Pagina 1 van 2

Rook maken

Geplaatst: wo 02 dec 2009, 11:32
door Bart de Coo
Volgens mij heb ik een origineel onderwerp bij de kop, maar het zal wel niet.

Hoe kun je rook maken om je bijen te beroken? En hoe zorg je ervoor dat je ook minstens een uur lang zonder gehannes en gedoe over rook kunt blijven beschikken?

Met tabak natuurlijk en dat steek je in brand, zodat het gaat roken. Maar nou was een jaartje geleden de tabak op bij de Werkbij en toen kocht ik maar een zak 'Bienenkräuter'. Oef, wat een miskoop. Het spul brandde voor geen meter. Op een zeker moment ben ik maar aanmaakblokjes van de barbecue in de pijp gaan gooien, om de boel in 's hemelsnaam maar brandend te houden.

Onlangs gezien op Youtube: een strak opgerolde krant. Gasbrandertje erop en gaan.

Tip van een verenigingslid: doe wc-papier onderin de pijp op balg. Dat blijft maar smeulen.

Zijn er zelfgefabriceerde alternatieven voor tabak? Kun je zelf veel betere 'Bienenkräuter' maken? En hoe steken jullie de blaasbalg aan? En hoe hou je de boel brandend?


Groet,


Bart

Re: Rook maken

Geplaatst: wo 02 dec 2009, 11:43
door Jaap v.Popering
Het aansteken van mijn blaasbalg beroker doe ik met snippers van een eier doosje , die zijn er genoeg . Dan vul ik hem meestal bij met houtsnippers die al een jaar in de bijenstal liggen , of dood gras en dergelijke .

Re: Rook maken

Geplaatst: wo 02 dec 2009, 14:35
door Duppie
de meeste tabak/kruiden etc zijn te droog (geen vergissing!). Ze voelt dan hard en droog aan, breekt/knispert.
Te droge tabak brandt onregelmatig, snel en fel, en gloeit weinig, en geeft te hete rook !
Licht vochtige tabak brand egaal en vrijwel continu door als je af en toe lucht toevoert. vernevel af en toe wat water in je tabakszak.
evenwichtig stoppen van de pijp/beroker, over de hele breedte middelmatig aandrukken.

Mij favoriet voor aansteken is een creme brulee brander, zowel voor de pijp als de beroker. De onderkant is vaak de goede maat om de tabak in de beroker aan te duwen (mits nog niet aangestoken).

Maarten
(oud pijproker)

Re: Rook maken

Geplaatst: wo 02 dec 2009, 14:46
door cefas
eierdoossnippers om aan te maken en daarna gedroogd boerenwormkruid erbij

Re: Rook maken

Geplaatst: wo 02 dec 2009, 17:15
door Gerard van Gastel
WC-papiertje aansteken en onderin leggen, snippers erop van gedroogde druiventakken vermengd met gedroogde lavendel takjes.
Rookt prima, ruikt lekker en ik denk minder schadelijk dan tabak.

Re: Rook maken

Geplaatst: wo 02 dec 2009, 19:01
door AndreasH
Ik gebruik karton (opgerold), de zaaddozen van de lupine (heel licht behaard) en de bloemen van de fluweelboom. Werkt als een speer :-) Aanmaken met de verfbrander.

Re: Rook maken

Geplaatst: wo 02 dec 2009, 19:51
door peter en ward
wij doen het net zoals andreas.
nimmer problemen ,wel wat geduld hebben bij het aansteken .
groeten peter & ward

Re: Rook maken

Geplaatst: wo 02 dec 2009, 22:19
door DaanL
Met tabak natuurlijk en dat steek je in brand, zodat het gaat roken. Maar nou was een jaartje geleden de tabak op bij de Werkbij en toen kocht ik maar een zak 'Bienenkräuter'. Oef, wat een miskoop. Het spul brandde voor geen meter. Op een zeker moment ben ik maar aanmaakblokjes van de barbecue in de pijp gaan gooien, om de boel in 's hemelsnaam maar brandend te houden.


Dit werkt heel goed, als je het door de gewone tabak heen mengt en die aansteekt, brandt het heel goed en lang.

Re: Rook maken

Geplaatst: wo 02 dec 2009, 22:23
door AndreasH
Droge tabak kun je wat vochtiger maken door er een paar aardappelschillen bij de stoppen. Het vocht daaruit trekt in de tabak. Tenminste, zo doe ik het altijd met m'n pakkie shag als het weer eens open op tafel heeft gelegen. Schillen van een sinas appel werken ook btw.

Re: Rook maken

Geplaatst: wo 02 dec 2009, 23:37
door pim123
Papieren zakdoekje en dan half over het oppervlak tabak erover heen anders smoort de tabak het zakdoekje, deksel dicht, flink balgen..klaar.
Op Engelse filmpjes zie ik: stukje krant, opgerold stuk ribbelkarton erop en dan houtsnippers erbij.