Vanille en de bijen

historische aspecten van- en filosoferen over bijen en bijenteelt.
Plaats reactie
Franschman
Berichten: 1235
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Vanille en de bijen

Bericht door Franschman » vr 14 sep 2018, 22:31

Weinig imkers zullen zich realiseren dat het Vanille aroma afkomstig is van een orchidee. Deze orchidee wordt bestoven door een familielid van onze honingbij.De groene peulen die daarna ontstaan, gaan de vanillestokjes worden. Bestuiving door de bijzondere bij was dus eerst beslist nodig.
Deze bestuivingsspecialist verhinderde in aanvang de verspreiding van de teelt totdat een jochie met een bamboestokje de bestuiving overnam. Dat gebeurde op het Franse eiland la Reunion vroeger Bourbon geheten.

Na drogen en fermenteren krijg je de zwartbruine peulen met de
gezochte smaakstof( ook een afrodisiacum !) Madagaskar is nu de grootste producent en Coca Cola de grootste afnemer !
Zo zie je maar dat gespecialiseerde bijen bijdragen aan een alledaagse smaakbeleving. Denk daar eens aan imker als U een ijsje met vanillesmaak oplikt. Lekker moeder ! :be8: :P

nyckle
Berichten: 151
Lid geworden op: zo 29 mei 2005, 16:54
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Vanille en de bijen

Bericht door nyckle » vr 14 sep 2018, 22:49

Fermenteren kan toch zo verrot lekker zijn. Neem nu eens zuurkool...

Gebruikersavatar
Erick
Berichten: 797
Lid geworden op: wo 23 apr 2014, 20:37
Imker sinds: 2019
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): Apis Mellifera Mengelmoes
Locatie: Echt / Susteren
Contacteer:

Re: Vanille en de bijen

Bericht door Erick » vr 14 sep 2018, 22:52

:think: Leuke woord keuze :lol:
Met een :be3: zonder vriendelijk groet,
Erick

:think: Stof tot nadenken:
De natuur heeft de mens niet nodig, maar de mens wel de natuur

Lid van:
Imkervereniging Roer en Leudal
NBV

nyckle
Berichten: 151
Lid geworden op: zo 29 mei 2005, 16:54
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Vanille en de bijen

Bericht door nyckle » vr 14 sep 2018, 23:06

Er wordt meer gefermenteerd dan u lief is.

Proost! nog een biertje!

nyckle
Berichten: 151
Lid geworden op: zo 29 mei 2005, 16:54
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Vanille en de bijen

Bericht door nyckle » vr 14 sep 2018, 23:07

Ik ben het stokbrood nog vergeten...

BertM
Berichten: 27
Lid geworden op: di 18 sep 2018, 17:01
Aantal volken: 0
Contacteer:

Re: Vanille en de bijen

Bericht door BertM » wo 19 sep 2018, 21:23

nyckle schreef:Ik ben het stokbrood nog vergeten...
En kaas, worst, yoghurt,wijn chocola en natuurlijk koffie. Afbeelding

Franschman
Berichten: 1235
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Re: Vanille en de bijen

Bericht door Franschman » do 20 sep 2018, 21:46

Ja Beeleevers,
Maar ik wil graag een Dame Blanche, vanille-ijs met slagroom.
Noblesse oblige...... :lol: Lekker moeder, ook met wat honing ! Mmmmm.

Franschman
Berichten: 1235
Lid geworden op: wo 27 apr 2011, 00:13
Contacteer:

Re: Vanille en de bijen

Bericht door Franschman » do 27 sep 2018, 23:27

nyckle schreef:Fermenteren kan toch zo verrot lekker zijn. Neem nu eens zuurkool...
Het fermentatieproces wordt ,zonder dat we dat ons realiseren, toegepast bij veel bekende alledaagse producten.
Zo kan thee alleen door fermenteren zijn typische smaak krijgen en ook tabaksbladeren ondergaan dit proces.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten