Dan slinger maar eens acacia honing uit ramem waar al eens donkere honing ingezeten heeft. En probeer het dan eens met nieuw uitgebouwde ramen. Dan zie je dadelijk het kleurverschil. En dan heb ik het nog niet over ramen waar broed ingezeten heeft. Door dit te doen heb ik eens een 200 kilo naar de bliksem geholpen. De verfijnde smaak van acaciahoning was niet meer te herkennen.
Jos; Als de honingramen schoon en droog zijn opgeborgen of net zijn uitgebouwd kan je toch contaminatie met andere honingsoorten krijgen en dat komt dan gewoon uit de broedkamers waar de bijen ruimte maken om het broednest uit te breiden. Ook te veel suiker, overgebleven na de winter worden zo naar boven getransporteerd. Als er vroeger teveel blauwe suiker over bleef in de broedkamer werd er ook plekjes blauwe "honing" in de honingkamer gezien, zeker als er maar 1 broedkamer werd gebruikt. Dus ik denk dat het gevaar meer van de "honing" vanuit de broedkamer komt dan van donkere broedramen die door de bijen schoongemaakt zijn.
Het Segeberger-adres in Noord-Nederland is bij mijn weten Het Ielgat in Amen. Dat is een piepklein gehuchtje ten zuidoosten van Assen. Ze hebben een site, geloof ik.
[}:)][:(!][V]. Pas voor me werk nog een paar keer in Amen geweest, totaal niet aan gedacht, had er mooi even langs kunnen gaan. Laten we maar zeggen leeftijd kom met gebreken.
Gebruik: 1 hoge vliegplank (met bouwversp.) = module 1, dan broedkamer 1,5 DN = module 2, daarna koninginnerooster en broedkamer 1 DN (bijna hetzelfde als simplexformaat) of heb ook kleinere 1/4 DN voor bijzondere drachten (linde, zeeaster,...)= module 3. Tevens geef ik de voorkeur aan deksels met een 'bouwopening'. Als de bijen hierin bouwen is het dringende tijd van ze extra plaats te geven. Ook in de hoge bodem geeft me dit extra indicaties. Handig bij de koolzaaddracht!