Pagina 2 van 3

Re: Oxzaalzuur

Geplaatst: ma 25 jun 2012, 18:01
door mvoosterhout
Kan iemand mij vertellen 'wanneer' een Oxaalzuurbesproeiing (een oplossing in water dus) effectief is. Dus niet de periode in het jaar maar vanaf hoeveel uur of dagen na de besproeiing begint de mijtenval en tot hoeveel uur of dagen daarna gaat dat door?
E.e.a. heeft uiteraard te maken met het weer. Bij veel zon en droog weer is het water sneller verdampt en kunnen de zuurkristallen hun werk eerder doen neem ik aan. Het gaat mij er om dat ik min of meer een bandbreedte te weten kom en wanneer het oxaalzuur is uitgewerkt. Bedankt voor de reacties.

Re: Oxzaalzuur

Geplaatst: ma 25 jun 2012, 18:08
door mvoosterhout
maximaal 1x per bijengeneratie

Re: Oxzaalzuur

Geplaatst: ma 25 jun 2012, 21:06
door jomme
ik zou graag een paar potjes van 500gr klaarmaken met oxaalzuur en suiker, dit om gemakkelijk en snel de juiste verhouding te hebben zonder iedere keer te moeten afwegen. De dag zelf moet ik er dan enkel water aan toevoegen en de boel goed schudden.

Weet iemand of dit goed lukt of zal het oxaalzuur op een of andere manier reeds met de suiker reageren?

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: di 26 jun 2012, 19:24
door Bart de Coo
Zo zou ik het niet doen, Jommeke. Suiker gaat al vrij snel reageren met het zuur, inderdaad, heb ik begrepen. Maar de toevoeging van suiker is in deze tijd van het jaar helemaal niet nodig! Als de volken nú broedloos zijn en je ze dús kunt behandelen met oxaalzuur, dan ga je natuurlijk sproeien met de plantenspuit. Daarvoor los je 3,5 gram oxaalzuurpoeder op in 1 liter water. Met die oplossing benevel je de bijen. Dat wil zeggen dat er een grijze waas over de bijen moet liggen; er mogen zich geen druppels vormen. Deze oplossing mag je best wat weekjes laten staan hoor. Ik vraag me af of er überhaupt een houdbaarheidsdatum aan zit. Ik heb op dit moment een halfvolle plantenspuit bij mijn bijen staan. Ik moet vanavond weer een paar zwermen op de kast gooien en zaterdag ga ik er met de spuit langs. Zo heb ik de juiste spullen dus altijd bij de hand.

In de winter daarentegen los je dezelfde hoeveelheid oxaalzuur op in suikerwater. Maar dan ga je ook druppelen en niet sproeien. Die oplossing zou ik na gebruik weg door de gootsteen spoelen. Naspoelen met veel water.

Groet,

Bart

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: di 26 jun 2012, 21:01
door jomme
Hallo Bart,

Het bedruppelen lijkt me handiger en zonder gasmasker te doen terwijl het vernevelen toch gevaarlijker is als ik dit lees.
Als je bedruppelt met suikeroplossing dacht ik dat de bijen het goedje ook goed doorgaven :doh:

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: di 26 jun 2012, 22:06
door jasper-k
Met vernevelen raak je (bijna) alle bijen en is doorgeven niet nodig. En als je met de wind mee spuit is een gasmasker niet nodig hoor. wel zorgen dat je niet op je eigen hand spuit want het prikkelt een beetje :o
vraag me dan toch af hoe het voor een bij moet voelen... wat het met het chitine pantser doet...?
Zou alleen iets meer oplossen dan 3,5 gram per liter, de oplossing moet 3,5% zijn en met 3,5 gram moet je dan 100 ml toevoegen.
Ik heb mijn kunstzwermen van de week verneveld en ze lijken er geen last van te hebben geen extra dode bijen voor de kast oid.

Cheers

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: wo 27 jun 2012, 09:42
door Ewout
Bart de Coo schreef:Suiker gaat al vrij snel reageren met het zuur, inderdaad, heb ik begrepen.
Zuur zorgt inderdaad voor een versnelde vorming van HMF, hoewel het bij zuivere kristalsuiker maar zeer de vraag is of die versnelling dan ook daadwerkelijk iets betekent (kristalsuiker is zuivere sacharose, HMF wordt gevormd uit fructose). Ik zou zelf wel het zekere voor het onzekere nemen en niet te lang van tevoren mengen...

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: wo 27 jun 2012, 09:49
door semar
Bart de Coo schreef:. Daarvoor los je 3,5 gram oxaalzuurpoeder op in 1 liter water. Groet,
Bart
moet dat geen 30 gram zijn Bart?

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: wo 27 jun 2012, 12:03
door Duppie
Kristalsuiker (Saccharose) wordt met behulp van een zuur gespliitst (gehydrolyseerd) in Glucoe en Fructose. Blijft er zuur over (pH <7) dan kan er HMF gevormd worden. Dat is ook het risico bij de jerrycans invertsuiker die met zuur gehydrolyseerd zijn.
Dus ik zou zeker *niet* van te voren mengen. Losse potjes met losse componenten afwegen ?
Ewout schreef:
Bart de Coo schreef:Suiker gaat al vrij snel reageren met het zuur, inderdaad, heb ik begrepen.
Zuur zorgt inderdaad voor een versnelde vorming van HMF, hoewel het bij zuivere kristalsuiker maar zeer de vraag is of die versnelling dan ook daadwerkelijk iets betekent (kristalsuiker is zuivere sacharose, HMF wordt gevormd uit fructose). Ik zou zelf wel het zekere voor het onzekere nemen en niet te lang van tevoren mengen...

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: wo 27 jun 2012, 16:23
door jomme
Ok bedankt voor de heldere uitleg.
ik kreeg van de kebabman alvast 10 sauzenpotjes cadeau om mn oxaal in te steken...