Vanille en de bijen
-
- Berichten:1235
- Lid geworden op:wo 27 apr 2011, 00:13
- Contacteer:
Weinig imkers zullen zich realiseren dat het Vanille aroma afkomstig is van een orchidee. Deze orchidee wordt bestoven door een familielid van onze honingbij.De groene peulen die daarna ontstaan, gaan de vanillestokjes worden. Bestuiving door de bijzondere bij was dus eerst beslist nodig.
Deze bestuivingsspecialist verhinderde in aanvang de verspreiding van de teelt totdat een jochie met een bamboestokje de bestuiving overnam. Dat gebeurde op het Franse eiland la Reunion vroeger Bourbon geheten.
Na drogen en fermenteren krijg je de zwartbruine peulen met de
gezochte smaakstof( ook een afrodisiacum !) Madagaskar is nu de grootste producent en Coca Cola de grootste afnemer !
Zo zie je maar dat gespecialiseerde bijen bijdragen aan een alledaagse smaakbeleving. Denk daar eens aan imker als U een ijsje met vanillesmaak oplikt. Lekker moeder !
Deze bestuivingsspecialist verhinderde in aanvang de verspreiding van de teelt totdat een jochie met een bamboestokje de bestuiving overnam. Dat gebeurde op het Franse eiland la Reunion vroeger Bourbon geheten.
Na drogen en fermenteren krijg je de zwartbruine peulen met de
gezochte smaakstof( ook een afrodisiacum !) Madagaskar is nu de grootste producent en Coca Cola de grootste afnemer !
Zo zie je maar dat gespecialiseerde bijen bijdragen aan een alledaagse smaakbeleving. Denk daar eens aan imker als U een ijsje met vanillesmaak oplikt. Lekker moeder !
Re: Vanille en de bijen
Fermenteren kan toch zo verrot lekker zijn. Neem nu eens zuurkool...
- Erick
- Berichten:798
- Lid geworden op:wo 23 apr 2014, 20:37
- Imker sinds:2019
- Aantal volken:1
- Bijenras(sen):Apis Mellifera Mengelmoes
- Locatie:Echt / Susteren
- Contacteer:
Re: Vanille en de bijen
Leuke woord keuze
Met een zonder vriendelijk groet,
Erick
Stof tot nadenken:
De natuur heeft de mens niet nodig, maar de mens wel de natuur
Lid van:
Imkervereniging Roer en Leudal
NBV
Erick
Stof tot nadenken:
De natuur heeft de mens niet nodig, maar de mens wel de natuur
Lid van:
Imkervereniging Roer en Leudal
NBV
Re: Vanille en de bijen
Er wordt meer gefermenteerd dan u lief is.
Proost! nog een biertje!
Proost! nog een biertje!
Re: Vanille en de bijen
Ik ben het stokbrood nog vergeten...
Re: Vanille en de bijen
En kaas, worst, yoghurt,wijn chocola en natuurlijk koffie.nyckle schreef:Ik ben het stokbrood nog vergeten...
-
- Berichten:1235
- Lid geworden op:wo 27 apr 2011, 00:13
- Contacteer:
Re: Vanille en de bijen
Ja Beeleevers,
Maar ik wil graag een Dame Blanche, vanille-ijs met slagroom.
Noblesse oblige...... Lekker moeder, ook met wat honing ! Mmmmm.
Maar ik wil graag een Dame Blanche, vanille-ijs met slagroom.
Noblesse oblige...... Lekker moeder, ook met wat honing ! Mmmmm.
-
- Berichten:1235
- Lid geworden op:wo 27 apr 2011, 00:13
- Contacteer:
Re: Vanille en de bijen
Het fermentatieproces wordt ,zonder dat we dat ons realiseren, toegepast bij veel bekende alledaagse producten.nyckle schreef:Fermenteren kan toch zo verrot lekker zijn. Neem nu eens zuurkool...
Zo kan thee alleen door fermenteren zijn typische smaak krijgen en ook tabaksbladeren ondergaan dit proces.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten