21:41
Locatie: Joure
Contacteer:

Re: mede

Bericht door wijnand » ma 18 feb 2013, 19:50

sorry de gist had ik er niet bij staan maar wel gebruikt

Gebruikersavatar
semar
Berichten: 2350
Lid geworden op: do 20 nov 2008, 09:10
Imker sinds: 1975
Aantal volken: 9
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Re: mede

Bericht door semar » di 19 feb 2013, 11:54

het klinkt alsof het gistingsproces niet is gestopt, maar doorgegaan (het afspringen van de kurk),
als de mede blijft doorgisten is op een bepaald moment alle suiker opgebruikt en zal de wijn zuur/vies smaken.


hoe had je het gistings proces gestopt? met de taninne?

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 45 gasten