Sleedoorn nu zaad oogsten.
Geplaatst: wo 18 okt 2006, 18:59
De Sleedoorn (Prunus spinosa) staat nu te pronken met zijn bessen (kleine pruimen).De bloei van de heester die tot 6meter hoog kan worden is van maart tot april .(deze foto heb je nog tegoed in het voorjaar).
De bloemen geven vooral stuifmeel af die de bijen in die periode zeer goed kunnen gebruiken.De plant vermeerderd zich door zaden maar ook door wortelopslag(uitlopers).

Hieronder zie je de kleine pruimpjes met de pit .
Oogsten en zaaien doe je nu best vooraleer de vogels ermee weg zijn.

De pruimen zijn eetbaar ,maar niet echt lekker door hun wrange smaak.
Ze worden verwerkt tot jam, vruchtenmoes, vruchtensap, likeur, vruchtenwijn en brandewijn.
Misschien terloops nog even een recept voor een goed likeurtje die ik ieder jaar maak .
Was de vruchten ,doe ze in een literfles (van fruitsap).Vul de fles halfvol met de vruchten en voeg er 150gr candijsuiker aan toe en vul de fles dan tot boven met alcohol van 40°.Laat alles minstens drie maand rusten en dan....proeven natuurlijk.[;)]
roger
De bloemen geven vooral stuifmeel af die de bijen in die periode zeer goed kunnen gebruiken.De plant vermeerderd zich door zaden maar ook door wortelopslag(uitlopers).

Hieronder zie je de kleine pruimpjes met de pit .
Oogsten en zaaien doe je nu best vooraleer de vogels ermee weg zijn.

De pruimen zijn eetbaar ,maar niet echt lekker door hun wrange smaak.
Ze worden verwerkt tot jam, vruchtenmoes, vruchtensap, likeur, vruchtenwijn en brandewijn.
Misschien terloops nog even een recept voor een goed likeurtje die ik ieder jaar maak .
Was de vruchten ,doe ze in een literfles (van fruitsap).Vul de fles halfvol met de vruchten en voeg er 150gr candijsuiker aan toe en vul de fles dan tot boven met alcohol van 40°.Laat alles minstens drie maand rusten en dan....proeven natuurlijk.[;)]
roger