Roger, ik vergat nog te vermelden dat je even moet experimenteren met de dikte van het aanbrengen. Bij teveel plaksel zit het etiket niet mooi strak op de pot, ook niet na het opdrogen.
Groet, Arjan.
de vos roger schreef:
hoi arjan, jij brengt mij op een goed en aanvaardbaar idee, behangersplaksel!
Dat ik daar niet eerder aan gedacht had, en het is gemakkelijk met een kwastje aan te brengen.
Hartelijk dank voor de goede tip!
groetjes uit de vlaamse ardennen
roger
Halfvolle ..melk gebruiken voor een etiket op een vol.. honingpotje !
Met een redelijk dik penseeltje twee maal opstrijken ( na de eerste bolling voor de tweede keer).
Dat heb ik twintig jaar gedaan.
Geen koffiemelk gebruiken; dat gaat schimmelen.
-
Het zit zo strak als de huid van een... (vul zelf maar in!)
Dus toch halfvolle melk gebruiken? Heb tot nog toe geen rare dingen kunnen ontdekken. Mij is ooit wijsgemaakt dat het met volle melk moest. Vanwaar dan toch halvolle melk?
Lijm uit melk (caseinelijm)is een echte klassieker uit de scheikundeles en voor hen die ouderwetsch schilderen. Melk aanzuren en dan al dan niet de caseine wassen, er zijn allerlei recepten in omloop.
Het zou wel eens kunnen dat de vetten in volle melk ranzig worden en dat daarom halfvol/mager beter is.
Poulus, het gaat om het eiwit in de melk; dat plakt.
Vet plakt niet.
Dertig jaar heb ik brood gebakken en met de hand gekneed. Ook daar zit eiwit in en.. dat plakt.
Als kind heb ik vliegers gemaakt en geplakt met doorgesneden aardappels. Ook daar zit eiwit in, dat plakt.
Klopt, zo kan je ook het eiwit van eieren als plakmiddel gebruiken; misschien ook geschikt voor het plakken van etiketten? Ik hou het zelf toch maar bij behangplaksel en boekbinderslijm.
Groet, Arjan
Frans vanTongeren schreef:
Poulus, het gaat om het eiwit in de melk; dat plakt.
Vet plakt niet.
Dertig jaar heb ik brood gebakken en met de hand gekneed. Ook daar zit eiwit in en.. dat plakt.
Als kind heb ik vliegers gemaakt en geplakt met doorgesneden aardappels. Ook daar zit eiwit in, dat plakt.
Inderdaad, bij behangplaksel is het volgens mij ook zetmeel. Heeft iemand een idee hoe het kan dat opgelost zetmeel (gelei) zo lang houdbaar is? Ik heb altijd gehoord dat je het niet zou kunnen bewaren, maar ik heb het meer dan 10 jaar in opgeloste toestand in een jampotje bewaard.